| ClYocliX a întrebat:

Imi puteti spune daca exista o boala din pricina careia mainile si picioarele sunt foarte mici, si daca da, care.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Empathizer a răspuns:

Piciorul de marimea 34 este considerat a fi in limitele largi ale normalului. Nu e o boala, e o caracteristica recesiva care se manifesta fiindca a mostenit de la fiecare din parinti cate o gena recesiva pentru aceasta caracteristica - marimea picioarelor. Ambii ei parinti au perechea de gene care controleaza marimea piciorului formata din 2 gene diferite: una dominanta, pentru picior mare, si una recesiva, pentru picior mic. Fetei lor i-au transmis fiecare gena lui recesiva, de aceea ea are picior mic.

5 răspunsuri:
| Maria_Ana_1997_f a răspuns:

Eu una nu am auzit de o asemenea boala si m-ai facut chiar curioasa! Ai auzit u de asa ceva?

| Empathizer a răspuns:

Acondroplazia, hipocondroplazia si condroplaziile epifizare sunt boli caracterizate prin crestere anormala a oaselor, care cauzeaza statura mica, cu membre disproportionat de scurte in raport cu corpul. Majoritatea tipurilor de nanism dizarmonic sunt provocate de aceste boli.
O alta cauza poate fi insuficienta tiroidiana congnitala, pentru care se fac obligatoriu teste de screening la nastere tuturor copiilor.

| ClYocliX explică (pentru Maria_Ana_1997_f):

Nu,nu am auzit, tocmai de aceea am intrebat.Dar am vazut persoane cu mainile si picioarele foarte mici, desi aveau o inaltime normala, iar parintii aveau cu mult talpile picioarelor si palmele mai mari.Ca sa-ti dau un exemplu, cunosc o persoana tanara, peste 20 de ani, al carei picior are masura 34, respectiva avand un metru si saptezeci de cm, cu toate ca parintii au cu totul alte masuri; mama- 38, tatal-41.Am vazut persoane cu acromegalie, dar dimensiunile ciudate ale acelei persoane m-au pus pe ganduri, crezand ca exista o anumita boala, din moment ce despre factorul genetic nu cred ca putem discuta prea mult, intrucat toti menbrii familiei au dimensiuni mult mai mari ale talpilor si picioarelor.

| ClYocliX explică (pentru Empathizer):

Multumesc mult pentru raspuns. Datorita tie am aflat cateva informatii interesante si folositoare, dar persoana si persoanele pe care le cunosc sunt corect proportionate si evaluate ca fiind clinici sanatosi, dar marimea talpilor si picioarelor acestora este excesiv de mica, si ma gandeam ca poate exista vreo boala...

| ClYocliX explică (pentru Empathizer):

Acum am inteles.Multumesc mult.