Nu lipsa tutunului duce la somnolenta. Alta e cauza. Ia vezi ce altceva faci, ce bei, ce mananci. Plus ca e si vremea asta rece, ploioasa in cam toata tara in afara de sud-est.
Nu are nici o treaba fumatul cu oboseala, dar nu este nromal sa 16 ore zi, asta este clar.
Scularea obligatorie la ora 7-8 dimineata si iesit la alergat, ca sa iesi din starea asta de boala.
Sunt suficiente 8-9 ore de somn pe noapte!
Starea de somnolenta este ori de la ficat ori daca ai diabet fluctuatiile glicemiei, fa ti analizele lasa te de fumat si se va regla somnul.
Nu am probleme de sănătate, am facut niste analize acum 3 luni. Toate bune, poate scoala
Incearca melatonina si o sa vezi ce bine vei dormii, au la farmacie se poate cumpăra fara retetă
Intrebare aditionala: nu te mai trezesti pe parcurs? Adica, treziri mai serioase, de genul sa deschizi ochii si sa te uiti un pic prin casa, sa te foiesti mai mult si sa treaca macar 1-2 minute pana readormi? Daca da, cam cand e prima trezire, dupa cate ore?
PS: posibil sa fie si legat de lasatul de fumat, ca un mecanism prin care mintea incearca sa se tina departe de starea in care ar trebui sa se cazneasca pentru abtinerea de la fumat. Ti-e greu farat tigari? Simti ca ai nevoie de un efort mental sustinut pentru a face fata?
Prima trezire e dupa vreo 4 ore de somn, si readorm repede, eu cred ca e oboseală cronica. Probleme de sănătate nu am, posibil sa fie de vină scoala, a fost o săptămână încărcată. Vinerea trecuta am dormit de la 21:00 pana la 12:00 sâmbăta.
Ideea e asa: somnul decurge in niste cicluri, in niste reprize de somn profund, fiecare avand cca 90 de minute. Cronometrarea se face din momentul in care ai adormit. Majoritatea oamenilor ar avea nevoie de minim 5 asemenea cicluri pentru un somn odihnitor (adica, vreo 7.5 ore de somn pe noapte), dar in situatii mai stresante/obositoare/organism in crestere ar fi nevoie de minim 6 (9h) sau poate chiar mai multe. Daca-s mai putine pe o perioada mai lunga, atunci apare o oboseala acumulata si anumite procese din organism nu mai functioneaza bine, in special sistemul imunitar.
Smecheria este sa te trezesti fix intre aceste cicluri si niciodata pe parcursul unuia din ele, altfel nu o sa ai o senzatie ca te-ai odihnit bine, trezirea va fi mai grea si starea generala de somnolenta va persista ore bune. De exemplu, in cazul trezirii dupa 4h, mai mult ca sigur ca esti in mijlocul celui de-al 3-lea ciclu (acum, eu nu stiu cum ai contorizat, dar presupun ca ai considerat 4h ca fiind trecute de la momentul la care te-ai pus in pat, insa trebuie sa tii seama si de intervalul obisnuit pe care-l ai pana sa adormi, probabil ca e intre 15 si 30 minute, dar asta ti-ar putea spune doar cineva din jurul tau, care sa te si observe la treaba asta).
Nevoia exagerata de somn poate avea si cauze legate de diverse afectiuni, cum ar fi infectii, recuperare dupa boala, neoplasm, probleme cu tiroida (hipotiroidie) samd. Dar poate fi vorba si despre o epuizare psihica, nervoasa, care necesita mult somn pentru refacere. Se intampla inclusiv in starile depresive.
Mai poate fi si de la neuroexcitante, cola, cafea si medicatie cu asemenea efecte, in sensul in care somnul este unul superficial si ca atare nevoia de a-l prelungi e una legitima. Ar mai fi si mediul in care dormi, sa nu fie unul cu zgomote si cu lumina, chiar si slaba. E important sa nu ai electronice in jurul tau, sa fie o camera intunecata si bine izolata fonic, fara zgomote de fond, nu stiu, frigider sau alta bazaieli. Apoi, daca sforai, asta iar ar putea fi o cauza, incearca sa adormi intr-o pozitie care sa previna sforaitul (pe burta, intr-o parte). Trebuie sa ai si camera bine aerisita, sa te poti oxigena optim cand dormi, eventual sa-ti pui si niste ciorapi in picioare, in cazul in care simti ca ti-ar fi putin mai rece. Sa ai si o temperatura buna in camera, ideal ar fi intre 19 si 21 grade (daca e mai cald, incearca sa nu te invelesti cu ceva foarte calduros).
Eu iti recomand sa-ti mai faci un set de analize generice si chiar sa mentionezi doctorului de familie ca ai nevoie de foarte mult somn, posibil sa-ti dea si alte analize de facut.
Si sa incerci sa lasi deoparte cu macar 1h inainte de culcare sursele cu lumina albastra, ecranele TV, laptop, telefon (astea mai noi au setari care sa miscoreze acest tip de radiatie, se numesc "vision confort", "reading mode", chestii de acest gen). Si eventual sa apelezi la niste pastile naturiste cu passiflora, lavanda, valeriana, roinita, sunatoare, melatonina etc cu 30 minute inainte de a adormi. Poti incerca si cu dopuri de ureche, ajuta si astea daca e un mediu mai zgomotos.
PS: un site care sa te ajute sa-ti calculezi corect orele la care ar trebui sa te trezesti pentru a te simti odihnita pe parcursul zilei.
https://www.hillarys.co.uk/static/sleep-calculator/
Dar nu uita de cele minim 7.5h, ideal 9h, atunci cand iti alegi ora de trezire din optiunile pe care ti le da site-ul.
Eu in camera mea dorm cu iubitul meu, e liniște noaptea, si nu ne incurcam somnul unul altuia, am consumat săptămâna asta foarte mult cola, am baut 3 cafele la zi, si am mâncat mult, am simțit ca imi cere organismul. Ma duc eu la medic mâine, nu caut tratament pe TPU
Asa fată, maine poți sa mergi la medicul de familie, zii ca ai somn neregulat. Am avut si eu somn neregulat, cauza mea a fost munca, si alimentația necorespunzătoare.
Culcate seara la 21:00 si nu sta pe internet, si puneți alarma la 06:00, o sa se reglezi somnul. Si mananca micul dejun, nu sări peste.
Te pup fată
Asadar, ar putea fi si de la prea multa cofeina. Un somn extrem de superficial, never enough. Schimba cola cu un suc mai "destept", de exemplu cele de mere stoarse sau combinatii de mere cu diverse.
Da, asa este, tratamente de la medic, sfaturi generice la amici, apropiati si alti oameni (cel putin aparent) de bine
Azi e duminica si de aia am pus intrebarea pe TPU, de curiozitate, azi e închis la medicul de familie. Si nu ma simt rău in niciun mod, doar faptul ca dorm dusa prea mult timp m-a speriat, si am pofte ciudate de mâncare, cand vreau dulce, cand vreau sărat
Asta cu poftele cred ca poate fi si de la lipsa tigarii. Corpul cauta un inlocuitor, ceva care sa-i stimuleze endorfina si dopamina. De exemplu, prin somn de calitate ne reglam dopamina, producem dopamina, ar putea fi, deci, si asta una din explicatii.
Ai putea sa incerci ciocolata neagra, mancare mai spicy daca n0ai contra-indicatii (cresc endorfinele), sa te uiti la comedii sau sa razi in exces, sa faci aerobic, sa alergi. Mai ajuta si un complex de B-uri, cu ajutorul lor se sintetizeaza dopamina, sa stai pe afara, in soare (la fel, creste dopamina).
Vlalslsl întreabă: