| Corynna13 a întrebat:

Am si eu o intrebare legata de oftalmologie. Am fost ieri la un consult, unde medicul a constatat ca am dioptriile in felul urmator: la ochiul stang -0, 5 iar la ochiul drept -1 si ca mi-ar trebui lentile cilindrice pentru ochelari. Iar dilema mea este ca la vechii ochelari pe care ii aveam de foarte multa vreme (doar pentru citit, stat la computer etc), dioptriile erau cu +. Mai exact la ochiul stang +0, 5 iar la ochiul drept +1, 25. Este posibil ca dioptriile sa se schimbe de la + la -? Va multumesc happy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ai dioptrii relativ mici.
Daca faci gimnastica (exercitii) de vedere, poti readuce dioptriile chiar la 0, in cateva luni.
Cauta pe net si vei gasi multe indrumari, de exemplu:
http://healthy.kudika.ro/......ochi.html, si
http://ochi-sanatosi.ro/......-ochi--a_6
Eu fac asemenea exercitii in mod curent si imi mentin vederea buna.

| CuriousStuff a răspuns:

Da, este posibil sa ai nevoie si de ochelari cu + si cu -. Sunt ochelari care includ ambele dioptrii, au lentila normala dar in josul lentilei o parte se vede ca e diferita, aia fiind pentru citit/aproape adica cu +.

| ALGator a răspuns:

Daca lasi putin dioptriile laoparte...
Fara ochelari, vezi bine (adica nu in ceata si fara sa te fortezi) la "distanta" (de la 3-4 in sus)? Dar de aproape, la computer, citit?
Fa testul acesta nu imediat dupa ce ai avut ochelarii pe nas, de preferat dupa cateva ore sau dupa ce ai dormit.

Daca vezi mai neclar doar de aproape, e +. Invers, la distanta, e -.
Neclar si la distanta si aproape, sunt amindoua.
Ar fi trebuit sa-i pui intrebarea asta acelui domn medic.

| Corynna13 explică (pentru ALGator):

La "distanta" trebuie sa ma fortez putin... de exemplu daca astept tramvaiul si vreau sa vad ce numar este, nu reusesc decat in momentul in care ajunge aproape de statie, iar daca stau la computer si scrisul este micut... vad destul de greu si acolo. Purtam vechii ochelari mai mult cand citeam si la laptop. Dar intampin probleme si la facultate, daca stau in vreo banca mai in spate si trebuie sa vad scrisul de la tabla.

| ALGator a răspuns (pentru Corynna13):

Iti spun o parere nestiintifica. Foloseste-ti simturile.
Daca simti ca te descurci fara ochelari de distanta sau apropiere, atunci Pune-i deoparte. Portul ochelarilor are si el un pret: o alta forma de discomfort.
Compara aceste lucruri si alege. La facultate poti de ex sa stai mai in fata. Poti avea ochelarii la indemina.
Monitorul calculatorului nu are nici el vreo putere magica malefica pentru ochi. Oftalmologii vin cu teorii si amenintari cu dureri de cap, surmenaj, tulburari. Dar daca in practica nu simti nimic, primum non nocere :-)
Spun asta pentru ca ai dioptrii relativ mici. Mai exista un efect (constatat personal). Dupa folosirea ochelarilor de distanta (-1 si ceva) pierd direct inca o dioptrie. Ochiul pare a se lenevi. Imi revin dupa o zi daca nu mai port ochelari. Eu i-am pus deoparte si nu le simt lipsa.