A e o singura grupa, si e A2.
Grupele de sange:
01
A2
B3
AB4
Daca sarcina o sa fie monitorizata de un ginecolog nu o sa fie nicio problema, in cel mai rau caz o sa trebuiasca sa iei cateva pastile insa se poate duce o sarcina pana la bun sfarsit chiar daca copilul o sa mosteneasca RH-ul prietenului tau, la a doua sarcina s-ar putea sa apara probleme mai mari, insa o sarcina cu siguranta o sa poti sa ai. Insa e foarte posibil ca primul copil sa mosteneasca grupul si rh-ul tau, si atunci nu o sa fie absolut nicio problema si o sa poti sa mai ai inca o sarcina.
Pentru mai multe informatii cel mai bine te adresezi oricand medicului tau ginecolog.
Ignora raspunsul de mai sus, am citit eu rau, era valabil doar daca tu erai Rh- si prietenul tau Rh+.
Fiind tu cea cu Rh+, nu este nicio problema.Problema era numai daca tu aveai Rh- si el Rh+.
Poti sta linistita
Mecanismul este urmatatorl(pentru veridicitatea concluziei):
Copilul te poate mosteni pe tine:Rh+-cele mai mari sanse
=>Sangele cu Rh+ intra la nastere in ciruclatia ta,iar sistemul tau imun nu il recunoaste drept antigen(corp strain)
Copilul il mosteneste pe el:Rh- -slabe sanse
=>Sangele cu Rh- intra in circulatia ta sistemica la nastere,hematiile copilului nu prezinta aglutinogene, deci nu este recunoscut de sistemul tau imun, astfel nu se sintetizeaza anticorpi=>aglutinarea este imposibila la fiecare nastere, nu cum spune CuriousStuff, numai la prima nastere.
Cu prima parte ai dreptate, si raspunsul meu a fost eronat (din lipsa de atentie), insa la a doua ai gresit.
Sangele fatului nu intra in circulatia mamei, sangele celor doi nu se combina, de aceea la prima sarcina nu e nicio problema nici macar daca mama ar fi Rh- si fatul pozitiv (doar in caz ca apar anumite complicatii), insa la nastere se intampla acest lucru, o cantitate de sange scapa din placenta si intra in circulatia mamei, si atunci mama dezvolta raspuns imun impotriva acelui factor Rh si probleme apar doar la a doua sarcina.
Sa nu mi-o iei in nume de rau.
Nu,doamne fereste
Eu inca invat aceste lucruri,poate mi s-a urcat olimpiada la cap.
Dar,raspunsul imun nu apare numai in cazul in care hematiile intrate in la nastere in sangele mamei, prezinta antigene? Daca fatul are Rh- inseamna ca nu prezinta antigene, deci cum poate fi recunoscut? Ca la Rh+ avand aceleasi aglutinogene, organismul le vede ca fiind "de-ale lui" deci nu reactioneaza clar.
Acum stiu ca asta nu-i site de conversatii, dar poate ma luminezi putin mai mult
Da, asa e, ai avut dreptate cu partea asta, daca fatul e Rh- nu o sa fie raspuns imun. Teoretic s-ar putea produce un raspuns imun din partea fatului, daca sangele mamei ar ajunge in circulatia lui, insa acest lucru e aproape imposibili in cursul unei sarcini normale.
Ziceam doar de partea cu prima nastere si cu sangele in circulatia mamei, sangele celor doi nu se combina decat la nastere in sensul in care putin din sangele fatului ajunge de obicei in circulatia mamei. Si astfel daca fatul e Rh+ si mama Rh-, in momentul asta sistemul imunitar al mamei se intalneste cu hematiile copilului si incepe sa produca anticorpi anti Rh, doar in momentul nasterii se intampla lucrul asta, de aceea prima sarcina poate fi dusa fara nici-o problema, aglutinarea se produce doar in momentul nasterii. Si de acum, mama o sa aiba toata viata anticorpi anti Rh, deci la o urmatoare sarcina cu copil Rh+, mama deja are anticorpi si sistemul ei imunitar incepe sa atace copilul. Lucrul asta se intampla pentru ca ca anticorpii anti Rh sunt mai mici decat anticorpii pentru Antigenele A si B (care dau grupul sanguin) si pot sa treaca de bariera placentara, insa antigenele anti a si b nu pot, de aceea nici nu apar probleme daca copilul are alt grup decat mama, doar la Rh diferit, si in situatia explicata de tine apar probleme.
Deci nu ce am scris mai sus nu are legatura cu intrebarea, e doar in caz de mama Rh- si fat Rh+, asa cum ai spus tu.
Super,nu stiam ca dimensiunea este cea care determina trecerea anticorpilor anti-D si nu si a celor anti-A/B.
Si stiam ca doar in momentul nasterii se intampla asta, probabil m-am exprimat gresit, oops.
Eu iti dau add, rar gasesc pe cineva cu care pot vorbi pe limba mea pe aici )
Mai sunt cativa, chiar si medici.
Anticorpii anti D (pot fi) sunt de tip IgG in schimb anticorpii anti A si B sunt IgM, iar anticorpii IgM sunt mai mari decat cei IgG.