anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Imi spuneti si mie va rog cate ceva despre cancerul osos mai cu cuvintele voastre si nu luat de pe internet ca m-am uitat si eu si nu prea am inteles, ma doare de aproximativ 2 luni genunchiul de la piciorul drept...nu tot timpul, simt ca nu am destul echilibrul, cateodata doar mai rar ma mai doare si genunchiul stang....nu as spune ca ma doare tare dar parca nu am echilibru nu stiu, parca osul nu are suficient calciu precis nu stiu cum se explic. Beau calciu si vitamina D
Ma puteti ajuta cu ceva? Ma sfatuiti cu ceva?
Dau funda

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| Afrikanu a răspuns:

Sfatul meu pentru tine este sa nu te gandesti la cancer, poate fi o raceala la oase, reumatism poate dar o sa treaca cu timpul, si eu am avut o experienta urata cu muschii de la genunchi, ma dureau groaznic cand ma asezam jos, sau jucam fotbal si cadeam si ii indoieam, credeam ca se rup, dar a trecut, repeta-ti in gand ca esti sanatoas/a si crede ca asa va fi si o sa te insanatosesti, probabil ca o sa ti se para stupid dar functioneaza, si fa sport. Insanatosire gravnicabig grin

| Caracter3 a răspuns:

Cancerul care isi are originea la nivelul osului – cancerul osos primar – este rar. Se inregistraza putine noi imbolnaviri anual. Este un cancer mai frecvent la copii si adolescenti decat la adult.

Cele mai frecvente forme de cancer osos primar sunt:
- osteosarcomul, care isi are originea in testutul osos de crestere;
- condrosarcomul, care apare in cartilaj;
- sarcomul Ewing, care isi are originea in tesutul imatur din maduva osoasa.

Osteosarcomul si sarcomul Ewing apare mai frecvent la copii, adolescenti si adulti, cu incidenta mai mare intre 10 si 20 de ani.

Condrosarcomul este mai frecvent la adultii peste 50 de ani.
Tratamentul cancerului osos depinde de tipul de cancer, de localizarea sa, marimea tumorii si stadiul acesteia.
Durerea este cel mai frecvent simptom al cancerului osos. Desi cancerul osos poate apare la oricare dintre oasele corpului, mai frecvent se localizeaza la nivelul oaselor lungi ale membrelor superioare si inferioare.

Alte semne si simptome posibile ale cancerului osos sunt:
- slabirea rezistentei osului, ducand uneori la fracturi;
- edem si durere la nivelul articulatiilor (pentru tumorile care se gasesc in sau langa articulatii);
- oboseala;
- febra;
- scadere ponderala neintentionata;
- anemie.
Cancerul osos primar este diferit de cel secundar care mai poarta numele si de cancer osos metastatic. In cazul cancerului metastatic, originea cancerului este intr-un loc diferit dar se intinde (metastaziaza) la oase. Spre exemplu, un pacient cu cancer de prostata poate dezvolta leziuni osoase datorita cancerului de prostata. Dar, chiar daca neoplazia s-a intins si la oase, este tot un cancer de prostata.

Cancerul osos metastatic este mult mai frecvent decat cancerul osos primar. In plus, cancerul osos nu se refera la cancerul care isi are originea in maduva osoasa – tesutul moale din interiorul oaselor unde sunt produse celulele sangelui. Cancerele maduvei osoase includ boli cum sunt mielomul multiplu si leucemiile acute si cronice.

In general, cauzele cancerului osos primar nu sunt cunoscute. Adultii cu boala Paget a oaselor, care implica dezvoltarea anormala a noilor celule osoase, pot avea un risc crescut pentru osteosarcom.

In putine cazuri, cancerul osos poate fi o componenta ereditara, cum se intampla in:

1. Sindromul Li-Fraumeni
Aceasta boala se caracterizeaza printr-un risc crescut pentru diferite cancere, inclusive osteosarcom, cancer mamar, cancer cerebral si altele.

2. Sindromul Rothmund-Thomson
Aceasta afectiune determina statura mica, probleme scheletale si eruptii cutanate si risc crescut pentru cancerul osos.

3. Retinoblastomul ereditar
Copiii cu aceasta forma rara de cancer a ochiului au un risc mai mare de a dezvolta osteosarcom.

4. Exostoza multipla
Copiii cu aceasta afectiune mostenita, care determina formarea de tumori cartilagionase la nivelul oaselor, au un risc crescut pentru condrosarcom.
Sper totusi sa nu fie vorba de un cancer osos!

| Intebarisiraspunsuri a răspuns (pentru Afrikanu):

Ok, mersi

| Zenithf a răspuns (pentru Intebarisiraspunsuri):

Cel mai probabil, la varsta ta, sunt dureri datorate cresterii. Fereste-te de frig, curent, poarta genunchere, ia o aspirina sau un antinevralgic cand ii mai rau. Atentie cu analgezicele, nu se iau pe nemancate, pot cauza ulcer.

| Intebarisiraspunsuri a răspuns (pentru Zenithf):

Ok, multumesc