| Rebbbeca a întrebat:

Buna dimineata,TPU! Ieri m-am zgariat intr-o sarma "sanatoasa" adica neruginita si nu mi-a curs sange.Dar intrebarea mea este si pentru astfel de cazuri este nevoie de acel vacin, antitetanos?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
| VladPetcu a răspuns:

Daca spui ca nu era ruginita, nu este nevoie de niciun vaccin.
Respect!

| alessia5158 a răspuns:

Daca sarma respectiva nu a stat ingropata in pamant, nu este necesara vaccinarea( este suficienta dezinfectia zgaraieturii).
Sporii bacteriei Clostridium tetani, agentul cauzal al tetanosului, se gasesc in interiorul solului (mai ales in solul contaminat cu gunoi de grajd).
Numai bine!

| andrei182 a răspuns (pentru alessia5158):

O sarma prezinta pericol si daca a stat in aer liber, nu neaparat in grajuri sau sub pamant. e de ajuns sa fie ruginita de la ploaie sau din cauza vechimii ei, datorate intemperiilor vremii. Prezinta acelasi microb.
Daca esti sigura c nu e ruginota nu e nici o problema, pui doar apa oxigenata, spirt, iod-asta pentru dezinfectare.

| Morrigan a răspuns:

M-am zgariat in sarme si table si cuie de 1001 de ori si inca sunt aici si reusesc sa enervez lumea. poate ca daca as fi facut numai fapte bune as fi murit de mult de la asa ceva laughing si acum revenind... mnu, nu trebuie nici o injectie. spala un pic zgarietura si trece big grin

| AnaAmalia31 a răspuns:

Eu m-am sgariat, aidca ce zgariat, taiatm, in cutia postata acu 3 ani pe mana, mi-a curs sange cu puroi si acum am o cicatrice mare si adanca pe mana si n-am facut niciun vaccin. Si uite ca n-am murit rolling on the floor

| Stanculescu a răspuns:

Nu. Depinde daca ti-a intrat adanc. dar ai zis ca nu era ruginit deci nu e grav. du-te la doctorul de familie ca sa te informezi mai mult. Funda?

| alessia5158 a răspuns (pentru andrei182):

Ce are a face Clostridium cu oxidarea fierului(rugina)? Sporii bacteriei patrund in organism prin intermediul unor plagi numite "tetanigene": plagi adanci, in tesut, care asigura anaerobioza ( conditie esentiala necesara germinarii sporilor si transformarii lor in forme vegetative, patogene)

| andrei182 a răspuns (pentru alessia5158):

Am vrut sa spun ca e la fel de periculos pentru sanatatea omului in contactul cu sangele, fierul ruginit e fier ruginit, indiferent ce-ai zice,... indiferent ca e dat cu parfum de firmă ori cu balegă din grajd. Deci nu veni la mine sa ma convingi ca numai cel care e ruginit "in pamant" e periculos, iar celalalt e... imaculat. Ma crezi tampit?
Injectie antitetanos e musai din moment ce e ruginit! ti-o poate confirma orice medic chiar si un asistent medical e capabil sa te informeze corect in privinta acestui aspect. Bine ca in cazul ei nu a fost ruginit, de aceea nu-si vad rostul unor astfel de discutii.
O zi buna.

| Zenithf a răspuns:

Orice vaccin trebuie administrat inaintea infectarii cu microbul respectiv. In cazul in care organismul este deja infectat, vaccinarea doar ar agrava efectele infectiei si nu ar ajuta deloc. In asemenea cazuri este mai bine sa fie folosita o gamaglobulina si alte tratamente de intarire a imunitatii.
In plus, o rana bine tratata scade mult riscul de infectie cu bacteria respectiva, care este anaeroba, deci contactul cu aerul sau apa oxigenata o ucide.

| andrei182 a răspuns (pentru Zenithf):

Bine gandit.