Anomalie caracterizata prin absenta inchiderii, dupa nastere, a canalului care leaga la fat aorta de ramura stanga a arterei pulmonare.
Canalul arterial este sistematic obliterat pe cale chirurgicala. Foarte recent a fost propusa o metoda de inchidere a canalului arterial: ea consta din amplasarea, in cursul unui cateterism (introducerea unei sonde pe cale vasculara), a unei piese, un fel de dubla umbrela. Rezultatele tratamentului si prognosticui sunt excelente.
INTRA pe inernet explorer si intreaba. O asemenea lamurire doar cineva de specialitate iti poate da, dar e simplu, in 5min afli tot ce te intereseaza. Asa am procedat si eu cu un diagnostic dat sotului meu.
Simptomele persistentei canalului arterial variaza in functie de marimea defectului si varsta gestationala pe care o are copilul la nastere. Un canalul arterial persistent de mici dimensiuni in general nu determina aparitia simptomelor si poate ramane nediagnosticat o perioada de timp. Un copil prematur poate avea alte probleme legate de prematuritate si testele diagnostice pot evidentia un defect cardiac.
Persistenta canalului arterial poate duce la aparitia urmatoarelor simptome:
• Dispneea (respiratie dificila sau cu efort) sau respiratie rapida (tahipnee).
• Frecventa cardiaca crescuta (tahicardie)
• Slabiciune si oboseala accentuata. Din cauza oboselii perioada de alimentatie (alaptat) poate fi deosebit de dificila.
• Lipsa poftei de mancare; intarziere in crestere si dezvoltare
• Transpiratii excesive daca ai asa ceva e grav