| Anonim5566 a întrebat:

Am auzit ca daca iti intra aer in sange mori. E adevarat? Pura curiozitate morbida

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
18 răspunsuri:
| euuilem a răspuns:

Da mori daca iti intra aer in sange.

| AndrraElena a răspuns:

Nu stiu exact dar cred ca, da dar ai mai pomenit tu sa iti intre aer in sange?

| alessia5158 a răspuns:

Se numeste embolie gazoasa --- afla mai mult de aici : http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/embolie-gazoasa_3265

| AlexandrulS a răspuns:

Esti haios/haioasa. nu daca iti intra aer in sange mori. cum vezi tu in filme ca baga seringa in vena si aplica aer... Acel aer merge prin vene pana in inima iar la acea presiune. pe intelesul tuturor pocneste(Foarte multe vertebre expoldeaza in acel moment din inima)

| HellGirl666 a răspuns:

Da, este adevărat.

| valentingb a răspuns (pentru AndrraElena):

Sigur ca poti avea un asa-zis dop de aer, daca faci o injectie, si seringa are putin aer rau daca ai o perfuzie, si vezi ca este un gol de aer care coboara pe furtunel catre vena ta, trebuie anuntata o asistenta urgent. Nu degeaba furtunele sunt transparente, si seringile.

| Azµre a răspuns:

Da, este adevărat!

gyzzard
| gyzzard a răspuns (pentru valentingb):

Golul ala de aer care ti se pare tie ca coboara pe perfuzor, e in mare parte vid. Pe langa asta, branulele au un sistem prin care. eventualul aer, este eliminat in atmosfera si nu ajunge in sange.

gyzzard
| gyzzard a răspuns:

Depinde de multi factori: cantitatea de aer, locul prin care e injectat aerul, unde ajunge acea punga de aer, etc.
In mare majoritate din cazuri nu se moare, dar se ramane cu sechele destul de importante, iar momentul acut in care se intampla e destul de dureros.

| valentingb a răspuns (pentru gyzzard):

Suna mai dragut daca spui "fluturas", nu "branula" happy.Pe-asta n-o stiam, merci mult! Dar ca sa ies invingator, sa spunem ca acel sistem e blocat. happy stii ca uneori iese sange si se usuca pe valva. Deci se poate.

gyzzard
| gyzzard a răspuns (pentru valentingb):

Fluturasul e fluturas, branula e branula. si nu ai iesit invingator. Sistemul acela e o chestie simpla si se va bloca intotdeauna in partea proximala a branulei, adica inainte de valve. Asta inseamna ca in momentul in care sistemul nu mai functioneaza, deja nu mai trece nimic prin branula aia.

| AlexandrulS a răspuns:

Wtf laughing tu esti sigur student la medicina. acum am observat ca am scris vertebre...

| valentingb a răspuns (pentru gyzzard):

Branula si fluturasul sunt doua lucruri diferite? Am stat luni de zile internat, si doctorii spuneau branula iar asistentele spuneau fluturas. Se pare ca n-am habar despre ce vorbesc, ma scuzi te rog. straight face

| mona a răspuns:

Este perfect adevarat

gyzzard
| gyzzard a răspuns (pentru valentingb):

Fluturasul e un ac cu aripi folosit pentru recoltari. In Romania se foloseste in special la copiii mici, la adulti preferandu-se varianta ac fixat pe holder. Branula e chestia aia cu valve, supape si sisteme de siguranta care se foloseste in special pentru perfuzii/transfuzii.

gyzzard
| gyzzard a răspuns (pentru AlexandrulS):

Gresit. Nu explodeaza nici o vena. E vorba strict de faptul ca aerul este compresibil in timp ce sangele nu este compresibil. venele se varsa in vase mai mari, asa ca nu o sa fie afectate de acea bula de aer. Problema e ca acea bula de aer ajunge in artere (pulmonare) si le blocheaza, nepermitand sangelui sa treaca. Daca bula e destul de mica, zona afectata va fi destul de mica incat sa fie un fenomen localizat. Daca e destul de mare, va ajunge la nivelul inimii si in sistola inima nu va mai expulza sange ci doar va compresa acea bula, care prin prisma faptului ca aerul e compresibil, nu va putea deschide valva inimii si nu va face decat sa stea in ventricul. Acest fenomen traducandu-se printr-o afectiune numita disociere electromecanica, sau, mai pe intelesul tuturor, stop cardio-respirator.

| muffinXXL a răspuns (pentru valentingb):

Branulă și fluturaș înseamnă unul și același lucru. Aici este doar vorba de faptul că uneori asistentele își tratează pacienții ca pe niște copii și spun "fluturaș" chipurile ca să nu îi sperie. Doctorii sunt în schimb mai realiști și nu te iau așa pe ocolite, ei spun "branulă" și gata. În orice caz, îți sugerez să folosești termenul de "branulă" deoarece nu poate însemna și altceva.

| valentingb a răspuns (pentru muffinXXL):

Așa știam și eu până la răspunsul de mai sus al lui gyzzard.