Întrebare recomandată | Ioana184 a întrebat:

Am auzit că e bine sa bei o lingura de ulei de măsline pe stomacul gol, când te trezești, e adevărat? Dacă da, de ce?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
19 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu este adevarat si nici sanatos!
Dimineata, pe stomacul gol poti bea ceai, lapte batut, bea kefir (chefir), care este probiotic natural, sau poti manca mic dejun, dar nu poti bea ulei, ca ai toate sansele sa vomiti.
Nu va luati dupa neaveniti, care va pot imbolnavii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce sfaturi de om dus cu pluta, cică sa bei lapte pe stomacul gol. Legat de întrebarea ta, nu prea ajuta cu nimic uleiul de măsline pe stomacul gol

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu e rău.

| WhiteLife a răspuns:

E bine daca stai acasă pentru că are efect laxativ happy

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru WhiteLife):

Da, dai în căcăraie.

| mastadont a răspuns:

Eu am auzit că e bine să bei un 50 de țuică dimineața, să vezi ce bine te curăță prin interior.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Da, ba! Ajuta la regenerarea creierului. Asta, evident, in caz ca exista ceva de regenerat.
Chiar n-ai gasit alta formula de adresare?

| mgtow a răspuns:

Nu are rost. Paine prajita cu ulei de masline e buna pentru burta

| RAY a răspuns:

Iti prezint un studiu, un grup a consumat 1 lingura de ulei de masline dimineata, altul deloc, in 30 de zile sau luat analizele de sange, inainte de experiment si apoi, sa descoperit ca duce la cresterea colesterolui bun cu 10% ala care curata venele de grasime si reducerea colesterolului rau cu 15% ala care duce colesterolul, deci este bine, este documentat stiintific, pestele somonul este iar foarte bun

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Uleiul de măsline este principala sursă de grăsime din zona mediteraneană și, printre alte caracteristici, diferențiază dieta mediteraneană de alte regimuri alimentare. În ianuarie 2018, Consiliul Internațional de măsline a convocat mai mulți experți la nivel mondial la Institutul Robert Mondavi (Davis, CA), pentru a discuta și rezuma datele disponibile privind efectele consumului de ulei de măsline asupra sănătății umane. În această lucrare, furnizăm în mod critic o sinteză a principalelor constatări raportate, care subliniază cum și de ce consumul acestui ulei ca parte a unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos îmbunătățește prognosticul și extinde durata de viață și sănătate.

Articolul precedentArticolul următor
Cuvinte cheie
Ulei de maslinedieta mediteraneanaBoala cardiovascularaCancerneurodegenerationAcizi grașiStatut socio-economic
Introducere
Uleiul de măsline este principala sursă de grăsime din zona mediteraneană și, printre alte caracteristici, diferențiază dieta mediteraneană de alte regimuri alimentare. În ultimii> 2000 de ani, uleiul de măsline a fost folosit mai ales în scopuri spirituale și religioase și este menționat în Biblie și Coranul Sfânt, precum și în lucrările lui Homer [1].

Multe studii ecologice - începând cu cele șapte țări - au corelat de mult un model dietetic mediteranean cu longevitatea și incidența mai mică a bolilor coronariene (CHD), cancerului și neurodegenerației. Fiind dietele mediteraneene în natură multi-factor, este dificil să distingi contribuția precisă a sănătății oricăreia dintre componentele sale. Cu toate acestea, cazul uleiului de măsline ar putea fi diferit, deoarece cercetările asupra acestui articol sunt foarte avansate și permit unele afirmații bazate pe dovezi.

În ianuarie 2018, Consiliul Internațional de măsline a convocat mai mulți experți la nivel mondial la Institutul Robert Mondavi (Davis, CA), pentru a discuta și rezuma datele disponibile privind efectele consumului de ulei de măsline asupra sănătății umane. În această lucrare, furnizăm în mod critic o sinteză a principalelor constatări raportate și propunem domenii suplimentare de cercetare privind uleiul de măsline și sănătatea umană.

Aportul de grăsimi și bolile cardiovasculare. Scurt rezumat al dovezilor
Pornind de la studiul celor șapte țări de la mijlocul secolului XX [2], abordările nutriționale pentru prevenirea bolilor coronariene (CHD) au pus accentul continuu pe înlocuirea grăsimii saturate (SFA) cu grăsimi nesaturate, inclusiv grăsimi polinesaturate (PUFA) și grăsimi monoinsaturate ( MUFA). Studiul celor șapte țări s-a bazat pe comparații internaționale în urma unui design ecologic, în care comunitățile, nu persoanele fizice, erau unitățile de analiză. Studiul pentru cele șapte țări a identificat dieta mediteraneană ca un model în care uleiul de măsline, bogat în MUFA, în loc de unt (bogat în SFA) era grăsimea culinară.

În primii ani de cercetare privind dieta și bolile cardiovasculare, o altă linie de dovezi a fost furnizată de mici experimente de hrănire controlată (de obicei mai puțin de 50 de subiecți) care au folosit colesterolul total seric ca rezultat principal. Comparativ cu același număr de calorii din carbohidrați, aportul de SFA a crescut nivelul colesterolului total în ser, în timp ce aportul de PUFA a redus nivelul de colesterol. Pe baza acestei dovezi, PUFA din uleiurile lichide au înlocuit parțial untul în dieta americană, iar acest lucru a fost asociat cu o scădere mare a mortalității prin CHD, chiar dacă mai mulți alți factori, cum ar fi o îmbunătățire generală a procedurilor medicale și chirurgicale contribuie, de asemenea, într-o măsură incertă [3]. Avantajul înlocuirii grăsimilor saturate cu PUFA a fost contestat recent pe baza presupunerii că PUFA, respectiv acid linoleic din uleiurile din semințe (și încorporate în margarine, produse coapte și alte alimente), sunt precursorii prostaglandinelor pro-inflamatorii. Cu toate acestea, datele umane acumulate nu acceptă această ipoteză biochimică și sugerează de fapt contrariul [4].

Pe lângă ghidurile care promovează înlocuirea MUFA sau PUFA cu SFA, o altă linie de sfaturi dietetice, bazată pe puține dovezi, a accentuat reducerea aportului total de grăsimi, indiferent de compoziția sa. Acest sfat înșelător a promovat reducerea atât a grăsimilor saturate, cât și a celor nesaturate pentru prevenirea bolilor cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare și a cancerului de sân și, prin urmare, a încurajat consumul de zahăr și amidon rafinat.

Contenția despre rolul aportului de SFA în etiologia CHD a fost agitată printr-o meta-analiză din 2014 care a adus untul și SFA pe copertele revistelor [5]. O limitare majoră a acestui aspect și a conținuturilor similare este faptul că, de obicei, nu au specificat macronutrientul comparativ într-o analiză izo-calorică. Astfel, acest lucru ignoră faptul că efectul grăsimii saturate asupra riscului de CHD poate depinde de sursa de înlocuire a caloriilor. Aceste substituții sau schimburi sunt de maximă importanță în științele nutriționale și ar fi luate în considerare de rutină în studiile de hrănire controlată. Deoarece aproape jumătate din aportul total de energieîn majoritatea dietelor occidentale este compus din carbohidrați rafinați (amidon și zahăr), cu excepția cazului în care este specificată o sursă de comparație specifică de calorii, SFA este în mod implicit comparativ în mare măsură cu carbohidrații rafinați și zaharuri adăugate. Prin urmare, aparenta „neutralitate" a SFA ar însemna doar în acest context că SFA este la fel de rău ca și carbohidrații rafinați.

Spre deosebire de majoritatea studiilor de risc de CHD până în prezent, în Studiul de Sănătate al Asistenților Medicali (NHS) și Studiul de Urmare a Profesioniștilor în Sănătate (HPFS), aportul de SFA a fost comparat izo caloric cu grăsimile sau carbohidrații nesaturați. În aceste analize, în comparație cu SFA, aportul de energie echivalent din PUFA, MUFA sau carbohidrați de înaltă calitate (din întregi, nerefiniți, adică cu cereale cu un nivel scăzut de glicemie) a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de CHD. În schimb, substituția carbohidraților din amidonuri rafinate sau zaharuri adăugate pentru SFA nu a fost asociată cu un risc mai mic de CHD [6].

Mesajul simplu de reducere a tuturor surselor de grăsime a fost înșelător. Mesajul cheie ar fi trebuit să fie în schimb selectarea surselor de grăsime mai sănătoase (de exemplu, nuci de copac, avocado, ulei de măsline, alte uleiuri vegetale nesaturate și pește gras) pentru a înlocui sursele de grăsime nesănătoase (carne roșie și procesată sau lactate). În sprijinul acestui „modulare / reglare fină", mai degrabă decât „reduce" sfaturile totale de grăsimi, în NHS și HPFS [7], [8], [9]raporturile de pericol ale mortalității totale, comparativ cel mai mare cu cele mai mici quintile de grăsimi dietetice specifice au fost 1, 08 (95% CI, 1, 03-1, 14) pentru SFA, 0, 81 (IC 95%, 0, 78–0, 84) pentru PUFA și 0, 89 (IC 95%, 0, 84– 0, 94) pentru acidul gras monoinsaturat (MUFA). Până în prezent, contribuția specifică a uleiului de măsline la aportul total de MUFA este relativ neexplorată. Mai mult, principalele surse de MUFA din SUA au inclus în mod istoric carnea de vită și alte carne, nu în principal uleiul de măsline, deși acest model este în schimbare [9] ). Cu toate acestea, trebuie menționat că, în ceea ce privește riscul de CHD, uleiul de măsline reduce raportul dintre colesterolul total și HDL [10]fie că este comparat cu grăsimi saturate sau carbohidrați, scăzând astfel unul dintre factorii de risc multipli pentru CHD. De remarcat, datele din Creta (o regiune care istoric s-a bucurat de longevitate ridicată) arată că aportul de calorii din grăsimi aproximativ 40% din caloriile totale, aproximativ jumătate provenind din uleiul de măsline [11]. În analizele ecologice recente din Studiul din Șapte Țări, ratele de 50 de ani ale mortalității cauzale au fost corelate invers (r = −0, 51 la −0, 64) cu raporturile MUFA / SFA, (MUFA + PUFA) / (SFA + Trans acizi grași) și cu raportul grăsimilor tari / uleiuri vegetale [12].

Mesajul de a lua acasă este că dovezile disponibile nu susțin un beneficiu de la reducerea procentului de energie din totalul grăsimilor din dietă și că recomandările axate pe scăderea grăsimilor totale sunt înșelătoare. Mai important este tipul de grăsime dietetică, care ar trebui să sublinieze grăsimile nesaturate din surse vegetale naturale.

Cardioprotecție: studii mecanice
După cum am menționat, majoritatea dovezilor care corelează aportul de ulei de măsline cu incidența mai mică a unor boli provin din observații epidemiologice. Cu toate acestea, există acum literatură abundentă care oferă perspective mecanice asupra proprietăților sănătoase ale uleiului de măsline și ale componentelor sale. În 1993, hidroxietrosolul pur a fost izolat de uleiul de măsline extravirgin și experimentele in vitro au început să investigheze proprietățile sale antioxidante. De remarcat, astfel de experimente au fost efectuate în ceea ce este acum un model învechit, adică lipoproteine ​​cu densitate joasă oxidată din cupru (LDL) [13]. Chiar dacă studiul EUROLIVE [14] a confirmat aceste date la om, adevărata contribuție a LDL oxidată laateroscleroza și CHD este încă neclară; totuși, mulți cercetători au utilizat această metodă ca un proxy pentru peroxidarea lipidelor in vivo, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a acordat hidroxiprosol o afirmație de sănătate [uneori dezbătută] pe baza acestei activități [15]. În aceste prime experimente, atât oleuropeina (disponibilă comercial) cât și hidroxiprosolul au inhibat oxidarea LDL-ului indus de sulfat de cupru și peroxidază[13], stimulând cercetările suplimentare asupra potențialului de eliminare a radicalilor liberi ai fenolicelor uleiului de măsline[16]. Trebuie subliniat faptul că în aceste lucrări (și în multe altele care se ocupă de polifenoli) cercetătorii au folosit și încă folosesc sisteme simplificate in vitro, care acum se dovedesc a avea o relevanță in vivo îndoielnică.

O problemă foarte importantă, dar deseori neglijată a cercetării (poli) fenolului privește biodisponibilitatea acestor molecule. Foarte des, afirmațiile privind sănătatea se bazează exclusiv pe studii in vitro sau rozătoare. Cu toate acestea, datele acumulate arată clar că - foarte frecvent - biodisponibilitatea (poli) fenolilor este destul de mică și in vivo, adică concentrațiile circulante sunt adesea inadecvate pentru a exercita efecte biologice relevante. Un exemplu notabil este cel al resveratrolului, unde s-a investit o sumă considerabilă de bani înainte (și chiar după) această moleculă s-a dovedit că are biodisponibilitate neglijabilă și, la rândul ei, nu are acțiuni umane relevante [17]. În 2000, au fost publicate primele dovezi umane privind absorbția uleiului de măsline (poli) fenoli [18]. De atunci, multe studii au clarificat absorbția și metabolismul, de exemplu, hidroxiprosol atunci când sunt administrate ca componente ale uleiului de măsline [19] sau ca supliment [20]. Interesant este că concentrația urinară a metaboliților hidroxietrosolului este predictivă pentru bolile cardiovasculare [21].

De-a lungul anilor, multe studii umane au fost efectuate în diferite medii, iar aproape totalitatea acestora indică faptul că uleiul de măsline (poli) fenoli poate modula o varietate de markeri surogat ai bolilor cardiovasculare [22]. Din punct de vedere molecular, mecanic, cercetările asupra potențialului sănătos al uleiului de măsline (poli) fenolilor, în special hidroxiprosolului, sunt foarte avansate și includ studii nutrigenomice [23] și proteomice [24]. Chiar dacă efectele hidroxietrosolului asupra concentrațiilor de colesterol sunt modeste (a se vedea mai sus), mulți alți factori de risc ai CHD sunt modulați pozitiv de astfel de molecule și - atunci când sunt adăugați - ar putea cel puțin parțial explica proprietățile cardioprotectoare atribuite uleiului de măsline extra virgin [22 ]. Într-adevăr, cel mai credibil mecanism de bază este antiinflamator în natură [22]. Ca exemplu, hidroxietrosolul administrat per os diminuează manifestările cutanate ale psoriazisului [25]. În plus față de antiinflamare, studiul PREDIMED (a se vedea mai jos) a demonstrat că o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline a fost capabilă să îmbunătățească funcționalitatea particulelor HDL [26], ceea ce ar putea fi mai important decât concentrațiile de HDL simple [27].

În sfârșit, este de remarcat faptul că fenolii de măsline izolate, cum ar fi hidroxitrosolul, au fost cercetate pentru toxicitatea lor, având în vedere utilizarea lor ca suplimente / alimente funcționale [28], [29]. Datele indică profilul de siguranță al acestor molecule, cărora li s-a acordat statutul GRAS și Novel Food. Ca o notă de precauție, hidroxiprosolul ca moleculă pură a fost investigat în doar două studii pilot umane, care au furnizat date neclare [30], [31]. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica efectele umane ale uleiului de măsline și componentele sale minore, împreună cu investigațiile științifice de bază care vor elucida activitățile moleculare ale acestora ( Fig. 1 ).


Descărcați: Descărcați imaginea de înaltă rezoluție (940KB)Descărcați: descărcați imaginea în dimensiune completă
Figura 1. Proprietățile de sănătate multiple ale uleiului de măsline.

chemoprevention
Publicațiile epidemiologice timpurii au raportat o asociere inversă între aderarea la dieta mediteraneană și incidența cancerului de sân, mai precis, la prevenirea cancerului de sân postmenopauză [32], [33] ( Fig. 1 ). De remarcat, asocierea inversă între dieta mediteraneană și incidența cancerului de sân este mai robustă pentru tumorile ER și devine mai puternică atunci când consumul de alcool (un factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân) este exclus din analize [33]. Este demn de remarcat faptul că unele studii epidemiologice calculează de obicei acizi grași monoinsaturați (MUFA) și nu fac distincție între uleiul de măslineutilizarea și alte surse de MUFA, atunci când abordăm asocierea dintre aderarea la dieta tradițională mediteraneană și incidența cancerului de sân. O excepție notabilă este studiul EPIC, care a inclus în mod specific consumul de ulei de măsline ca un element pentru evaluarea respectării dietei tradiționale mediteraneene și a incidenței cancerului de sân [34]. De asemenea, o lucrare recentă a lui Zong et al. au raportat asociații în mare măsură diferite cu risc de risc de MUFA de origine vegetală, cele provenite din alimente de origine animală, sugerând că alimentele pe bază de plante sunt sursele preferate de MUFA pentru prevenirea CHD [35]. Aceste date (care trebuie confirmate în setările de intervenție) ar putea fi aplicabile în stadiul cancerului.

În sfârșit, am dori să subliniem că aproape totalitatea datelor care susțin activitățile chimiopreventive ale consumului de ulei de măsline provin din studii epidemiologice de observație. O excepție importantă este procesul PREDIMAT despre care vom discuta în detaliu mai târziu. Pe scurt, ca analiză secundară, am evaluat efectul unei intervenții dietetice care favorizează aderarea la dieta tradițională mediteraneană asupra incidenței cancerului de sân postmenopauză la 4152 de femei cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani [36]. Femeile alocate intervenției în dieta mediteraneană care au primit 1 l / săptămână de ulei de măsline extravirgin au înregistrat o reducere semnificativă de 62% (HR: 0, 38, IC 95%: 0, 16–0, 87) în ceea ce privește riscul de cancer de sân în comparație cu femeile din grup de control (sfătuiți să urmați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi) (Fig. 1 ). Deoarece reducerea grupului de femei alocate unei diete mediteraneene care a primit 30 g / zi de nuci mixte - în loc de furnizarea gratuită de ulei de măsline extra-virgin - nu a fost atât de puternică (HR 0, 62, IC 95% 0, 29–1.36), consumul de ulei de măsline extra-virgin părea să fie instrumental pentru reducerea riscului observat. De fapt, s-a observat că femeile cu un consum de ulei de măsline extra-virgin de cel puțin 15% din consumul total de energie au arătat o reducere semnificativă a riscului de cancer la sân, comparativ cu femeile cu un consum de ulei de măsline extra-virgin mai mic decât 5 % din aportul caloric total ( Fig. 1 ).

De asemenea, potențiale efecte benefice ale dietei mediteraneene asupra cancerului colorectal [37], [38], [39] sau prostatei [37] au fost descrise în studii epidemiologice mari, chiar dacă sunt disponibile mai puține studii și efectele sunt mai puternice pentru sân. prevenirea cancerului.

În ceea ce privește mecanismele de acțiune, mai multe studii in vitro sugerează că o mare parte din potențialele efecte benefice ale uleiului de măsline pot fi atribuite componentelor sale minore, care sunt abundente în uleiurile de măsline extra-virgine. Acțiunile chemopreventive sunt multiple și includ inhibarea proliferării celulare și a progresiei tumorii, precum și rate crescute de apoptoză [40]. De asemenea, este posibilă generarea mai mică de substanțe nocive (majoritatea oxidate în natură) în tractul gastrointestinal, unde uleiul de măsline (poli) fenoli și vitamina E sunt prezente în concentrații mai mari decât fluxul de sânge și ar putea amortiza lipoperoxidarea indusă de digestie [41 ], [42].

Tulburări neuropsihice
„Tulburările cognitive" sunt un grup de sindroame care ar putea fi clasificate ca demență [43], deficiență cognitivă ușoară (MCI) [44] și declin cognitiv legat de vârstă [45] și care sunt cauzate de mai multe patologii neurodegenerative, inclusiv Alzheimer boala (AD), cauza cea mai frecventă a demenței [46]. Amiloid Ipoteza a dominat cercetarea privind etiologia, prevenirea și tratamentul AD, dar bazate pe strategii de amiloid pentru tratament nu au reușit până în prezent [47], și nu există nici o este cunoscut prevenirea sau vindecarea. Cu toate acestea, studiul FINGER [48]a furnizat dovada principiului că abordările multimodale care includ intervenții dietetice pot împiedica dezvoltarea declinului cognitiv care duce la demență. Studiile observaționale arată că aderarea mai mare la schema dietetică mediteraneană, caracterizată printr-un consum mare de ulei de măsline, fructe, legume, cereale integrale, pește, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și (poli) fenoli și un consum redus de alimente animale [49], a fost asociat cu un risc scăzut de MCI [50] și demență [50]. Aceste asociații par a fi mediate de boli cerebrovasculare inferioare și neurodegenerare mai mică [51]. Contribuția individuală a uleiului de măsline față de contribuția totală a modelului dietetic mediteranean la un risc mai mic de afectare cognitivă este neclară. De exemplu, au fost luate în considerare studii asupra dietei mediteraneene din New York, în care consumul de ulei de măsline a fost relativ scăzut, dar au fost luați în considerare acizii grași nesaturați, altele decât acizii grași monoinsaturați (ca în uleiul de măsline), a raportat o asociere a aderării mai mari a dieta mediteraneană cu risc de demență mai mic. Studiile asupra dietei mediteraneene din întreaga lume, inclusiv țările din bazinul mediteranean, unde uleiul de măsline este cel mai important acid gras nesaturat, au observat o asociere cu un risc mai mic de afectare cognitivă [52]. Un studiu la șoareci cărora li sa administratUleiul de măsline extravirgin și comparativ cu o dietă de control a arătat că șoarecii care au dat ulei de măsline au mai puțin neuropatologie bolii Alzheimer în creierul lor [53].

Efectul dietei mediteraneene și al uleiului de măsline asupra rezultatelor creierului nu pare să fie specific doar pentru cogniție și boli cerebrovasculare (de exemplu, accidente vasculare cerebrale). Mai multe studii, individual și în totalitate (ca meta-analiză), au arătat că aderarea mai mare la o dietă mediteraneană este asociată cu un risc mai mic de depresie [52]. Rolul individual al uleiului de măsline într-un potențial beneficiu al riscului de depresie nu este clar. Cel puțin un studiu observațional sugerează că un aport mai mare de ulei de măsline este legat de un risc mai mic de depresie.

În rezumat, faptul că dieta mediteraneană și uleiul de măsline par să beneficieze de tulburări cerebrale multiple sugerează un efect general de protecție asupra creierului ( Fig. 1 ). Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mecanismele potențial implicate în aceste asociații inverse și dacă dieta mediteraneană și uleiul de măsline fac în special creierul mai rezistent la efectele îmbătrânirii.

Diabetul de tip 2
La nivel mondial, diabetul de tip 2 este printre cele mai frecvente boli cronice și contribuie semnificativ la povara bolilor cardiovasculare și a mortalității [54]. Modificările în dieta și stilul de viață pot preveni sau întârzia debutul diabetului de tip 2 [54]. Într-adevăr, un factor puternic de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 este excesul de greutate și obezitatea, a cărei incidență devine tot mai răspândită la nivel mondial. Prin urmare, strategiile preventive trebuie să includă un aport caloric adecvat și o activitate fizică sporită. Cu toate acestea, pe lângă simplul control al caloriilor, dovezile crescânde indică faptul că compoziția dietei, adică profilul joacă și roluri importante [55].

Există dovezi substanțiale că modelele dietetice cu un conținut ridicat de ulei de măsline îmbunătățesc factorii de risc cardiometabolic și reduc riscul de diabet de tip 2, potențial datorită conținutului său de acizi grași neinsaturați și cantităților mari de polifenoli ( Fig. În studiul de intervenție PREDIMAT (vezi mai jos), cei repartizați într-o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extravirgin au avut un risc semnificativ redus de diabet de tip 2 în comparație cu o dietă de control [56]. Acest efect se poate dovedi (cel puțin parțial) controlului mai eficient al greutății oferit de o dietă mediteraneană, așa cum a fost revizuit de Mancini și colab. [57]. Contribuția specifică a uleiului de măsline la controlul greutății (care ar putea părea contraintuitiv) a fost sugerată pentru prima dată de datele studiului SUN [58] și confirmate în PREDIMED [59] (vezi mai jos).

În afara bazinului mediteranean, într-un studiu asupra femeilor din SUA, consumul total de ulei de măsline, precum și înlocuirea uleiului de măsline pentru alte tipuri de grăsimi, a fost asociat invers cu riscul de diabet de tip 2 după ajustarea altor factori dietetici și de stil de viață. În timp ce sunt necesare cercetări suplimentare, consumul de ulei de măsline ca parte a unui model alimentar sănătos poate fi capabil să reducă riscul de diabet de tip 2. Cu toate acestea, înainte de a putea trage concluzii solide, trebuie menționat că intervențiile actuale ale stilului de viață sunt de o utilitate îndoielnică în prevenirea cardiovasculară [60], posibil datorită faptului că pierderea în greutate și menținerea în greutate ulterioară pe termen lung sunt dificil de implementat în real- setări de viață Exemple includ diete cu conținut scăzut de grăsimi [61], [62] șidiete cu conținut scăzut de carbohidrați, care duc deseori la un aport mai mare de grăsimi saturate. Pentru a muta concentrarea de la cantitatea de alimente la calitatea dietei și a stabili dacă un regim alimentar mediteranean cu restricții energetice (care include consumul de ulei de măsline ab libitum) ar putea preveni evenimentele cardiovasculare prin reducerea greutății, PREDIMEDpluseste întreprins și va ajuta la elaborarea strategiilor de sănătate publică pentru diabetul de tip 2 și prevenirea cardiovasculară asociată.

Dovada experimentală: studiul PREDIMAT
După cum am menționat, majoritatea dovezilor care leagă uleiul de măslineconsumul la o durată sporită de viață și sănătate este de natură epidemiologică. Studiul randomizat PREDIMED (Prevenție cu Dieta Mediteraneană) a început în Navarra (Spania) în iunie 2003. Ulterior, alte 10 centre spaniole au semnat și să recruteze participanți până în iunie 2009. În cele din urmă, procesul a inclus 7447 de participanți care au fost supuși unei intervenții dietetice cu repetate contacte la fiecare 3 luni, în medie de cinci ani. PREDIMED a fost cel mai mare proces randomizat efectuat vreodată în Europa. Procesul PREDIMED a fost oprit înainte de durata planificată (pe baza datelor obținute până în decembrie 2010) din cauza probelor timpurii ale unui beneficiu puternic asupra unui punct final compus cardiovascular primar (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau moarte cardiovasculară). Rezultatele au arătat că, în comparație cu dieta de control (cu conținut scăzut de grăsimi), Uleiul de măsline și nucile extra-virgine și relativ ridicat în grăsimi utilizate în prevenția primară au produs o reducere de 30% a evenimentelor după 5 ani de intervenție [63],[64]. PREDIMED este acum recunoscut la nivel mondial ca un studiu de reper care a marcat un moment de cotitură în prevenirea bolilor cronice. Reducerea eficientă a evenimentelor cardiovasculare grave atunci când dieta mediteraneană (suplimentată cu furnizarea gratuită a fiecărui ulei de măsline virgin suplimentar, fie a unui amestec de nuci de copac) a fost utilizată într-un studiu randomizat oferă cea mai bună dovadă științifică posibilă pentru prevenirea cauzei principale de deces în lume. adică boli cardiovasculare[65]. Este important să subliniem că studiul PREDIMED nu a inclus o dietă cu restricții energetice, un obiectiv de pierdere în greutate sau vreo promovare a activității fizice.

S-a postulat că legătura dintre aderența la dieta tradițională mediteraneană și riscul bolilor cardiovasculare poate fi mediată de mai multe mecanisme, inclusiv reducerea inflamației, niveluri mai mari de adiponectină, coagulabilitate mai mică, funcție endotelială îmbunătățită, stres oxidativ mai mic, concentrația lipoproteinelor aterogene, niveluri mai mici de particule LDL oxidate și o absorbție mai scăzută a LDL oxidată de către macrofage. Mai mult, cele două alimente cu care dietele participanților la grupurile de intervenție PREDIMED au fost suplimentate (ulei de măsline extra virgin și nuci) au, de asemenea, proprietăți biologice benefice. După cum s-a discutat mai sus, uleiul de măsline extravirgin are un aspect sănătosprofil de acizi grași și conține numeroși compuși fenolici bioactivi cu proprietăți antiinflamatorii, promovează metabolismul colesterolului, îmbunătățesc markerii de stres oxidativ, au efecte anti-agregante [66]și promovează funcția mitocondrială prin stimularea biogenezei mitocondriale [67]. Toate aceste mecanisme explică efectul antiaterogen al unei diete mediteraneene bogată în ulei de măsline extravirgin. De fapt, în studiul PREDIMED afost observatun puternic efect protector împotriva bolii arterelor periferice [68].

Echipa PREDIMED, după ce a primit finanțare suplimentară de la NIH, a dezvoltat, de asemenea, studii asupra profilurilor metabolomice pentru a obține o perspectivă mai aprofundată a explicațiilor mecanice ale constatărilor studiului asupra evenimentelor clinice dure [69], [70], [71], [72].

Implementarea liniilor directoare nutriționale: o perspectivă de sănătate publică
O limitare adesea trecută cu vederea și importantă în cercetarea nutrițională și în elaborarea de ghiduri este studiul tiparelor alimentare individuale determinate de sistemele alimentare, de mediul alimentar și de disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor sănătoase.

Sistemele alimentare se referă la elementele și activitățile legate de producția, procesarea, distribuția, prepararea și consumul de produse alimentare, precum și rezultatele aferente sănătății, socio-economice și de mediu aferente [73]. Mediul alimentar local este definit ca fiind contextul fizic și socio-cultural în care consumatorii se angajează cu sistemul alimentar pentru a achiziționa, pregăti și consuma alimente. Elementele cheie ale mediului alimentar sunt: ​​accesul alimentar fizic și economic; promovare și publicitate alimentară; și calitatea și siguranța alimentelor [74]. Prin urmare, mediile alimentare modelează dietele oamenilor și rezultatele lor privind sănătatea legate de dietă [75]. Diferite caracteristici urbane se referă la boli de inimă și factorii de risc ai acesteia, inclusiv modele alimentare, hipertensiune arterială, diabetși obezitate [76]. În acest sens, orașele oferă oportunități mari de a îmbunătăți mediile alimentare și modelele alimentare ale rezidenților. Este de remarcat faptul că 66% din populația lumii va trăi în orașe până în 2050. Din perspectivă de cercetare, orașele mediteraneene prezintă caracteristici unice în ceea ce privește diversitatea micilor magazine alimentare și a piețelor publice, a căror accesibilitate este esențială dacă dorim să agităm eficient dieta și obiceiuri de viață spre profiluri mai sănătoase [77], [78] ( Fig. 1 ).

În cadrul proiectului Heart Healthy Hoods (HHH) ( https://hhhproject.eu, finanțat de Consiliul European de Cercetare ), cercetătorii studiază asocierea dintre mediul alimentar mediteranean, respectarea dietei mediteraneene și bolile cronice conexe [78], [79]. Un decalaj important în literatura de specialitate actuală este studiul accesibilității alimentare sănătoase, în ceea ce privește costurile dietei mediteraneene și influența acesteia asupra calității dietei.

concluzii
Pe lângă faptul că sunt folosite ca aliment, măslinele și uleiul de măsline au o importanță culturală majoră în zona mediteraneană. Sute de cultivare există și produc feluri de uleiuri de măsline, sursa predominantă de grăsimi vizibile în dietele mediteraneene. Cercetări relativ recente - stimulate în cea mai mare parte de observația că dieta mediteraneană este asociată cu longevitatea și bunăstarea - dezvăluie efectele benefice multiple pe care uleiul de măsline, și anume cel virgin în plus și componentele sale particulare au asupra sănătății umane. Uleiurile de măsline cu (poli) fenol scăzute ar putea, de asemenea, să ofere beneficii pentru sănătate, deoarece ajută la scăderea proporției de grăsimi saturateîn dietă. Efectele indirecte ale consumului de ulei de măsline, de exemplu, consumul crescut de legume crude joacă, de asemenea, un rol important asupra sănătății, la fel ca mediul social și civilizația culinară în care se consumă ulei de măsline. După cum s-a subliniat în această lucrare, probele acumulate sunt puternic sugestive pentru activitățile cardioprotectoare ale uleiului de măsline și se acumulează date despre chemoprevenția cancerului și neuroprotecția (Fig. 1). Acest lucru ar putea (și ar trebui) să favorizeze diseminarea culturii uleiului de măsline în țările neproducătoare și - la rândul său - să crească cererea la nivel mondial pentru acest produs.

Cercetările viitoare și studiile adecvate vor elucida în continuare rolul uleiului de măsline asupra sănătății umane și vor furniza dovezi științifice suplimentare ideii că consumul acestui ulei ca parte a unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos îmbunătățește prognosticul și extinde durata de viață și sănătate.

Conflicte de interes
Autorii declară niciun conflict de interese asociat cu această lucrare și nu au fost compensați să participe la atelier.

https://www.researchgate.net/......c_patients

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Trebuie specificat faptul ca acei subiecti au facut si efort fizic, alimentatie bogata in legume, fructe, au avut restrictie la alimentele rele, uleiul de masline este corelat cu acele rezultate daca ducem si o viata sanatoasa

| Ioana184 explică (pentru RAY):

Deci nu mor și nici nu mă îmbolnăvesc daca iau ulei din asta?

| RAY a răspuns (pentru Ioana184):

Desigur ca nu, dar iti va veni greata probabil

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Uleiul de măsline este indicat a se lua cate o lingura de supa plina cu ulei dimineața pe stomacul gol cu o jumătate de ora inainte de mâncare in cazul in care suferiți de pietre la rinichi sau la fiere. Ajuta la dizolvarea pietrelor si la eliminarea lor. Se face acest tratament in fiecare dimineața pana ce se consuma un litru de ulei de măsline. Dar nici nu e nevoie mai mult. Eu am eliminat pietrele si nisipul de la rinichi când inca mai aveam cam doi centimetri de ulei de consumat pe fundul sticlei. Si de atunci nu am mai făcut pietre si nici nisip la rinichi, macar ca au trecut aproape 20 de ani de atunci. Este adevărat ca am folosit in alimentație numai ulei de măsline presat la rece pana in urma cu doi ani. Este recomandat de medicii nutriționiști ca singurul ulei de folosit in alimentația omului. Dar este foarte scump. Litrul ajunge la magazinele naturiste in jur de 50 lei.

| MihaelaDart a răspuns:

Ajuta pentru:

Pentru ficat
Uleiul de masline consumat pe stomacul gol asigura functionarea organelor interne si elimina toxinele. Acesta este deosebit de benefic pentru ficat deoarece stimuleaza detoxifierea. Pentru un rezultat mai bun se amesteca 2 linguri de ulei de masline cu zeama de la un sfert de lamaie si se consuma dimineata pe stomacul gol.

Pentru colon
Cercetarile au aratat ca o lingura cu ulei de masline consumata dimineata pe stomacul gol protejeaza celulele de modificari care pot conduce la aparitia cancerului. De asemenea, are proprietati curative pentru colon si este un remediu excelent pentru persoanele care sufera de constipatie.

Pentru creier
Datorita compusilor sai, uleiul de masline extravirgin protejeaza creierul de maladii grave precum Alzheimer, scade riscul de depresie si imbunatateste memoria.

Anti-cancerigen
Uleiul de masline contine numerosi antioxidanti care lupta impotriva cancerului intestinal, esofagian, stomacal si de prostata. De altfel, o lingurita de masline consumata pe stomacul gol protejeaza fumatorii de cancerul pulmonar.

Pentru inima
O lingura cu ulei de masline este o sursa veritabila de grasimi sanatoase si antioxidanti, care previn hipertensiunea arteriala si reduc riscul unui infarct.

Pentru diabet
De altfel, trebuie sa stiti ca uleiul de masline este benefic si pentru bolnavii de diabet zaharat, deoarece regleaza nivelul de zahar in sange.

Pentru pierderea in greutate
S-a demonstrat faptul ca uleiul de masline creste rata de oxidare a grasimilor dupa ingestie. Acest lucru inseamna ca atunci cand consumam ulei de masline dimineata pe stomacul gol, de fapt dam startul arderii grasimilor inca de la primele ore ale diminetii.

| MihaelaDart a răspuns (pentru sadrian46):

Uleiul de floarea soarelui este bun laxativ, uleiul de masline daca se ia cu moderatie (se respecta doza zilnica) are mai multe beneficii. L-am consumat in anii trecuti si sincer nu m-a dus spre "cacarie".

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru MihaelaDart):

De acord cu dta.
Uleiul de in presat la rece are și mai multe avantaje.

| Frank51 a răspuns:

Mai bine prajesti 2 oua dimineata in el, si macar iei si micul dejun.