anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

nu am mai crescut de 2 ani, am aproape 17 ani si 1, 72. Cu 2 ani in urma obisnuiam sa ridic greutati(ex:haltere, gantere), din luna octombrie a acelui an nu am mai crescut niciun cm, mentionez ca intr-o zi din luna respectiva am avut o durere de spate atat de groaznica incat abia puteam sa ma ridic din pat. Dar mentionez ca in ultimi 2 ani nu prea consumam alimente bogate in calciu sau magneziu. Am auzit ca cica daca iti fortezi exagerat coloana exista posibilitatea sa nu mai cresti niciodata, la ce dureri de spate am avut in zilele alea cred ca greseala a fost comisa deja. Oare chiar m-am fortat coloana sau e de la alimentatie? Mai pot face ceva sa mai cresc macar 5cm?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
9 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Ai 17 ani, e putin probabil sa mai cresti. Poate 1-2 cm maxim. Perioada ta de crestere s-a terminat. faptul ca ai ridicat greutati in timpul ei a dus la incetarea cresterii pe intervale lungi si nu ti-ai atins maximul de potential.
Du-te la medicul de familie, fa o radiografie de pumn sa vezi daca cumva mai sunt deschise cartilajele de crestere. daca da, cu o alimentatie sanatoasa si niste kinetoterapie adecvata ai mai putea creste chiar 3-4 cm in urmatorul an. Daca cartilajele sunt inchise, nu mai cresti, fiindca nu mai ai cum, indiferent ec ai face. E o varsta pentru crestere si este foarte important ca la varsta respectiva sa nu faci sporturi care inhiba cresterea. fiindca ceea ce pierzi atunci, nu mai ai cum sa recuperezi vreodata.

| fabianburdea a răspuns:

1. ai gresit sa faci greutayi ca si unu de la mine o facut la fel si acum e mic si are 17 ani si acum are 19 si e mic nu trebuia sa faci greutai
2.probabil este ceva de facut sa de dusi la o masina te toturat putin dar putin sa zici cant de doare si dupa esti ca nou si cresti apoi mare
3. funda happy

| perladunarii a răspuns:

Salut,
daca ai avut dureri de spate ingrozitoare trebuia sa mergi la un medic! Sunt sanse mari sa fi patit ceva si da e posibil sa nu mai cresti datorita ridicarilor de gantere si greutati!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Brigaela):

Am calculat media aritmetica a parintilor si bunicilor mei si rezultatul a fost 1.74. Cum am mai zis si mai sus, alimentele bogate in calciu sau magneziu(gen legume, fructe, oua sau lactate) au fost foarte absente din alimentatia mea in acesti 2 ani, cam singurele chestii pe care le-am mancat in perioada au fost painea cu gem si cartofi prajiti si pe deasupra ma mai si masturbam e 3 ori/zi. Luand in considerare cele spuse mai sus credeti ca mai am sanse sa cresc macar 5cm?

anonim_4396

Cat costa o radiografie din aia? Am fost la medicul de familie si mi-a zis ca nu stie cat costa exact. Am citit pe net, pe un site oficial al celor care fac radiografii din alea ca ar costa 50 lei la mine in judet. Pot s-o fac gratis pe bilet de trimitere sau ceva de genul? Mentionez ca sunt inca elev si nu sunt inca major(desi nu mai e mult pana atunci).

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu cred ca este acoperita de casa de asigurari, deci nu cred ca o poti face gratuit, fiindca nu este o problema reala de sanatate, ci doar una estetica. Nu stiu nici eu exact cat costa, depinde de locul ales, dar o valoare in jur de 50 de lei mi se pare posibila.
Acum vad raspunsul tau de mai sus. Masturbarea nu influenteaza cresterea in inaltime, dar alimentatia da si probabil, in conditiile alimentatiei de care vorbesti tu ti-ai compromis definitiv sansele de a mai creste. Fiindca va dura macar unan de alimentatie normala sa ajungi in situatia de a avea necesarul de vitamine si minerale in oraganism si atunci va fi prea tarziu sa incepi sa mai cresti.
Media aritmetica a parintilor si bunicilor este o informatie inutila, nu ea reprezinta potentialul de crestere, se face o medie ponderata dupa o formula mult mai complexa (te poate ajuta un medic nutritionist, dar si asta costa)

anonim_4396

Multumesc, foarte mult. :)
Dar mai 2 intrebari pentru dumneavoastra daca puteti va rog sa imi raspundeti:
1.Eu de vreo 10 ani am cam stat ferit de lumina soarelui, nu prea ieseam prea mult din casa si nu am stat la soare destul cat sa ma bronzez niciunul din anii astia, mereu stateam prin casa si de asta nounta pielii mele a fost genul mai palida ca "laptele", cand eram in generala si ieseam pe la soare eram destul de bronzat, o nuanta de maro puternica. Credeti ca mai am sanse sa ma bronzez cat sa fiu si eu la fel ca in generala chiar daca am stat departe de soare atatia ani?(nu stiu daca conteaza dar am si spasmofilie)

2.: http://www.tpu.ro/......leme-daca/

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru anonim_4396):

1. Te vei bronza normal, faptul ca ai stat ferit de soare nu influenteaza deloc capacitatea de a te bronza. Spasmofilia nu influenteaza capacitatea de a te bronza, o ai din cauza alimentatiei proaste.
2. Tatuajele nu cresc riscul de cancer cutanat.