| epikkguyyy a întrebat:

Buna. Am o curiozitate legata de cultura generala.Cu ce ajuta secrețiile ficatului și ale pancreasului la digestie. Fara ele nu poate fi digerat bolul alimentar?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| OneReason a răspuns:

Ficatul produce bila, un lichid verde gălbui care e stocat în vezica biliară și eliberat în intestinul subțire, Bila ajută la emulsionarea grăsimilor din alimente ceea ce facilitează descompunerea lor în particule mai mici și favorizează acțiunea enzimelor digestive. Și Bila conține săruri biliare care descompun grăsimile in mici mici picături ceea ce le face mai ușor de digerat de către enzimele pancreatice, Pancreasul eliberează enzime digestive în intestinul subțire Aceste enzime, cum ar fi lipaza, amilaza și tripsina ajută la descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din alimente în molecule și mai mici care pot fi absorbite de către corp, de asemenea pancreasul mai produce și bicarbonat de sodiu din cate stiu, care ajută la neutralizarea acidități din stomac și la menținerea unui mediu adecvat pentru activitatea enzimelor digestive din intestinul subțire. sper ca te am ajutat.

| relian a răspuns (pentru OneReason):

Din cate stii,ori ce ai citit ori luat de pe net? Nici macar nu si citit stiu sigur, pentru ca eu am citit exact ce ai scris tu aici,doar ca care o fi copiat ori redactat articolul nu se pricepe.

Spune initial ca pancreasul elibereaza enzime in intestin. Apoi ca mai produce si bicarbonat de sodiu care ajuta la neutralizarea sciditatii din stomac.

Numa ca nu este deloc asa, bicarbonatu de sodiu merge acolo unde se varsa si bila,nicidecum in stomac.
Stomacu produce acid, nu sa vina alt organ sa ii neutralizeze secretiile, atunci de ce le mai produce?
Deci bicarbonatu se duce in intestine, mai exact in pirtiunea ce se leaga de stomac, numit duoden, pentru a neutraliza acizii ce vin, ori ar veni din stomac si ajunge in duoden, lucru care nu trebuie sa se intimple.z

Deci nu de varsa in stomac este gresit scris.

| StoicAnalysis a răspuns:

Anumite secretii din pancreas si ficat sunt de fapt niste enzime care ajuta la procesarea anumitor componente din bolul alimentar cum ar fi grasimea, zaharul, sarea, proteinele, carbohidratii... Fara ele, digestia nu poate fi completa si ai ramane in deficit de aceste elemente in corp. Si singura modalitate prin care poti trai este sa fi internat tot restul vietii in spital facand perfuzii constante de aceste elemente gata procesate in corp.

| ioana748 a răspuns:

Pe langa cele scrise de colegi as aminti despre insulina, hormon vital secretat de celulele beta ale pancreasului si foarte important in metabolismul glucidelor.

| OneReason a răspuns (pentru relian):

Eu ți-am zis ce știu, dar nu nu am luat de pe net. E adevărat îmi place să cercetez. și ca sa îți răspund: Stomacu produce acid, nu sa vina alt organ sa ii neutralizeze secretiile, atunci de ce le mai produce?

E simplu! Stomacul produce acid gastric pentru a ajuta la digestia alimentelor. Acidul gastric are mai multe roluri importante în procesul digestiv ( în caz de vomiți acidul gastric te vei simți slăbit) (uneori risc de Reflux gastric rari cazuri)
eși stomacul produce acid gastric în cantități semnificative, este important să menționăm că organismul are și mecanisme de protecție împotriva efectelor nocive ale acestui acid asupra mucoasei stomacului. De exemplu, mucoasa gastrică secretă mucus care protejează peretele stomacului de efectele dăunătoare ale acidului gastric. În plus, organismul are și alte mecanisme de reglare pentru a controla producția de acid gastric și pentru a menține un mediu gastric adecvat pentru digestie.
Acidul gastric contribuie la descompunerea alimentelor, în special a proteinelor, pentru a facilita procesul de digestie.
Acidul gastric ajută la activarea enzimelor digestive precum pepsina, care descompun proteinele alimentare în fragmente mai mici, astfel încât acestea să poată fi mai bine digerate și absorbite în intestine.
Acidul gastric este un mecanism important de apărare împotriva bacteriilor și altor patogeni care pot intra în organism prin alimente. Acidul gastric poate ucide sau inhiba creșterea acestor microorganisme, contribuind la menținerea sănătății.

| relian a răspuns (pentru OneReason):

Tu stii ce ai vrut sa spui,dar nu ai spus nimic clar.
Eu am spus ca bicarbonatu ala nu ajunge in stomac asa cum ai scris tu, despre asta era vorba, nu despre acizii din stomac.

Inca odata iti zic, Pancreasul produce bicarbobat de sodiu pe care il elibereaza in intestinu subtire nicidecum in stomac, asa cum ai scris tu, mai degraba asa cum ai luat de pe net.