| Ellen123 a întrebat:

Bună! Am aproape 22 de ani, la 15 ani am fost diagnosticată cu epilepsie. Problema este altfel, la 17-18 ani am început să am problema cu dantura. Am vrut să intervin la timp așa ca am întrebat o amețită de neurolog care mă consulta pe vremea aceea, dacă este în regulă să merg la dentist ținând cont de boala pe care o am și mi-a zis ca nu știe, să întreb dentiștii si așa am făcut, dar am fost refuzată de foarte mulți. Căutau tot felul de motive ca să mă refuze așa ca până la urmă am renunțat.

Anul trecut am schimbat neurologul și am adus în discuție problema mea cu dantura și mi-a recomandat un dentist care este chiar ok, se pricepe, dar mă face să mă simt foarte prost comentând despre dinții mei. Am o dantură îngrozitoare, 2 măsele lipsă, 2 măsele cu carii îngrozitoare care sper să le poată rezolva + multe alte carii.
Trec printr-o depresie de mult timp și nu am acordat atenție pe periaj cum trebuie, iar sucurile acidulate le beam ca pe apă. În fiecare zi aproape îmi vine să plâng din cauza danturii, implant nu știu dacă îmi voi pune vreodată, am o epilepsie activă și nu îmi permite să-mi găsesc un job și chiar dacă aș avea bani nu știu dacă se poate din cauza bolii.

Vreau să mă simt mai ok și să mă accept și cu 2 masele lipsă, posibil 3, dar nu pot. Chiar și acum îmi vine să plâng. Am doar 21 de ani, vreau niște sfaturi să ma facă să mă simt mai bine, vă rog! Sau dacă are cineva o situație asemănătoare cu a mea as vrea să mi-o împărtășească. Mulțumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
13 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Mergi la medicul de familie si roaga-l sa-ti faca dosar pentru ajutor social sau/si medical, poate poti beneficia de gratuitati sau reduceri pentru problemele tale, fiindca nu te poti angaja asa cum bine spui.

Iesi zilnic afara, dimineata devreme sau seara cand este mai racoare si mergi in aer liber, plimba-te, relaxeaza-te, ca sa poti iesi din depresie.

Mananca multe fructe, salate si legume proaspete.
Evita cu orice pret sa mananci dulciuri, sucuri si carbohidrati, fiindca consumul lor iti poate declansa o criza de epilepsie.
Sanatate multa!

| JullErika a răspuns:

Bună ziua din ce județ sunteți?

| Cipi1212 a răspuns:

Epilepsia e complicată. Ai un neurolog in ziua de azi? Folosesc niste medicamente pentru epilepsie. Epilepsia mea e produsă de o boală neurologică. Vreau să știu părerea lui despre aceste medicamente. Fiecare pacient e unic de aceea nu știu dacă medicamentele care le folosesc eu ți se potrivesc și ție. Nu vreau să ți se facă rău. Ok?

| Giulia911 a răspuns:

Îmi pare rau, draga mea.Multa sănătate îți doresc! Dar totuși în momentul asta nu ai niciun medic neurolog? Nu faci niciun tratament? Nu se poate sa stai asa, e chinuitor pentru tine. Sunt multe tratamente care dau rezultate favorabile. Îți deschizi un dosar de handicap pentru o perioada scurta măcar ca să fii intr-un fel asigurata și poți face chiar operație
de la care sa te vindeci.

| Etoilefilante a răspuns:

Și eu am probleme cu dantura (am aproape 20 de ani) Am doua plombe mari fix pe dinții din față și multe alte carii (pe care intenționez să le elimin; îmi pare rău că tu întâmpini dificultăți aici sad ). Aia e, de zâmbit tot zâmbesc. Trebuie sa te accepți așa cum ești, chiar daca alții nu o fac. Ceea ce contează cel mai mult este ceea ce ești tu ca personalitate. Daca altora le pasa mai mult de cum arăți sau de starea ta materială decât de cine ești, ai face bine să le dai papucii pentru că sunt doar niște snobi (și lumea e plină ochi de ei). Încearcă să găsești fericirea în interior, nu exterior. Uite un citat legat de asta: "Binele omului și tot traiul lui va atârna mai ales de ceea ce se află în el însuș și se petrece înăuntrul lui. Astfel, aceleași întâmplări sau împrejurări externe impresionează pe fiecare în mod deosebit, și cu aceeași împrejurime oricine din noi trăiește totuși într-o altă lume. Căci adevărata noastră realitate sunt propriile noastre idei, simțiri și acte ale voinței."
Cât despre dentistul tău, este complet lipsit de tact și de profesionalism.
+un mic sfat: încearcă să nu stai prea mult pe telefon. Nu doar că social media de obicei nu ți da o stare de bine, dar statul pe telefon/tv/computer îți dă o stare pasivă. Tu ai nevoie de stimuli. Te încurajez să ieși în fiecare zi din casă, chiar și doar pentru câteva minute. De asemenea, nu te da bătută când ceva nu ți iese perfect. Până la urmă o să reușești tot ce-ți propui.Scuze pentru mesajul prea lung. Îți urez noroc și să te accepți așa perfectă cum ești deja! Pupici

| Yaesmin a răspuns:

Dacă n-ai 2 carii pe un dinte, nu te rezolvă nimeni.

| StoicAnalysis a răspuns:

Buna! Si eu am fost diagnosticat cu epilepsie de la 14 ani. Mie la vremea aia mi-a explicat neurologul asa: Nu mai am voie niciodata sa consum:
cafea,
tigari,
energizante,
cola,
ceai negru,
ceai verde,
ciocolata multa,
alcool,
iute.
Toate astea pe care oamenii obisnuiti le consuma, iti afecteaza in mod direct creierul si esti mai predispusa sa faci crize epileptice foarte des.
Eu de atunci nu am mai consumat niciodata cele mentionate mai sus. Si impreuna cu tratamentul pe care il iau si acum, crizele au inceput treptat sa dispara. Am aproape 6 ani de cand am facut ultima criza si anul asta neurologul vrea sa imi reduca treptat si din tratament.

Ce trebuie sa faci tu de acum este sa renunti de tot la cele de mai sus toata viata ta pentru ca epilepsia apare fara sa-ti dai seama si la intamplare. Poate aparea azi, maine, peste o luna, un an, 10 ani... nu ai de unde sa stii. Insa poti sa-ti traiesti viata mai bine, daca ti cont de cele de mai sus.

Plus ca nu ai voie sa lucrezi in urmatoarele conditii: Nu ai voie la inaltimi, langa surse de foc, langa electricitate, langa apa adanca, nu ai voie ture de noapte, nu ai voie sa conduci.

Poti sa-ti gasesti de munca in orice loc unde nu sunt riscurile de mai sus.

Cat despre dentist, aia e. Te speli pe dinti mai des de acum incolo si tii carpesti acolo cum poti laughing

Am trecut prin asta si stiu cum este. Insa nu m-am dat batut si am respectat toate indicatiile ca la carte. Ideea din spate este ca tu avand afectiunea asta, trebuie sa reduci cat de mult posibil orice aliment, bautura sau substanta care afecteaza in mod direct creierul. Boala asta ca sa o poti intelege mai bine, e ca o cutie cu sigurante. In momentul cand se produce criza, toate sigurantele tale ( neuronii ) o iau razna, in sensul ca toti neuronii tai in acel moment, sufera o supraincarcare electrica, care face ca tot corpul tau sa o ia razna. Si orice substanta care afecteaza in mod direct creierul creste riscul la a face din nou aceasta criza. Tocmai de aia neurologul iti interzice aceste substante si iti da pastile care sa-ti incetineasca activitatea neuronala.

Mult noroc si capul sus. Mai ai de luptat si nu e momentul sa-ti plangi de milawinking

| UnchiulRamiz a răspuns:

Tot stai bine cu dantura, am văzut tineri care le lipsesc dinți în față sau și-au pus dinte lipsă. Dacă ai punct de lagatura e ok, îți poți pune. Nu e nevoie de implant neapărat, și eu am 2 lipsa dar am 35 ani. Îmi permit și implant dar nu dau atâția bani. Tratament pentru depresie nu iei?

| Ellen123 explică (pentru Giulia911):

Bună! Am medic neurolog și iau tratament de când am fost diagnosticată, anul trecut l-am schimbat cu unul care își face efectul mai bine.
Nu vreau să apelez la un dosar de handicap, nu e cazul la mine ( și chiar dacă ar trebui tot nu aș face) în aproape 6 ani de când sunt bolnavă am făcut 3 convulsii și alea pentru ca nu am luat tratamentul, l-am întrerup eu și nu am probleme, dar am foarte multe descărcări electrice în creier și uneori le simt prin ticuri, tresărituri, devin brusc confuză, țiuit în urechi, dificultăți în vorbire pentru câteva secunde (simt ca mi se încordează maxilarul) etc.
Am epilepsie generalizată idiopatica, nu se știe motivul pentru care fac convulsii.

| Ellen123 explică (pentru Cipi1212):

Iau tratament pentru tipul de convulsii pe care le fac și mi se potrivește bine, am foarte multe descărcări electrice în creier, dar sunt ținute sub control de pastile. Din cauza asta neurologul mi-a spus ca am o epilepsie activă

| Ellen123 explică (pentru UnchiulRamiz):

Nu iau tratament pentru depresie, țin asta ascuns de mulți ani in cat părinți nu observă, au impresia ca așa sunt eu. Tăcută, închisă în camera mea, abia dacă mănânc o dată pe zi, nu prea vorbesc cu nimeni. Neurologul a observat și a insistat dacă vreau să vorbesc cu ea, nu doar despre problema mea de sănătate, dar am negat.

| Ellen123 explică (pentru StoicAnalysis):

Iau un tratament bun și respect regimul, nu consum nimic din ce ați menționat sus. Am un an de la ultima convulsie și asta pentru ca am întrerupt tratamentul. ( a fost alegerea mea fără acordul medicului) Sunt în regulă cu boala, m-am obișnuit în cat nu prea ma mai simt bolnava, doar ca mi se interzice să nu fac multe lucruri. Am o epilepsie activă la modul ca am foarte multe descărcări electrice în creieri care sunt ținute sub control de pastile. (Posibil să iau toată viața tratament)

Problema mea este dantura, mulți dentiști m-au refuzat pentru ca le era frică să fac convulsie și cu timpul s-a înrăutățit. Am găsit medicul acesta neurolog care este bună și simpatică, a zis ca dacă medicul stomatolog recomandat de ea mă refuză va insista pentru ca și epileptici au nevoie.

Nu prea vorbesc despre problema mea neurologică cu alte persoane, pentru ca observ pe fața lor o expresie de teamă, ca și cum ar urma să fac o convulsie lângă ei.

| Ellen123 explică (pentru Violleta2022):

Mulțumesc mult pentru sfat! Stau foarte mult închisă în casa, îmi este foarte dificil sa ies afară, dar vreau să scap de starea asta și o să mă forțez.