| imWolfyyyyy a întrebat:

Asistentii medicali pot purta stetoscop la gat?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu, asistenta nu poarta stetoscop pentru ca nu are de ce!

Asistenta face injectii, ia o temperatura, curata si panseaza o rana, duce pastile la pacient, pune o perfuzie.
Medicul/doctorul este cel care poarta stetoscopul, pentru ca el este cel care asculta plamani si burta pacientiului si el este cel care pune diagnosticul.

suntserios
| suntserios a răspuns:

De ce sa nu poarte... poate e nevoie sa ia o tensiune... nu asculta pe jasmina. Ea are impresia ca stetoscopul e folosit sa iti asculte burta

Bula
| Bula a răspuns:

Stetoscopul nu se poarta ca semn de "doctorat".
Oricine poate purta orice scula, daca stie sa-l foloseasca. Si stetoscopul este o scula.
Cu stetoscopul se pot asculta sunetele interne ale corpului uman, dar nu numai.

In medicina, mai ales medicii "poarta" stetoscop, dar dintre ei nu totii-l stiu folosi si interpreta corect.
De multe ori, o asistenta are vechime si experienta mai mare ca medicul si da, iar in lipsa medicului poate lua o tensiune, sa asculte plamanii sau inima pacientului in caz de nevoie - cu stetoscopul. Daca constata ceva suspect, poate anunta medicii competenti sau cei de urgenta despre ce a constatat, poate acorda un prim ajutor, salvand pacientul. Si pentru masurarea profesionista al tensiunii arteriene se foloseste stetoscop, masurare ce poate face oricine se pricepe (inclusiv asistentii).

In meseria mea am folosit stetoscop (sau inlocuitor) pentru ascultarea zgomotelor interne slabe ale mecanismelor, in timpul functionarii, cu toate ca nu sunt "doctor" de oameni sau animale happy

| SilviaPunct a răspuns (pentru Violleta2022):

Da stii ca poarta si asistentii, nu numai medicii. Iar unele sectii si-au scolit infirmierii astfel incat ei stiu sa intubeze perfect si pentru asta acolo gasesti pe hol mereu un stetoscop la indemana.

| GlowingShadow a răspuns:

Poti purta chiar si tu, nimeni nu-i interzice nimanui sa poarte stetoscop.

| CuriousStuff a răspuns:

Da, normal ca poate si e chiar indicat, in tarile civilizate toate asistentele sunt cu stetoscop la gat, iar in facultatea de asistenta medicala generala te invata cum sa-l folosesti, ce trebuie sa auzi si unii doctori chiar iti cer sa mergi la spital cu stetoscop (asistent medical fiind). O asistenta nu o sa puna diagnostic de sufluri cardiace sau mai stiu eu, insa poate cu ajutorul stetoscopului sa ia o Alura ventriculara (sa vada daca corespunde cu pulsul), sa ia tensiune arteriala mult mai corect si precis decat cu un tensiometru automat/electronic, sa asculte zgomote intestinala daca sunt prezente sau nu, sa asculte daca a pus sonda nazo-gastrica unde trebuie, sa asculte la un pacient intubat daca nu cumva sonda de IOT s-a miscat si se ventileaza un singur plaman si chiar sa asculte sufluri vasculare daca observa pulsuri diminuate pe un membru sau chiar sufluri cardiace si sa anunte medicul in caz ca ceva nu e in regula... si altele.
Asa ca nu doar ca POT sa poarte, ci ar trebui sa fie OBLIGATORIU ca fiecare asistenta (de pe sectii) sa aiba si sa stie sa foloseasca un stetoscop. Din pacate la noi asistentele vechi nu au invatat la scoala partea asta (si nu e vina lor) si nici cei de la postiliceala nu invata, doar la facultate exista astfel de "pretentii", iar daca nu au fost pe o sectie de specialitate nu stiu sa foloseasca un stetoscop, insa ar fi bine ca in viitor asistentele sa aiba si ele stetoscop si mai important sa stie unde si ce trebuie sa asculte.

Eu sunt student la Asistenta Medicala Generala si detin si sunt cu stetoscopul dupa mine la facultate mai mereu, si nu doar atat, dar il si folosesc. Bine ca nu am dat inca de Jasmina ca probabil mi-l smulgea de la gat cand imi vedea ecusonul...

| Kovacs_Szabolcs_1995 a răspuns:

Sigur ca pot purta! happy
Nu e interzis si nu e nici obligatoriu (pentru ca are fiecare sectie stetoscop pentru masurarea tensiunii)... dar este RECOMANDAT!
Ca la noi multi medici si chiar si asistenti sunt sceptici; sau unii medici invidiosi si rai? Ce sa facem?!

In primul rand... e bine sa ai stetoscop personal, de buna calitate (nu din acela de 20 lei). Chiar si la masurarea tensiunii pot exista diferente semnificative. Plus ca prin folosirea aceluiasi stetoscop de tot personalul ajuta la transmiterea unor boli, ca otita de exemplu.

Treburile asistentului medical sunt practice, cum e recoltarea probelor, administrarea medicamentelor, masurarea functiilor vitale etc Dar tot asa de practica este si auscultatia pulmonara (sa auzi daca e murmur vezicular BILATERAL, sau crepitatii sau raluri bronsice - daca poti sa diferentiezi ronflantele de sibilante e perfect, sau un wheezing). Nu e manevra invaziva... asa ca nu vad de ce atata scepticism

Ce putem noi asculta, asistentii? (Chiar daca unora nu le place... si pentru asta trebuie sa exersezi)
-zgomote cardiace (Sa vedem daca e ritmic sau aritmic; daca se aude impreuna cu palparea pulsului, sau in unele cazuri daca a aparut vreun suflu; la unele boli acute pot aparea sufluri asa ni. simplu ca bunaziua)
-zgomote pulmonare (am enumerat mai sus). Si are semnificatie atat in tratarea si ingrijirea pacientilor (sa vedem daca se aude altceva cu trecerea crizei de astm, la pacienti intubati pe ATI sa auscultam plamanii o data la 4 ore, sau pe garda macar - sa vedem daca nu are pneumonie, pneumotorace si se ventileaza bine bilateral pacientul nostru).
-la suspiciunea unor boli grave acute putem sa ne orientam spre ceva in timp ce vine medicul; astfel diminuand timpul pierdut. Asa ar fi un edem pulmonar de exemplu; sau o pneumonie care recent a aparut, sau un hemo/pneumotorace.
-auscultatie intestinala (sa vedem daca sunt zgomote intestinale. e important dupa operatii, sau in unele boli gastrointestinale; la pacienti hraniti prin sonda nazo-gastrica etc). Tot aici intra si verificarea sondei nazo-gastrice prin auscultare.

Si asa mai departe... lista se poate continua happy Depinde doar de fiecare daca accepta teoria trecutului ca stetoscopul e doar a medicului...sau chiar se straduieste sa invete. din care beneficiaza pacientul happy
Si experienta mea personala: Altfel privesti un pacient si altfel te gandesti chiar si la administrarea medicamentelor, daca stii ce cum este in interiorul lui.

Nursing adica ingrijirea pacientului este si asta. sa vezi ce e cu pacientul tau. Sa stii ce sa auzi si unde sa pui mana. Doar ca... sunt prea multi conservativi in privinta asta. Dar asta nu inseamna ca nu putem sa ne dezvoltam happy