Se cheama ipohondrie, adica iti inchipui si inventezi boli pe care nu le ai in realitate.
Aceasta ipohondrie, este o boala mentala (psihica) care trebuie tratata si eliminata, fiindca evolueaza si atunci persoana respectiva se izoleaza in casa, fiindu-i frica de boli, germeni inventati, ajunge sa-si distruga viata fara de fapt sa aiba nimic fizic.
Multumesc pentru informatii, insa vreau sa stiu un lucru: Aceasta ipohondrie poate provoca si anumite simptome fizice? Adica, daca te gandesti ca ai o boala mult timp, poti avea simptomele ei fara sa ai boala de fapt?
Nu provoaca nimic.
Ipohondria este o boala psihica, inventata de cei care se cred bolnavi.
In realitate NU exista nici o boala fizica!
Salut! Da, ca medic iti spun ca sunt foarte multe persoane care se prezintă astfel, in general se iau dupa ce aud de la alte persoane. Am avut un caz, o alta pacienta venită pentru un control de rutina a auzit pacientul anterior care chiar avea problema ce necesita aceasta intervenție, mi-a spus in timpul ecografiei "Da’ nu-mi puneti si mie un stent ca e nevoie!". Pot apărea false simptome daca te gandesti insistent. In general la bolile cardiovasculare, pulsul creste -pentru ca esti panicat/a- si o dai in alte analize. Medicii in primul rand fac o anamneză, e discutia doctor-pacient "ce va doare? E ca un punct sau e toata zona? De cand au inceput simptomele?" Etc. De acolo te trimite la analize. Din păcate... nu toate se pot programa instant si trebuie așteptat o perioada de timp. In unele cazuri, se impune internarea. Practic daca duci totul la extrem, asta incerc sa zic, ajungi internat degeaba, le iei locur celorlalți care chiar au urgente si trimiti semnale de alarma false.
In mod cert, creierul, sau mai bine zis, disfunctia sa, are capacitatea de a crea aceste simptome in urma gandurilor repetate ca ai putea suferi de acea boala.
Aceasta afectiune poarta numele de "tulburare de somatizare".
Pacientul poate resimti simptome, poate ajunge sa aiba disfunctii in organism, dar fara a avea drept cauza o boala reala.
In unele cazuri, este asociata si tulburarea fictiva autoimpusa.
doboserucezara întreabă:
cocomero întreabă: