Depinde in ce gatesti.
Daca gatesti in untura, ulei etc., atunci continutul caloric o sa creasca, pentru ca aceste grasimi saturate/nesaturate se leaga de produsul gatit.
In cazul gratarului, chestiunea e mai complicata. Din ce am citit, nu exista niciun studio concluziv, deci parerea generala este ca, in general, mancarea gatita are mai multe calorii decat cea cruda.
In cazul gratarului, se poate ca mancarea cruda sa se deshidrateze, incat daca calculezi la 100g, nr. de calorii sa creasca.
Dpdv chimic, ar trebui ca gratarul sa scada nr. de calorii, pentru ca arde o parte din ele. Insa se pare ca, de fapt, gratarul face mancarea mai usor digerabila pentru organism, incat nr. de calorii creste de asemenea, pentru ca organismul poate folosi mancarea gatita (pe gratar) mai eficient.
Deci raspunsul este ca nr. de calorii nu raman aceleasi, dar diferentele nu ar trebui sa fie foarte mari daca nu gatesti in grasimi.
Spre exemplu, 100 g de pui crud are aproximativ
Tu vorbesti doar de calorii, cuvant "proteine" nici macar nu apare in raspunsul tau... si ala e CEL MAI IMPORTANT.
Intrebarea este buna
raspuns google
Proteinele nu se pierd în timpul gătitului la fel de ușor ca și vitaminele; totuși supracarea și gătitul la temperaturi extrem de ridicate vor denatura proteinele găsite în alimente... Alimentele de supracatura care conțin proteine pot distruge aminoacizii sensibili la căldură (de exemplu, lizina) sau fac proteina mai rezistentă la enzimele digestive.
Prăjirea are ca rezultat o pierdere netă mai mică de proteine, deoarece proteina din ouă, lapte și alte ingrediente de aluat elimină pierderea de proteine din carne. Prăjirea este, în general, mai puțin sănătoasă decât fierberea, deoarece puiul prăjit este mai mare în grăsime.
Vitamine. Vitaminele solubile în apă, cum ar fi B-1, B-2, B-6 și C, sunt mai bine reținute în alimente prin prăjire decât în fierbere, în abur sau în coacere... Prăjirea profundă poate duce la pierderea vitaminei A, a unei vitamine solubile în grăsimi, care se scurge în ulei sau poate fi distrusă de temperatura ridicată în timpul prăjirii.
Prăjirea are ca rezultat o pierdere netă mai mică de proteine, deoarece proteina din ouă, lapte și alte ingrediente de aluat elimină pierderea de proteine din carne. Prăjirea este, în general, mai puțin sănătoasă decât fierberea, deoarece puiul prăjit este mai mare în grăsime.
Metodele de gătit uscate, cum ar fi grătarul, prăjirea și prăjirea, păstrează, de asemenea, o cantitate mai mare de nutrienți decât fierberea. Dacă preferați să vă fierbeți legumele, salvați apa de gătit bogată în nutrienți pentru a adăuga supe și sosuri. Contrar opiniei populare, microwavrarea nu ucide substanțele nutritive din legume.Apr 13, 2015
OnlyDga întreabă: