Daca tu spui ca nu poate fi vorba despre o saracina, atunci dereglare hormonala, stresul in ultima perioada, chisturile ovarine sau probleme cu galnda tiroida cam astia sunt factori in general intalniti cand menstruatia intarzie!
Bună!
NU ai dat detalii : când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, etc.
Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).
Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).
Toate cele bune.
Mersi frumos!..la partea cu anticoncept...sunt virgina si in plus a intarziat deja destul, ar trebui sa fie regulat pentru ca am 18 ani, dar cred ca o sa merg la un medic cu mama dupa ce o sa ii spun.
Cu plăcere!
În cazul unui chist ovarian ( sau ovare polichistice ) se prescriu AC ( nu contează că eşti virgină, ele se prescriu în scop TERAPEUTIC chiar şi la fete de 13-14 ani, deci NU cu scop contraceptiv ), tocmai pentru că ele inhibă ovulaţia ( deci, NU se mai formează alte ovule care să genereze chist ) şi ajută la resorbirea/eliminarea celor existente.
Evident că este mai INDICAT să discuţi şi cu mama ta - observaţia mea era făcută pentru cele care NU vor să meargă cu părinţii.
Din contră, NU încurajez această "izolare" şi reticenţă faţă de părinţi ( mamă ), DOAR că unele fete se FERESC de astfel de discuţii cu propria lor mamă ( lucru regretabil )...
SPER să NU am dreptate în privinţa diagnosticului "provizoriu" pus, dar la cei 18 anişori NU sunt normale astfel de întârzieri mari.
Multă sănătate şi o zi frumoasă.