Buna,
Ar fi trebuit sa manance deja cam 2 mese. Ce i-ai dat sa manance? Piureuri de fructe, legume? Incearca cu fructele pentru inceput, e posibil sa ti le accepte mai bine. Dai lapte in continuare. Si o lingurita daca iti ia tot e bine. Treptat cresti cantitatea.
Cum ti-a zis ca e anemic? Fara nici o analiza la baza? Anemia se stabileste si prin analize nu doar din ochi. Incearca sa discuti cu dr. fara suportul lui nu ai ce sa faci.
Cat despre alimentatie, insista in fiecare zi, la fiecare masa. Cum am spus, macar o lingurita. Nu iti face griji, fiecare mananca in ritmul lui.
Succes!
Copilul este anemic pentru ca dupa 6 luni laptele exclusiv nu ii mai asigura necesarul nutritional.
Iti poti face o idee citind asta:
http://www.totuldespremame.ro/retete/diversificare/ghid-de-diversificare
Nu stiu cat este de rau medicul si ce vroiai sa iti dea - in nici un caz pastile, copilului ii trebuie mancare. Medicul de familie are competente foarte limitate de pediatrie, copilul are nevoie de un MEDIC PEDIATRU.
Pai la 9 luni nu se poate sa ii dati chiar orice. Luati treptat si insistati in fiecare zi. Piureuri de legume, de fructe. Cand incepe cu acestea apoi puteti adauga si oul. El nu o sa manance deodata carne.
Al meu devora avocado cu para. Incercati asa. Sa aveti un program, o rutina la care ii dati fructele in fiecare zi. Noi aveam asa: lapte la cerere, pe la 10.30 fructele si apoi iar lapte. Am adaugat pranzul pe la 13.30 legume si proteina. Dar nu introduceti amandoua mesele deodata, ci treptat. Repet, in fiecare zi insistati cu masa solida. Alte combinatii de fructe sau legume. Luati-o cu pasi mici, fructe, legume, branzica de casa, ou, carne.
Succes!
Copilul nostru n-a mancat nimic pana la varsta de 6 luni, doar lapte dintr-un singur tip de lapte praf.
Mancare "bebe" (supica din legume etc) nu a vrut deloc, le scuipa.
Intamplarea a facut ca, am fost invitati la socrii la masa. Nici atunci nu a vrut sa manance din supica facuta pentru bebe.
Cand am inceput sa mancam si noi la masa, copilul a inceput sa gesticuleze si sa spuna "pa-pa-pa-pa".
Socrul meu a spus ca-i da o lingura din supa mancata de noi, chiar daca este sarata, condimentata si chiar pisca. Copilul a inghitit-o si a inceput sa ceara in continuare! In final a mancat bucuros aproape o farfurie.
De atunci nu a mai mancat lapte praf, si a mancat tot ce mancam si noi (cu mici exceptii, treptat).
Concluzia: trebuie incercate mai multe mancaruri, chiar daca sunt pentru "adulti". In alimentatie se vor introduce intai mancarurile agreate, dar cu masura (intai doar 1-2 linguri). Treptat (pana la varsta de 1 an) se poate trece la aproape orice fel de mancare, sa se obisnuieasca organismul copilului cu o scala cat mai larga.
Chiar daca va prezenta reactii adverse (urticarii, inroseli), organismul se va"invata" treptat cu acestea, iar reactiile "adverse" vor disparea.
Te rog sa nu oferi astfel de sfaturi. Tu ti-ai crescut copilul asa, dar asta nu inseamna ca e si ok. Si nu ma refer la un termen scurt, ci pe termen lung.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca sarea sa fie introdusa cat mai tarziu in alimentatie, dupa 1 an si. Si nu poti spune de urticarii si alergii pentru ca nu stii cum reactioneaza copilul. Poate intra in soc anafilactic si nu iti asumi tu aceasta raspundere.
Te rog mult, acestea nu sunt sfaturi de luat in calcul, cu parere de rau, dar lucrurile s-au schimba foarte mult. Un bebelus nu trebuie sa manance ca un adult, asta e clar. Si cei care au ajuns la spital au mancat sarmale, exact ca un adult.
Iar ca argument, sa stii ca un bebelus nu stie ce e gustul sarat, dulce, piperat etc. pentru a justifica faptul ca nu mananca din aceste cauze. Nu mananca ca nu vrea sau din cu totul alte motive.
Cate miliarde de copii au inceput sa manance la varsta de peste 6 luni?
Evident, asa cum am si scris, alimentele trebuie testate si introduse dupa incercare, treptat. Daca apare orice semn de reactie adversa, atunci trebuie amanata o noua incercare, peste chiar cateva luni.
Te contrazic la afirmatia ta ca un bebelus nu simte gusturile! Copilul nostru a refuzat supica nesarata si condimentata, dar zeama supei pe care o mancam a mancat-o cu pofta si i-a placut! Am vrut sa-i dam din nou supica bebe nesarata, dar a refuzat-o din nou. Diferenta a fost doar sarea din supa noastra.
Sarea are un rol extrem de important in functionarea organismului!
Fara sare nu se produce electroliza necesara functionarii biocurentilor, iar daca elimini sarea din organismul tau, atunci vei deveni mai leguma decat cele bagate in supa!
Si, apropo de sare: este mult mai periculos consumul continuu de IOD in sare decat a clorurii de sodiu!
Nu am spus ca nu simte gusturile, ci ca el nu stie care e sarat. Nu are aceste notiuni. Daca tu nu ii dai sare, el nu va sti ce e aia mancare sarata. Copilul meu nu a mancat sare pana la 1 an si ceva.
Tu vorbesti de sodiu, dar nu stii ca fiecare aliment contine in starea lui naturala sodiu. Pana si laptele matern are si apa imbuteliata etc. De aceea bebelusii nu au nevoie de sare, cantitatea necesara se regaseste in starea naturala a alimentelor oferite.
Iar daca vrei sa ma contrazici, te invit sa citesti declaratia Organizatiei Mondiale a sanatatii cu privire la cantitatea de sare in alimentatia noastra, a tuturor.
Succes!
"declaratia Organizatiei Mondiale a sanatatii"... ma faci sa rad (sau sa plang? ).
Ei au marea grija si de alimentele pline de e-uri, raspundite in toata lumea!
Cum draq a ajuns primul business in lume tocmai alimentatia, iar al doilea industria medicamentelor?!?!?
Eu am vorbit de CLORURA de sodiu (NaCl, "sarea de bucatarie"), nu de sodiu (metal).
Clorura de sodiu in solutie apoasa este materialul care sta la baza functionarii intregului sistem nervos, fiind conducator pentru bio-curentii in organism.
Daca se pune putina sare in mancare, primul efect va fi SENSEBILIZAREA nervilor gustativi. Gustul mancarurilor vafi mai intens si mai corect perceput chiar in momentul introducerii lor in gura.
Daca mancarea nu contine suficienta sare, atunci este foarte usor sa pacalesti organismul cu diferiti aditivi alimentar.
Totodata, daca este cantitate insuficienta de ionizare, nervii (si creierul! ) functioneaza cu capacitate mai redusa.
Deci: daca vrei sa-ti prostesti copilul, da-i doar mancare nesarata!
Daca te ghidezi dupa teoria conspiratiei imaginata de tine, asta nu inseamna ca si ceilalti trebuie sa faca la fel.
Ce rost are sa te duci la doctor, daca oricum nu il crezi? Eu ti-am oferit o sursa de informatii viabila, daca tu crezi cai verzi pe pereti si preferi sa faci cum te taie capul, asta nu inseamna ca ei nu au dreptate (avand la baza niste studii).
Cum am spus, alimentele contin deja sare, cantitate suficienta pentru un bebelus.
Cat despre prosteala, te rog sa te abtii.
Sarea in exces este daunatoare, si o stii si tu, dar nu stiu ce vrei sa imi dovedesti.
1. Ai vorbit de sodiu, nu de sare (de bucatarie). Sunt doua substante complet diferite.
2. Sunt satul de "studiile facute de cercetatorii de la institutul X" care au ajuns la concluzia ca 23.68% din poplulatia globului se imbolnaveste fiindca nu bea zilnic fix 2l apa
3. Inainte se facea reclama sa nu consumi sare si sa bei multa apa, fiindca dauneaza (poate buzunarelor medicilor si farmacistilor interesati)! Reclamele TV sunt pline medicamente si suplimente "naturale".
4. Sunt constient ca, orice exces poate dauna. Mie-mi dauneaza mult excesul de prostie.
Daca ascultam parerile tuturor "specialistilor" fara sa studiez si sa judec, atunci de peste un sfert de secol dadeam ortul popii si nu mai scriam nici un rand pe TPU...