Niciodata, va trebuii sa porti ochelari toata viata, dar nu este asa grav cei care poarta ochelari sunt considerati intelectuali.
Posibil sa se poata rezolva cu o operatie. Natural, depinde de la caz la caz. Cel mai bine consulti ceva medici de profil, nu intrebi pe-aici.
A, da, si sa mai adaug ceva, ca si eu am astigmatism pe linga alte nenorociri. Astigmatismul, din pacate, nu prea dispare cu timpul pur si simplu, indiferent ca porti sau nu porti ochelari - https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/astigmatismul
Pai, eu sunt de parere ca tu trebuie sa alegi, nu noi. Mergi pe ce cale te simti comfortabila. Am o parere ok despre calea naturala, dar tu faci cum consideri de buna voie.
Dacă ești în creștere, cel mai probabil o să-ți tot crească.
Tot ce poți face este să: îți porți ochelarii constant (altfel îți obosești și mai tare mușchii oculari), să minimizezi le cât posibil statul în fața ecranelor, și să ieși cât mai mult în natură. O data pe oră neapărat faci pauză de la ecrane/citit și privești 5 minute în depărtare, pe fereastră sau dai o tură pe afară.
Știu ca ți-ai dori să vină cineva să-ți spună că în 3 ani vei scăpa de miopie, dar știm cu toții că nu este așa. Miopia apare de obicei datorită alungirii globului ocular. Nu o să se turteasca globul ocular de la sine de aceea nici nu dispare miopia.
Cam in 40 de ani nu o sa mai ai nevoie de ochelari cu minus.
O sa ai nevoie de ochelari de batranete.
Bogdanmanolachi întreabă: