E tensiunea. Înlătură factorii de risc, stresul, oboseala extrema, sedentarismul, etc, și va trece. Chiar și sub tratament, organismul poate fi ok, dar este în stare e dezechilibru, medicamentele îl țin în echilibru, și orice factor de mediu poate perturba mai mult aceea stare, facind ca medicamentele sa nu mai aibă același efect. Mișcarea și o viata echilibrata face mai mult decat orice medicament, pentru ca mai restabilește (nu întrutotul) din acel echilibru pierdut. E ca roata unei biciclete ușor descentrata, poți merge cu ea pe teren drept, dacă mergi prin gropi, se va descentra și mai mult. Cu cit mai lina îți e viata, cu atit mai fericita va fi inima .
E foarte posibil să fie vorba de pusee de hipertensiune generate de faptul că te enervezi.
La orice om, enervarea aduce cu sine o descărcare mai mare de adrenalină în sânge. Dar la un hipertensiv, asta generează un puseu de hipertensiune care poate ține de la câteva minute până la câteva zeci de minute sau chiar mai mult.
Nu știu dacă este grav, dar în nici un caz nu e de neglijat.
Cred ca dupa un consult la urgente ar fi trebuit să te duci la un medic specialist.Medicamentele pentru tensiune nu se iau asa pe termen lung ne stiind sigur ca aia e problema ta.Cei de la urgente de multe ori le fac de-n doasele fara control, analize, ecografi, radiografia etc doar ca sa scape.
Încearcă să te menții calmă si sa nu te mai enervezi până nu mergi la medic.Dar ideea e ca ar trebui să faci niste analize de la cele banale până la cele de tensiune si glanda.
Posibil sa fi modificat trat ceva, sau pur si simplu si-a schimbat corpul simptomatologia la enervare, nu se stie, si oricum nimeni nu va sti, nici medici. Toti o sa zica sa eviti sa te enervezi.
Sa-ti iei tensiunea in acele momente sa vedem, e mare?! Ca daca urca tensiunea, nu se stie ce simptome pot apare.
Da, dar am încheiat acel tratament pe la jumătatea lui Februarie dar efectele adverse au continuat o lună după aceea, vreo 3 săptămâni din Martie.
Aveam scurte dureri în partea stângă a pieptului, ca niște înțepături ușoare, amețeală, greață ușoară, însoțite de senzație de sete și urinare abundendă, asta când mâncam alimente care conțin multă sare, nu apărea de la dulciuri.
Când am redus mult sarea, acele simptome au încetat dar uneori apare senzație de sete și urinare frecventă dacă mănânc de exemplu, cereale cu lapte sau după o masă mai copioasă care conține și alimente prea dulci. Până să iau acel tratament nu aveam nici una dintre simptomele acestea. Eu presupun că acel tratament a modificat ceva la sistemul endocrin sau glanda tiroidă.
Menționez că tratamentul l-am urmat de la 1 Decembrie până pe 14 Februarie.
Cand te simti asa, faci asa:
1- iei tensiunea
2 - iei glicemia, urinarea frecventa si sete mai sus sunt simptome clare de glicemie mare de cele mai multe ori, insa nu neaparat, ai zis ca apare cand mananci dulce.
Sau poate ai o hipoglicemie, desi cu aia nu ai sete sus si urinezi mai mult dupa dulce.
Sau poate e glicemia normala, nu stim, de aia am zis sa testam.
Pana sa iei acel trat era altceva, acum e altceva.
Si daca ai lasat medicatia pe 15 feb, efectele adverse pot sa ramana mai mult timp.
Si vedem ce este. Si daca nici tensiunea nu e sus, nici glicemia sus si nici prea jos, atunci o fi altceva, dar fa asa intai.
Si ne zici ce-ti iese, fa rost de un ap de tensiune si un glucometru sa masori in acele momente cand ti-e naspa, cand ai setea aia dupa alimente dulci.
La cat timp dupa alimentele dulci apare sete sus si urinezi mai des?! La 1-2-3 ore?
Si apare si cand nu te enervezi?
Eu am des tensiunea joasă, dar medicul mi-a spus ca sunt ok.Am avut si inca mai am palpitatii frecvente (bine, o bătaie două neregulata a inim) si am electrocardiograma ok ca cică am doar lipsa de vitamine (În special magneziu).Mi-a iesit o data glicemia 500 si ceva după ce am mâncat ceva extrem de usor (nu dulce) si a doua zi pe stomacul gol tot nu a fost chiar ok ca aveam deja 100 si ceva si tot nu imi zice nimeni ca am o problema.Asa ca cine mai stie, Poate cand mor ma anunta cineva .
Daca ai mica, e okey tensiunea, nu e problema.
500?! E enorm si dupa mese.
Ia o glicemie la 2 ore de la o masa normala si cu carbo gen paine sau ceva dulce, si vezi cat e.
Si o sa afli singur daca e o problema, iar daca e pe nemancate de 2-3 ori peste 100, trebuie deja discutat cu un medic dupa ce faci si in laborator analiza pe nemancate tot de vreo doua ori (sa nu te trimita iar sa faci ca sa zica ca trebuie 2-3 teste la rand).
Iar daca la 2 ore dupa o masa iese peste 140, iar nu e in ordine.
Deci e f simplu, ca cu tensiunea e f okey.
La Marfil poate sa nu fie nici o problema cu glicemia, insa setea sus si urinarea sus sunt simptome si de glicemii mari, de aia am zis sa aflam.
Mai ales ca a zis ca are dupa mese dulci.
Daca are glicemie mare dupa masa, de aia o tina 1-2-3 ore faza, ca urca prea tare in orele alea, si apoi coboara, iar dupa ce mai coboara, ii trec simptomele alea.
Si daca nici tensiunea nu ii urca cand se enerveaza, nici glicemie mare n-are dupa mese cand are acele simptome, atunci o fi altceva, dar macar sa eliminam toate astea ce se poate verifica si acasa.
Sau chiar daca are glicemii mari dupa mese, e posibil sa fie ceva de moment ca efect secundar de la medicatia aia, nu e problema.
Si poate sunt medicamente ale carori efecte secundare pot dura cateva luni, nu stiu ce sa zic, chiar daca le-a lasat in februarie.
La două ore după una dintre mese apărea senzația de sete și urinare dar mă bucur că măcar senzația aceea de amețeală și greață a dispărut. Am zis că nu apărea în fiecare zi, și nu numai de la dulce ci și dacă mâncam brânză și era un pic sărată. Medicul de familie mi-a zis că și de la alimentele sărate apare setea și urinare, deoarece organismul elimină sarea în exces.
Eu de mic copil am avut predispoziție spre urinat des. De exemplu, când eram la școală/liceu, urinam în fiecare pauză dar nu cantități mari, în schimb colegii mei abia dacă se duceau o dată sau de două ori pe zi la toaletă, unii chiar deloc.
Ceea ce nu înțeleg e de ce să aibă anumite medicamente efecte pe termen îndelungat. Credeam că odată ce ai încetat să le iei, efectele vor dispărea în maxim o săptămână sau două.
Daca aparea si de la branza aia cu setea, atunci e altceva, sigur.
Sete de la saratura este normal sa apara, n-ai zis ca mananci sarat ca iti ziceam. Uite ca de urinarea deasa de la sare nu stiam, dar am afla acum de la tine.
Eu stiam ca din contra, pentru ca sarea retinea apa in corp, urinai mai putin, adica nu dadea voie sa iasa asa usor apa.
Dar daca urinai des si in copilarie, se explica atunci, nu e de la glicemie.
Eu am zis ca poate o fi de la efectele secundare ale medicamentelor daca inainte nu erau aceste simptome cand te enervai, nu sunt sigur.
In mod normal ai cam dreptate, nu prea ar avea logica sa tina doua luni efectele secundare.
Asa stiam si eu, ca odata ce ai incetat, repede trec si efectele secundare.
Insa atunci de ce apar toate astea dupa tratamentul cu alea?! De ce nu si inainte?
Daca deja greata a trecut si ameteala, o sa-ti revii incet incet.
De la nervi e normal sa urce pulsul, si la mine e la fel.
Oricum o tensiune de luat cand te simti prost la nervi, sa iei, sa vedem cat e, dar daca n-ai aparat, aia e.
Daca nu trece nici intr-o luna de acum in colo, atunci e o problema, insa daca nu apare fara enervare, e okey, eviti sa te mai enervezi si aia e.
Înainte nu apărea nici de la sare. Acum când organismul detectează alimente sărate, imediat le dă afară prin urină, și totul după ce am urmat acel tratament.
Am vrut să închei tratamentul în Ianuarie dar am citit că nu e indicat să îl întrerupi brusc, deoarece pot apărea dezechilibre în organism. Am redus treptat doza până ce nu l-am mai luat de tot.
Mai adaug că setea și senzația de urinare apare și după ce mănânc alimente fierbinți, cum ar fi mămăligă, lapte cu cereale, ceai. Medicul de familie mi-a zis că în privința asta să nu mă îngrijorez, deoarece corpul își reglează temperatura și de aceea apare senzația aceea de a bea apă rece. Asta o aveam și înainte când beam ceai fierbinte, lapte sau când mâncam alimente fierbinți.
Pai nu e nevoie sa mananci dulciuri ca sa ai glicemia 500 sau peste normal! O poti avea si pe nemancate 500, diabetul sau prediabetul nu apare de la dulciuri, mama n-a mancat decat f rar dulciuri si putine, a mancat sanatos toata viata, n-a fost grasa niciodata si tot a facut diabet pe la 60 ani.
Si altii mananca de toate, au si Kg in plus (Care dauneaza la diabet), si au glicemii f bune mereu.
Ai sanse sa faci daca ai parintele de sex opus tie care are diabet, sau bunicii.
Daca esti fata, inseamna ca riscul creste la tine daca tatal tau are sau mama lui adica bunica ta.
Daca esti baiat, riscu e daca mama are, sau daca tatal ei are.
Sau poti fi tu primul care are, si asa e posibil, de aia trebuie controlat, ca si tensiunea.
Normal ca nu se iau medicamente asa aiurea, trebuie sa afle despre ce e vorba.
Atunci inseamna ca inca dezechilibrele provocate de medicatie n-au disparut chiar daca ai intrerupt treptat, e posibil si asa. Ca daca inainte nu aparea nici de la sare, atunci e clar ca de la trat e ceva.
Insa o sa se duca si astea in timp cred.
Desi faptul sa elimini sarea prin urina, plus urina in sine, nu e rau, din contra, e bine, ca nu mai se risca o hipertensiune de la apa din tesuturi retinuta de sarea aia.
Plus ca poate chiar medicatia facea asta in scop de coborare a tensiunii, si poate acum ai ramas cu aceasta chestie dar fara sa iei medicament, e doar o parere.
Mda. La analize cat ti-a iesit glicemia? Pai ca sa iasa 500 si doar odata, inseamna ca e o problema serioasa, altfel nu apare, la un om sanatos si daca mananci un tort intreg de 2 kile de 10 ori la rand in zile diferite, nu prea sare peste 155 glicemia oricand ai masura-o dupa ce ai mancat, damite pe nemancate.
Asta daca aparatu era bun, ca banui ca acasa ti-a iesit 500.
Ca la 500 trebuia sa ai sete sus, sa urinezi des, sa ai o stare mai naspa, somnolenta.
Azi am mâncat 3 bucăți de ciocolată albă, am băut 3 guri de suc Fanta de portocale și am mâncat brânză tip urdă fără sare și mămăligă. La o oră după masă am simțit o ușoară somnolență și sete și urinat mai des dar nu ca în zilele precedente. Mi s-a mai întâmplat de la mămăligă să-mi fie sete și să urinez des.
Conține mămăliga ceva anume de îmi crează aceste simptome?
Țin să precizez că înainte, uneori, după o perioadă de post în care mâncam puțin și sănătos, când într-o zi mâncam o cantitate mare de dulciuri, alimente prăjite sau fast-food, îmi apărea aceași stare de somnolență dar nu îmi mai aduc aminte dacă și urinam des. Uneori mai se întâmpla să adorm după masă.
Repet: de la mămăligă mi-a venit adesea să urinez des, fie ea rece sau caldă. Când mănânc cartofi (fierți) că și aceia conțin carbohidrați, nu îmi apare sete și urinat des.
Mai precizez că și apetitul culinar mi-a scăzut, sunt unele zile în care nu am poftă să mănânc nimic iar în unele zile am poftă de dulciuri sau alte alimente.
Da, daca zici ca de la cartofi fierti nu apare sete si urinare deasa, atunci nu e de la glicemie.
Insa sa fim mai siguri, ti-am zis, sa-ti verifici odata glicemia cand te ia la o ora starea aia, adica sa prinzi exact cand ai starea, sa vedem negru pe alb. Altfel nu putem sa stim doar pe presupuneri, si vei sta mereu in incertitudine.
Mamaliga are carbo, nu are altceva specific sa dea acea stare.
Se contrazice cu faza ca de la cartofi nu ai asta, dar sa vedem.
Urinat des, sete si somnolenta-s tipice si glicemiei mari, pe langa alte motive, mai ales ca acum ai zis si de somnolenta.
Insa repet, poate sa nu fie asta.
Vad ca se leaga de dulce totul, de carbo (mamaliga), in afara de cartofi.
Poate cartofu la tine se asimileaza mai greu si acei carbo nu intra repede in sange, nu stim inca.
Faptul ca a mai scazut apetitul, este okey pe undeva, bine ca nu a urcat.
Mda, că citisem că unul dintre simptomele specifice diabetului este apetitul crescut iar la mine a scăzut considerabil în ultima vreme.
Si apetitul crescut este unul din simptome, dar cele trei sunt clar si simptome de diabet. Nu trebuie sa fie neaparat toate, depinde de om.
Dar urinarea si setea e la toti la valori f mari, pentru ca fiind multa glucoza in sange, corpu vrea sa o elimine, adica cand glicemia sare de 180, asa ca de aia urineaza omu f des.
Prin urinarea deasa apare deshidratare, si de acolo setea sus, asta e mecanismul.
De ce da si somnolenta la valori mari, nu stiu.
Iar pofta de mancare sus apare dat fiind ca lipsa masiva a insulinei nu mai poate baga nutrientii in celule, si deci corpu pare ca e nemancat, asa ca cere mancare.
Tot de aia se slabeste mancand la valori f mari in mod constant (nu 1-2-3 ore).
Unele simptome apar repede de cand valoarea mare a aparut, unele apar mai in colo, deci daca coboara mai repede glidemie, nu mai apuca un anume simptom sa apara, si se manifesta celelalte, si inceteaza si alea dupa ce valoarea a coborat la un nivel mai mic.
Deci poate lipsi unul din ele in anume moment.
Apropo, ziceai că de ce nu m-a trimis medicul de familie la un diabetolog: nu m-a trimis, deoarece glicemia nu era peste 126 ca să fie diagnostic de diabet și să fie nevoie să mă trimită.
Medicul de familie nu îți dă trimitere pentru orice lucru, analize într-adevăr, m-a trimis să-mi fac.
Și încă ceva: am citit (dacă nu e glumă sau laudă din teribilism) că ai scris că ai mâncat 10 ciocolate deodată și 5 cozonaci. După părerea mea e imposibil ca un om să mănânce atât, oricât de pofticios ar fi el. Nici acei obezi sau supraponderali nu pot mânca atât deodată. E periculos pentru organism. Și mai zici de ce nu-ți scade glicemia sub 100mg...
Deci daca glicemia este la granita de suta adica 97-98-99-102 de mai multe ori dimineata, medicul diabetolog poate recomanda testul de toleranta la glucoza, nu e nevoie sa fie 126 sau mai mare ca sa te trimita acolo medicul de fam, atunci deja s-a ajuns in faza de diabet direct.
Poate sa te trimita si cu glicemii la granita la un specialist adica diabetolog, si ala decide ce si cum.
Daca e 126 sau mai mare, deja diagnosticul de diabet se pune, insa pana la diabet intai apare prediabetul.
Prediabet adica ori glicemii intre 100 si 125 inclusiv, la 2-3 teste repetate pe nemancate in laborator, ori sub 100 pe nemancate, dar intre 140 si 199 inclusiv la 2 ore de la testul cu glucoza.
Asta este si se stie.
Multi neglijeaza si cand afla, deja chestia a avansat destul desi putea sa o mai infraneze daca afla din timp. Astia zic ca prediabetul chiar e reversibil daca din timp omul afla si ia masuri, desi eu nu-s de acord cu asta, dar aia e.
Evident ca poate sa nu fie nimic, nu e problema, insa trebuie sa se faca tot sa se afle situatia certa.
Un om sanatos tun nu sare de 90 pe nemancate in general, au intre 77 si 87 majoritatea oamenilor sanatosi cam indiferent ce mananca cu 12 ore inainte.
Iar la 2 ore de la o masa le iese mereu sub 140.
In 2010 am mancat cele 10 ciocolate ca eram nebun cu capu, aveam o pofta de mancare de om tampit, le-am mancat la raft in Carrefour Grozavesti ca nu mai aveam rabdare sa ma duc acasa cu ele, iar dupa aia am baut si 1 L de lapte, m-am dus cu ambalajele la casa.
Iar in dec 2010 am mancat patru cozonaci de 450 g odata in Cora Sun Plazza, si inca unul acasa cand am ajuns, abia apoi m-am linistit.
Aveam mese si de 3500 g tot pe atunci, deci 2250 g cat au avut acesti cozonaci..nu era totusi cum mancam uneori.
Pai acum 2 ani mancam uneori doi cozonaci de 450 g odata Boromir cu ciocolata si rom damite in 2010 cand eram mai rau cu starea. Unu ti-l mananc lejer oricand in 5 minute.
anonim_4396 întreabă: