| Marck94 a întrebat:

Cum imi dau seama daca am diabet? Care sunt simptome? Mi-e cam frica sa nu am diabet, azi imi simt gatul uscat, apa nu prea beau peste 2 l, zilnic. Am 22 ani.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Dureaza fix 3 min o analiza a glicemiei

| CuriousStuff a răspuns:

Simptomele de diabet apar doar tardiv, adica cand boala e deja destul de avansata si sunt destul de specifice: triade celor 3 P-uri Poliuri, Polidipsie, Polifagie. Adica urinezi mult (cantitativ), bei multa apa (peste 4-5 l pe zi) si ti-e foame mai mereu/mananci mult. Dar astea apar doar intr-un diabet destul de vechi si netratat. Pentru a pune diagnosticul de diabet iti trebuie analize si mai exact glicemia, care se cam face si la farmacii si nu e scumpa, sau poti sa mergi la un laborator. Se face dimineata, pe nemancate, dupa repaus alimentar de 12 ore. Daca sunt valori ridicate se mai repeta odata dupa o saptamana/doua, daca din nou sunt valori peste 90-100 e de mers la medic si pus diagnostic de diabet si tratat. Simptomele nu pun diagnostic chiar daca sunt destul de specifice.

| untu a răspuns (pentru CuriousStuff):

Valorile unei glicemii normale la un om sanatos este intre 72-108 mg, nu-i asa?

| anonimg a răspuns:

Simptomele sunt nesigure. Masurarea nivelului de zahar din sange (adica masurarea glicemiei) la 12 ore dupa ultima masa poate sa puna un diagnostic precis. (Adica fara sa manaci si sa bei apa in aceste 12 ore).

| Sphinx444 a răspuns:

Simptomele sunt : urinare frecventa, sete exagerata, scadere in greutate, pofta crescuta de mancare. Dar cel mai bine consulta-te cu un doctor

| CuriousStuff a răspuns (pentru untu):

Depinde ce carti citesti. Unii spuneau ca daca e glicemie facuta a jeun (pe nemancate) dupa repaus alimentar ar trebui sa fie sub 90, mai nou se zicea ca sub 100 (pana la 70, deci 70-100). Depinde si de laborator, laboratoare diferite din acelasi oras pot sa aiba alte valori de referint/normale. Oricum bine ar fi sa fie sub 100, ideal sa fie sub 95-90 dupa repaus alimentar si daca nu am mancat un kg de paine cu zahar cu 12 ore inainte, adica ai avut un regim cat de cat normal.
108 deja e o glicemie mare in conditii de repaus alimentar care necesita o repetare a glicemiei in viitorul foarte apropiat si continuarea investigatiilor medicala daca si a doua masuratoare e tot peste 100.

| untu a răspuns (pentru CuriousStuff):

Multumesc frumos!