| vvi82 a întrebat:

Am 42 de ani și încă din adolescență dorm foarte aiurea, adică pierd nopțile ca mai toată lumea. Timp de ani de zile acest lucru nu m-a deranjat deloc, dimpotrivă dacă nu puteam adormi avea chiar un pretext să stau până în zori la calculator. În paralel cu asta mereu am fost o persoană anxioasă, chiar foarte anxioasă. În urmă cu aproape un an, am vrut să-mi reglez problema cu somnul haotic și nu am mai putut adormi deloc câteva zile, atunci m-am speriat extrem de tare și am făcut o criză de anxietate. Am luat pe rând mai multe tratamente, trazodonă, diazepam, mirtazapină, zopiclonă. Dintre toate singurul eficient mi s-a părut diazepamul, zopiclona deși reușește să mă adoarmă, nu dorm liniștit, foarte agitat și mă trezesc des, uneori nici nu mă mai pot culca la loc - asta deși sunt sub tratament cu zopiclonă. Am încercat terapie, terapie comportamental-cognitivă pentru insomnie, diverse tipuri de magneziu, melatonină, etc. Nimic nu pare să dea rezultate, sunt continuu stresat în mod excesiv când se apropie ora de culcare. Mi se pare un chin fantastic faptul că trebuie să dorm și să trec prin stările astea. Anxietatea asta legată de somn mi-a distrus efectiv viața, nu reușesc să mai fac nimic, mereu sunt speriat că în noaptea ce urmează nu voi putea dormi, adorm greu, dorm prost, nu pot să mă țin de niciun fel de program pentru că niciodată nu știu cum voi fi a doua zi. Problema asta îmi afectează grav starea de bine atât în plan personal cât și profesional. Dacă mă poate ajuta cineva cu un sfat sau cu o consultație, sunt din capitală. Vă rog nu-mi spuneți să mă rog la icoane cu Arsenie Boca, să citesc Evanghelia sau nu știu ce acatiste. Cred că pe termen lung terapia ar putea fi o soluție viabilă, dar atâta vreme cât problema este acută nu am deloc nici energia, nici răbdarea să mă dedic terapiei - același lucru este valabil și pentru exercițiile de respirație, yoga, mindfulness, etc. Undeva am citit despre buspironă, că ar ajuta pe termen mediu cu anxietatea și că ar fi mai sigură decât benzodiazepinele, dar că rezultatele apar mai greu, după câteva săptămâni, de asta am înțeles că în unele cazuri se folosesc benzodiazepine gen Anxiar sau Xanax pentru o scurtă durată, până începe buspirona să-și facă efectul. Nu știu dacă este corectă informația, nu știu dacă la noi în țară există astfel de tratamente, dar dacă mă poate ajuta cineva cu o informație i-aș fi extrem de recunoscător. Am mare nevoie să ies din starea asta ca să mă pot ocupa de familia mea și de cariera mea. În acest moment mă simt blestemat, trăiesc un coșmar zi de zi, fără pauză.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| TimberWolf a răspuns:

Bine ai venit in club, am aceeasi problema, nu reusesc sa raman adormit ma trezesc ora de ora pana dimineata, simt ca mor. Am luat ca si tine tot felul de pastile.
La mine au fost ture de noapte, alcool la greu, stres la greu si-au spus cuvantul pana la urma.
Uite cum vad eu problema:
-Cotrizolul, cat timp va fi la un nivel ridicat in sange nu va functiona nici-o pastila sau tehnica de a dormi linistit.
-anxietatea, stresul, depresia si alte afectiuni ale creierului, aici trebuie regim special de viata si sa renunti la orice excitant sau deprimant al sistemului nervos inclusiv zahar, cafea, alcool, etc.
-Legaturile neuronale care s-au format de-a lungul anilor si care bineinteles ca nu vor disparea in cateva luni ci mai degraba in cativa ani.
-Obsesia de a adormi, cu cat te gandesti mai mult la asta cu atat sansele sa adormi sunt mai mici.

21 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Numai cu vointa poti sa-ti reglezi somnul, impunandu-ti sa nu mai dormi ziua deloc, sa te scoli in fiecare zi la 6 dimineata si sa ai activitate fizica, apoi mergi la servici, iesi la plimbare si faci ce-ti doresti si la ora 22 esti in pat.
Daca-ti impui sa nu mai dormi deloc ziua, nu vei aveaaincotro si vei pica foarte obosit seara, in felul asta ajustandu-ti ritmul circadian, pe care ti l-ai dat peste cap.

Din cauza lipsei somnului de noapte, 2 hormoni vitali creierului (serotonina si melatonina) nu se mai produc, deoarece acesti hormoni se produc NUMAI cand dormim intre orele 22 si 2 dimineata.

Cum ani de zile nu ai dormit intre orele 22 si 2 dimineata, ti-ai privat creierul si organale de cei doi hormoni vitali lui, declansand probleme psihice, care au debutat cu: depresie, anxietate, atacuri de panica, uramand sa evolueze spre: paranoia, schitofrenie, diabet, boli autoimune, cancer.

Trebuie sa intelegi ca sta numai in puterea ta sa schimbi acest lucru: dormind NUMA noapate, nu ziua.
Un somn bun si odihnitor incepe cu un dus cald si bagat in pat la 9 seara, cu o carte in mana.

NU se ating ecranele electronice cu 1 ora inainte de somn, pentru ca nu ai nevoie sa trezesti creierul si sa-l adormi, deci: telefonul, computerul, laptopul si orice are ecran electronic se va inchide la ora 9 seara!
Sunt tehnici de respirat adanc si rar, din ca in ce mai rar, care-ti induc somnul.
Sub nici o forma nu te dai jos din pat si nu deschizi nimic, te fortezi sa te calmezi si sa stai in pat cu ochii inchisi, visand la lucuri usoare si frumoase care se pot realiza, in loc sa-ti induci stres si atacuri de panica.

Consecventa iti va regla somnul usor-usor si in 2 saptamani ar trebui sa fii deja rezolvat. Dar retine: obligatoriu sa fii in pat la 10 seara si sub nici o forma sa nu ai langa tine telefon, computer, laptop sau orice cu ecran electronic.

https://www.drmax.ro/......l-imunitar

https://www.medicover.ro/......1077,n,288

| ioana748 a răspuns:

Buna,
In ultimul timp, tot aud despre astfel de probleme. Privarea de somn aduce dupa sine și starea respectiva anxioasa, sa spunem. Te cred ca esti la capătul puterilor.
Stiu câteva persoane care nu au raspuns bine la alte medicamente dar cu lmovane si au reglat somnul. Bineînțeles că trebuie reteta de psihiatru insa merita sa incerci.
Daca ai un program fix si nu in ture, la un moment dat, cam in 2, 3 luni poti adormi la ora obișnuită fara pastila.
Totusi ia si Sedatif PC seara, se dizolva in gura, este orodispersabil.
Ziua, ia doua Magne B6 de la Sanofi sau unele mai scumpe ca alea de 10 lei nu sunt bune.
Melatonina Jamieson am inteles ca este singura care si face efectul si multi au înlocuit somniferul alopat cu acest supliment.
Multa sanatate si un somn ușor iti doresc,

| medicveterinarbucuresti a răspuns:

Salutare! NU este un sfat medical, dar iti zic personal ce m-a ajutat pe mine. Si eu am familie si lucrez foarte mult, stresat, cu nopti pierdute. Medicul psihiatru mi-a recomandat o perioada pana imi reglez rutina de somn Imovane - somnifer (ai grija ca da dependenta de la primele utilizari, simti ca nu te-ai odihnit 42 de ani si acum ai descoperit somnul adevarat). Impreuna cu sport, prioritizarea lucrurilor din viata ta, iesiri in parc si rutinele zilnice te vor pune pe calea cea dreapta. Inca o data, discuta cu medicul tau. Take care!

| TimberWolf a răspuns (pentru ioana748):

Vreau sa incerc si eu imovane, m-ai facut curios, nu stiu daca o sa pot face rost macar de 2-3 pastile.

| ioana748 a răspuns (pentru TimberWolf):

De ce nu? happy

| TimberWolf a răspuns (pentru ioana748):

E doar cu reteta.

| ioana748 a răspuns (pentru TimberWolf):

Da,musai cu reteta.

| vvi82 explică (pentru ioana748):

Mulțumesc pentru sfaturi, am luat magneziu, m-am informat mult, știu aproape fiecare medicament și supliment de pe piață. Ideea e că medicamentele psihiatrice se iau numai la sfatul specialistului și cu recomandarea acestuia. În mod normal, nici nu le poți lua fără rețetă. De cele mai multe ori specialistul are însă schemele sale de tratament și e mai greu să discuți cu el sau ea direct despre un anume tratament, de asta am întrebat aici...

| vvi82 explică (pentru medicveterinarbucuresti):

Mulțumesc de răspuns. Imovane - zopiclon iau și eu, este eficient în a te pune la somn, dar dacă adormi stresat, cum adorm eu, fie mă scol de multe ori, fie mă scol și nu mai adorm, fie dorm extrem de agitat. Cantitativ să zicem că-mi fac somnul, calitativ, NU, dorm foarte prost.

| vvi82 explică (pentru Violleta2022):

Mulțumesc de răspuns! Este mult mai dificil în practică, mai ales când sunt multe persoane în casă, copii mici, să ai un program de somn "ca la carte". Nu mă afectează lumina albastră de la telefon, dimpotrivă, de multe ori, telefonul mă ajută să adorm. Am încercat să nu îl folosesc și am fost și mai agitat - e drept că m-am gândit că ar putea fi și un fel de sevraj de la telefon, adică serile în care nu l-am folosit, am fost mai agitat de la asta, în mod clar tot mai mult și mai mulți suntem dependenți psihologic de dispozitive și asta poate da sevraj.

| vvi82 explică (pentru TimberWolf):

Nu prea cred că îți dă, am încercat eu, fără rețetă cu recomandarea scrisă de la medic cu parafă cu tot(pierduse rețeta) și nu au vrut nici măcar o pastilă. Ei vor rețeta ca să o păstreze în farmacie, dacă nu o ai, nu îți dau. Iar la benzodiazepine sau barbiturice e și mai sever regimul, e o rețetă specială în mai multe exemplare.

| ioana748 a răspuns (pentru vvi82):

Buna,
Magne B6 o sa te ajute.
Ai dreptate cu psihiatrii si schemele lor care nu sunt intotdeauna cele de dorit.
Dar poti spune ca ai luat o pastila de la cineva si ca ti a fost ok si a doua zi ai fost in buna stare de functionare. Si ca doresti si tu sa adormi cu aceste pastile.
Doar esti la psihiatru, poti spune ce dorestilaughing
Melatonina Jamieson nu este cu reteta.
Toate bunehappy

| TimberWolf a răspuns (pentru vvi82):

E posibil ca dependenta ta de calculator sa fie cauza, renunta definitiv pentru cateva luni.

| vvi82 explică (pentru ioana748):

Unii psihiatri se pare că au reținere în a prescrie benzo, înainte oamenii luam timp de 20 de ani și nu aveau mare lucru, astăzi e stres pentru câteva pastile, asta pentru că au fost foarte abuzate de puști și de alți drogomani. Din păcate, noi care vrem doar să funcționăm normal avem de tras de pe urma prostiei altora. Oricum medicamentele psihiatrice vin cu tot soiul de dezavantaje, fără șofat de exemplu... Eu îmi doresc să mă pun pe picioare cât mai repede și să scap de orice pastilă. Din păcate eu sunt o persoană cam fixistă, mai ales când am o problemă, mă fixez pe ea până o rezolv sau mă plictisesc. Cu insomnia am tot sperat că mă voi plictisi, dar se pare că subconștientul s-a fixat pe ea. Aș fi vrut să aflu mai multe detalii despre buspironă(spitomin), dacă a luat cineva și cum s-a simțit. Sau dacă știți vreun psihiatru în București cu care să poți discuta deschis despre tratamente, nu să fii ca un elev în fața domnului sau doamnei profesoare...

| vvi82 explică (pentru TimberWolf):

Mai bine stau treaz câteva luni laughing)))) Glumesc, însă renunțatul e imposibil, lucrez cu calculatorul

| Violleta2022 a răspuns (pentru vvi82):

Dar este dovedit stiitific ca lumina aparatelor electronice trezeste creierul si de aceea nu adormim si nu avem somn bun si odihnitor, chiar daca ni se are ca nu-i asa.
De ce nu il inchideti macar 1 luna de zile, cand mergeti la culcare, sa fiti fara pic de stimulare pe creier si sa practicati exercitii de relaxare ca sa adomriti mai repede si mai bine?

| ioana748 a răspuns (pentru vvi82):

Buna,
Doctorul Hagiu Romulus de la Medical Class de pe Mihalache 106.

| TimberWolf a răspuns (pentru vvi82):

Daca pc-ul e cauza n-o sa-ti revi niciodata.

| vvi82 explică (pentru TimberWolf):

Am explicat, eu nu cu insomnia am probleme, ci cu anxietatea. Știu că par îmbinate, dar eu mă tem de somn, indiferent că dorm sau nu. Pentru anxietate am nevoie de ajutor. Anxietatea mi-a făcut mereu probleme în viață, iar de data asta anxietatea s-a agățat de somn. În trecut aveam anxietatea teribilă când nu îmi răspundea cineva la telefon sau când aveam ceva nou de făcut, etc. Anxietatea mă împiedică să mă pregătesc de culcare, să mă relaxez, să meditez etc. Numai ideea că fac ceva pentru a adormi mai bine și încep să simt cum urcă adrenalina. Deși e contra-intutiv, dorm mai bine tocmai atunci când dorm mai haotic, dacă încerc să fiu ordonat, atunci știind exact că începe "ritualul" de culcare, anxietatea o ia înainte și se instalează. PCul sau telefonul, de multe ori îmi distrag atenția și reușesc să uit de asta, așa pot să adorm. De asta nici nu prea mă ajută pastilele gen Trittico căci mă fac să mă simt somnoros, dar asta îmi aprinde butonul roșu instant "a deci îți este somn, ar trebui să te culci" și încep crizele. Doar astea care acționează asupra GABA par să funcționeze cât de cât.

| TimberWolf a răspuns (pentru vvi82):

Trebuie sa elimini orice stimulent exterior din viata ta, cafea, alcool, dulciuri, etc etc.
Si eu am anxietate pentru ca daca beau cafea de exemplu urinez non-stop si devin si mai agitat.
Incearca sa iei doua luni de zile valeriana, timp in care nu consumi nimic din ce e excitant sau deprimant al sistemului nervos si dupa mai vorbim.

| vvi82 explică (pentru TimberWolf):

Da, foarte adevărat, dar nu beau niciodată cafea, cola sau sucuri, nu mănânc dulciuri, pâine, nu fumez, alcool nici atât.