| SuntFataInPlm a întrebat:

Am inceput sa fac exercitii fizice saptamana asta, si aseara am facut febra musculara, e bine? Ca abia am inceput luni cu exercitiile. Poate pentru ca nu am mai depus efort. but, nu stiu... Am 2 intrebari in una.
Ce e metabolismul?
Adica mi-a spus cineva, pe TPU, (la o intrebare de a mea, era vorba de o dieta) si mi-a spus ca "dai metabolismul peste cap cu dieta asta, si nu slabesti, depinde" e de bine? Macar daca il dau peste cap, slabesc? happy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| AnaAnna20 a răspuns:

Nu nu e ok sa dai metabolismul peste cap. Metabolismul este oarecum modul in care functioneaza corpul tau. Febra musculara este buna, doare insa trece doar in timp sau mai usor daca continui cu exercitiile happy cat cu dietele nu sunt ele prea bune. Cel mai ok este sa mananci sanatos vitamine fructe legume mai putine dulciuri si paine, dar nu diete care iti vor afrcta corpul pe viitor happy sper ca te.am ajutat!

| SuntFataInPlm explică (pentru AnaAnna20):

Asta e dieta, o tin de luni, mor de foamne. Dar mai suport, doar saptamana asta, sper sa mearga. http://www.unica.ro/articol/slabit-rapid-dieta-rapida-vacanta-zile-33383

| GirlWithGuitar a răspuns:

Este normal sa ai febra musculara daca ai inceput de curand. Important este sa nu te lasi de exercitii. Iar ati da metabolismul peste cap inseamna ca daca nu mentii un stil de a manca (sanatos) poti ajunge sa nu mai slabesti deloc (sau putin in mult timp) nici macar cu exercitii fizice. Sper ca te-am ajutat. happy PS: nu sunt foarte sigura in legatura cu metabolismul dar in orice caz ceva pe acolo

| AnaAnna20 a răspuns:

Da o stiu happy am vrut sa ma apuc si eu de ea sincer, insa m.am gandit ca as avea aceleasi rezultate daca nu as mai manca porcarii si as face sport. Si asa s.a si intamplat happy ai putea sa incerci nu e chiaar atat de rea precum Dukan de exemplu, insa nu pentru o perioada asa lunga de timp happy

| SuntFataInPlm explică (pentru GirlWithGuitar):

O.O CE
PREFER SA OPRESC DIETA SI SA MANANC SANATOS. Decat chiar sa nu pot sa mai slabesc deloc usor. Tu ce zici, help me, o opresc? Mi se pare dura, cum sa mananc numai legume pe zi? Si nu prea am mancat nici de alea ca imi era rau, scarba de atatea legume!

| StefanKogut a răspuns:

Febra musculara nu e buna, dar nu o poti ocoli atunci cand faci un efort peste masura conditiei tale fizice, pe romaneste inseamna ca muschii tai au lucrat in lipsa de oxigen si in timpul arderilor au eliminat acid lactic ca reziduu al acestora, realizate cu deficit de oxigen(anaerob), acum acest acid lactic se resoarbe in timp, e mult de vorbit aici, dar pe scurt, fa efort pe masura conditiei tale fizice si creste efortul treptat, pe masura ce si conditia ta fizica se imbunatateste. Febra musculara trebuie privita, mai ales de incepatori, ca un semnal ca ai intins prea tare coarda, un antevorbitor spnea ca trece mai usor daca continui, asta e adevarat, cu mentiunea ca trebuie sa continui progrramul de miscare, dar nu cu aceeasi intensitate de efort. Riscurile sunt: intinderea musculara, ruptura musculara, crampe musculare, intindere de tendon, degradarea si/sau distrugerea articulatiilor (cea mai grava consecinta a efectuarii unui efort pentru care nu esti pregatit(a) sa-l faci). In concluzie, continua programul, dar redu totul la jumatate, daca tot faci febra musculara continua sa injumatatesti pina cand corpul tau se simte confortabil cu respectivul efort, dupa care prin incercari, cresti efortul, periodic, cam o data la doua saptamani, iar daca prezinti simptome din nou, revii la rutina anterioara. In timp vei sti sa apreciezi care este pragul de crestere a efortului potrivit pentru tine.
Metabolismul este termenul folosit pentru a face referire la consumul energetic necesar totalitatii functiilor si proceselor ce au loc in organism in vederea supravietuirii, intr-un context dat. Astfel daca nu faci absolut nimic, stai in pat si te uiti pe pereti, se poate calcula cantitatea de energie necesara pentru a supravietui in acest context, si acestei marimi i se spune metabolism bazal (cate kilocalorii ai nevoie ca sa traiesti o zi in conditiile date, fara sa te ingrasi si fara sa slabesti). Metabolismul este direct afectat de factori precum greutate, sex, etapa vietii in care te afli, efortul zilnic (inclusiv cel intelectual), aportul de nutrienti si de apa, aportul de toxici(de exemplu un fumator are un metabolism mult diminuat fata de un nefumator) etc. Si aici este extraordinar de mult de vorbit, incerc sa explic cat se poate de simplu, dar "darea peste cap a metabolismului" nu este deloc o idee buna pentru ca provoaca consecinte deosebit de grave, unele dintre ele sunt: anorexia, diabetul zaharat de tip II, dislipidemii, predispune si/sau pune in evidenta boala Chron, reflux gastric, etc. Toate aceste afectiuni numite si bolile omului modern au la baza trei lucruri: stresul biologic, dieta nepotrivita si sendentarismul, la care se adauga toxicii zilei: tutunul, alcoolul in exces, cafea dimineata pe stomacul gol, sau in cantitati exagerate, consumul de zahar, consumul de amidon in exces si de preparate supra procesate. Toate afectiunile prezentate mai sus predispun catre cele doua cauze de mortalitate principale ale persoanelor incepind cu grupa de varsta 35-40 ani, cancerul si bolile cardio-vasculare. Asa ca la ultima ta intrebare: "Macar daca il dau peste cap, slabesc?" recomandarea mea este nici sa nu te gandesti. Fa sport, in conformitate cu conditia ta fizica si cu timpul pe care il ai la dispozitie, nu te extenua ca nu castigi nimic din asta in afara de un organism obosit, mananca tot ce vrei si cat vrei cu exceptia toxicelor pe care iti recomand sa le elimini cu totul si a zaharului (este cel mai mare dusman al oamenilor, in general si al copiilor in special), evita dulciurile, bauturile carbo-gazoase (contin o gramada de zahar), daca vrei ceva dulce, manaca fructe dulci(capsuni, merisoare, prune uscate, stafide, curmale, caise, piersici, smochine), vezi cate sunt, zaharul e la fel, dar cel putin pe linga el vei adauga si minerale, vitamine, antioxidanti si apa, evita sau mai bine elimina de tot prajelile, mananca salate cate vrei si cate poti, adauga la ele proteine de buna calitate (carne de vita, oaie, capra iepure, curcan, pui, oua de gaina sau de prepelita, branza de vaci, urda, telemea, mai putin cascaval sau alte branzeturi fermentate), foarte important: hidrateaza-te(in functie de varsta, sex, activitate, incepind de la 1, 5 litri pe zi) si ai sa vezi ca in sase luni un an nu te vei mai recunoaste. Tip: daca vrei sa vezi progresul, alege-ti un loc unde te poti fotografia in intregime, recomandat e s-o faci dezbracat(a), pentru a indeparta posibilitatile de denaturare a hainelor sau cu haine stramte(mulate), dar fara sa modeleze corpul(ca am vazut ca acum sunt solutii de astea) si nu negre(pentru ca subtiaza), fata si profil, din doua in doua saptamani.