Omul are nevoie sa bea 1 litru de apa pe zi, pe langa celelalte lichide pe care le consuma, pentru ca rinichii sa nu duca lipsa de apa in care sa poata dizolva substantele pe care e necesar sa le elimine. Ceaiul contine deja ceva substante dizolvate in el si lasa mai putin loc de manevra rinichilor.
Bea si apa. Daca nu-ti place apa de la robinet, incearca o apa plata oligominerala (cauta pe eticheta continutul de sodiu - Na, sa fie mai mic de 3 mg la litru).
Ideea e ca, pentru o buna functionare a rinichilor, trebuie sa consumi lichide hipotone (adica cu o presiune osmotica mai mica decat a plasmei sanguine). Ceaiul fara zahar si nu foarte concentrat e si el un lichid hipoton, dar apa simpla e cel mai hipoton lichid bun de baut.
Ceaiurile contin o substanta numita teina. Baut in exces, ceaiul te poate anemia, tocmai datorita acestei substante. De aceea se bea si apa pe parcursul unei zile.Rolul apei in organism este unul covarsitor:
-ajuta la digestie si previne bolile gastrice
- ajuta la functionarea rinichilor si la optimizarea proceselor de curatare a organismului
- rol in metabolizarea micro si macronutrientilor
- intareste inima si circulatia sangvina
- imbunatateste sistemul imunitar
-ajuta la activarea sistemului nervos si intareste rezistenta la stres
- creste capacitatea de concentrare si performantele
- asigura prospetimea si elasticitatea pielii, stimuleaza terminatiile nervoase
- dizolva substantele nutritive pe care organismul le primeste prin hrana, le transporta la celule unde sunt metabolizate si apoi transporta resturile rezultate la organele de eliminare: rinichi, intestin gros, piele, plamani
-mentine mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor.
Nu cred ca s-a referit exclusiv la ceai, ci la infuzie facuta cu plante (printre care poate fi sau nu ceaiul). In aceasta privinta ar fi bine sa ne lamureasca.
Dar si alte plante contin substante care poate, in anumite cantitati, sa aiba (alte) efecte daunatoare asupra organismului, asa ca nu-i bine sa bea exclusiv ceai facut cu o anumita planta.
Se poate bea si neindulcit, asta nu a specificat Missdope.
Prin fierbere se elimina apa din solutie, ceea ce duce la cresterea concentratiei de saruri minerale din solutie. Daca solutia respectiva este apa de robinet, atunci obtii acelasi lucru.
Deci, problema este mai degraba inversa - se poate ajunge la concentratii mari de minerale, ceea ce este daunatoare, favorizeaza formarea tartrului dentar si a calculilor (renali, biliari sau intra-articulari - guta).
Dar prin fierbere nu se pierde decat o mica cantitate de apa, deci nu are cum sa afecteze mult concentratia de minerale.
Un punct totusi de considerat: duriditatea apei consumate, apa dura (cu continut ridicat de minerale) favorizeaza aparitiia afectiunilor mentionate.
Apa este tot apa, indiferent daca o bei ca atare, in ceaiuri, compoturi, sucuri, supe, sau este apa din mancare. Problema este ca prin lichidele consumate sa nu introduci in organism si o substanta care, in doza mare, sa afecteze sanatatea, si alta problema, sa fie destula apa pentru procesele fiziologice ale organismului.
L-am omis dar nu din necunostinta de cauza, ci ca sa nu ma intind si mai mult. Si pentru ca oricum, la concentratia pe care ar trebui sa o aiba in apa de baut, prin aducerea apei la temperatura de fierbere nu ar trebui sa se ajunga la concentratia de saturatie a respectivelor minerale, deci cele depuse ar trebui sa fie o cantitate neglijabila.
Indirect, apele prea bogate in minerale si care nu sunt consumate intr-un scop curativ, ar trebui incalzite si mineralele lasate sa se depuna, pentru a evita afectiunile de care am scris anterior.
Nu trebuie să eviţi apa. Ceaiurile nu sunt bune în exces, deoarece absorb fierul din organism.
Nu cred ca e ceva rau in asta, ceaiul e foarte sanatos intrucat e facut din plante.Dar sa nu aiba zahar
Nu are nimic...dar trebuie sa bei mai multa apa...dar stiu ceaiul e mai bun si sanatos
Nu este bine deloc ce faci! Ceaiul e bun, dar prea mult strică, la fel precum cafeaua. Nu ştiu acum ce face ceaiul în exces, dar asta am învăţat la biologia din clasa a7a, cu mult timp în urmă
Nu are nimic atat timp cat bei un ceai din plante nu ceaiuri cranulate, instant etc cu toate chimicalele.Iar zaharul inlocuiestel cu o lingurita de miere.
Ciaiul continte o cententratie destul de variabila de apa, dar totul depinde de zahar care scade acciditatea , daca nu il consumi in exces nu cred ca ar fi o problema
Incearca sa le combini, acum o cana de ceai, ba o cana de apa, nu stica, doar abuzul sub orice forma dauneaza grav sanatati