| rGhost a întrebat:

Am 16 ani si am o problema dentara, mai exact, dintii mei nu sunt aliniati corespunzator. In special un canin de pe maxilar este pozitionat deasupra celorlalti dinti. Am fost la un ortodont ( am fost la mai multi insa am ramas la acesta) iar acesta in principal mi-a recomandat un aparat dentar fix si pentru a evita extractia a 4 premolari a decis sa-mi pileasca dintii pentru a le scadea din diametru cativa milimetrii pentru a face loc caninului respectiv sa intre in linie cu ceilalti. Totusi, deoarece eu am diabet zaharat tip 1 doctorul m-a sfatuit sa renunt la aparatul fix pentru ca sunt predispun multor infectii in urma leziunilor si sangerarilor dentare provocate de aparatul fix. Astfel doctorul mi-a recomandat un aparat dentar mobil, care sa-l port doar aproximativ 12 ore pe zi. La fel, acesta urmeaza sa-mi pileasca dintii pentru a crea spatiu. Acum, nu stiu ce sa fac, sa insist totusi sa-mi puna aparatul fix (precizez ca doctorul mi-a spus ca a mai avut pacientii bolnavi de diabet carora le-a pus aparat fix si a fost nevoit ca dupa cateva luni sa-l dea jos din cauza infectiilor) sau sa il pun pe cel mobil. Acesta va mai avea efectul dorit la varsa asta? Doctorul a spus ca nu va avea acelasi efect precum cel fix dar un rezultat de aprox. 40-50 % va se va observa. Credeti ca este bine sa mi-l pun pe cel mobil si sa-mi pilesc dintii? Oare acestia nu vor fi afectati, nu vor devenii mai sensibili? Multumesc anticipat.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
NICIODATĂ să nu accepți să-ți pilească dinții, în câțiva ani rămâi fără ei.
Mai bine stai așa și îngrijește-te de diabet care este mult mai important pentru tine.
Multă sănătate!
Pa, pa.

| OoBunnyoO a răspuns:

Parerea mea este ca ar trebui sa asculti de sfatul medicului. Totusi, are o diploma in acest domeniu si experienta, ceea ce este mult mai mult decat au utilizatorii TPU. big grin
Plus de asta nu cred ca ar avea alte motive pentru care sa incerce sa te convinga sa porti aparat mobil, precum cele financiare, deoarece din cate stiu, aparatul fix este mai scump decat cel mobil. Deci, probabil sfatul lui este in avantajul tau.
Cat despre pilirea dintilor nu este adevarat faptul ca ramai fara ei.
Eu am un dinte pilit de doi ani si ceva si este in acelasi stadiu precum era inainte. Este vorba tot de un canin. Iar eu nu sunt cel mai bun exemplu de persoana cu dinti puternici. Nu este nici mai sensibil si nici nu s-a cariat, deteriorat sau ingalbenit. Daca ii ingrijesti corespunzator nu se vor strica.

| Daalalifnuunalif a răspuns:

Buna, parerea mea este ca totusi, ar trebui sa te tratezi si de diabet ca sa nu mai ai probleme, si sa porti si aparat dentar fix cum iti recomanda medicul, iar daca vezi totusi ca mai faci infectii, incearca sa faci clatiri in gura cu ceai de musetel amestecat cu bicarbonat de sodiu, este foarte bun si contra sangerarilor de dinti. Deci la clatire nu inghiti nimic, scuipi totul afara din gura. Sa nu faci clatirile in gura odata cu apartul dentar. Bine? Iti doresc sa ai multa sanatate si dintii cei mai frumosi!