Chisturile ovariene functionale ar trebui sa dispara de la sine in cateva luni, de aceea se vor tine sub observatie pentru a urmari evolutia acestora. Daca chistul ovarian nu dispare dupa 2 – 3 cicluri menstruale, se mareste, cauzeaza simptome (dureri) sau are un aspect anormal la ecografie, medicul va poate recomanda tratament medical (cu anticonceptionale) sau chirurgical (extirparea chirurgicala a chistului – chistectomie - prin laparoscopie sau laparotomie).
In alte cazuri poate fi indepartat ovarul afectat (ovariectomie) iar daca chistul ovarian este canceros, medicul poate recomanda ovariohisteroctemia (ablatia ovarelor si a uterului).
Pentru a depista din timp, cat si pentru a monitoriza evolutia chisturilor ovariene, se recomanda efectuarea regulata a unui examen ginecologic sau ecografii.
Buna...poti sa faci cancer la ovare daca nu te operezi...mama mea a avut si s.a operat. consulta de urgenta medicul
Pai am avut acum ceva timp un ovar mai mare decat celalat, simteam si aveam ceva dureri, dar a trecut
Buna. depinde. daca chistul e mare trebuie operat, daca e micut de obicei se resoarbe de la sine.
Buna! Multe chisturi sunt absolut normale. Acestea se numesc chisturi functionale. Ele apar ca rezultat al ovulatiei ( eliberarea unui ovul din ovar ). Orice folicul ovarian mai mare de 2 cm este considerat chist ovarian: tipurile specifice de chisturi includ foliculii graaf sau chisturi de corp luteal (care se pot rupe in timpul menstruatiei si necesita pana la trei luni sa dispara cu totul). Chisturile functionale se contracta in mod normal cu timpul, de obicei in una pana la trei luni. Daca aveti un chist, doctorul va dori sa va consulte din nou in maxim trei luni pentru a fi sigur ca acesta s-a micsorat. Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat in viata. Cele mai multe chisturi ovariene deranjeaza prea putin sau de loc, si sunt inofensive. Majoritatea chisturilor ovariene dispar fara tratament in cateva luni. Citeste mai multe detalii: http://www.i-medic.ro/......ul-ovarian
Bună!
Pot fi destul de "periculoase" deoarece pot genera infertilitate sau alte afecţiuni mai grave - depinde şi de tipul chistului - vezi detalii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......ional_1103
http://www.sfatulmedicului.ro/......istic_1046
Ar fi INDICAT să faci o ecografie ovariană ( sau vaginală ) şi se va vedea dacă este vorba de chist/ovar polichistic!
Toate cele bune.
anonim_4396 întreabă:
Carmen133 întreabă: