| eliasp a întrebat:

Buna seara.Cel mai probabil,saptamana viitoare voi fi operat pentru rezectie gastrica totala din cauza unor displazii inalte cu risc crescut in corpul gastric, corelat si cu o incarcare genetica, dar fara modificari maligne..Astept orice raspuns referitor la operatie dar si la calitatea vietii de dupa operatie, de la cei care au patit asa ceva, de la cei care au in familie cazuri sau oricine care poate da un raspuns clar.Multumesc mult.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| HoneyPot a răspuns:

Metaplaziile nu sunt problematice, sunt ca un fel de bataturi pe talpa. Displaziile cu supraexpresia Ki-67 (gena MKI67) sunt riscante. Acel Ki-67 arata ca in cazul malignizarii sunt sanse mari sa te confrunti cu un cancer gastric cu agresivitate crescuta. Tot acel Ki-67 ne poate spune ca problema nu se pune DACA displaziile se pot maligniza, ci CAND. Daca spui ca supraexpresia Ki-67 este mare inseamna ca momentul malignizarii se apropie, ceea ce inseamna mai multe batai de cap pe termen lung. Este o probabilitate mare de malignizare in urmatorii ani.
Probabil ca dupa operatie si alte piese biologice vor fi trimise la analize pentru a fi siguri ca nu exista microfocare de celule maligne. Dar nu e neaparat.
Stiu ca acum esti speriat, dar n-ai de ce. Cred ca este o solutie buna. Nu te mint, vor fi dureri si inconveniente. Dar vei trece cu bine. Curaj si bafta pe saptamana viitoare!

4 răspunsuri:
| HoneyPot a răspuns:

Orice operatie la stomac este una grea. Cred ca ti-e destul de incarcat stomacul cu displazii daca s-a optat pentru gastrectomie totala.
Dupa operatie va exista o perioada de adaptare, sa afli cat ai voie sa mananci, sa-ti iei toate vitaminele recomandate. Cunosc cazuri in care pacientul nici dupa 8 ani n-a stiut ca nu mai are stomac desi a suferit o gastrectomie totala pe fondul cancerului gastric.
Daca nu apar complicatii postoperatorii, cum ar fi fisurarea anostomozei (legaturii artificiale dintre esofag si jejun) sau alte infectii, nu vor fi mari probleme in privinta recuperarii si revenirea la o viata aproape normala.

| eliasp explică (pentru HoneyPot):

Multumesc mult de raspuns.Da, la biopsii apar mai multe microfocare de displazie severa, metaplazii complecte si incomplecte, un Ki 67 ridicat.Practic ma chinui de vreo 8 ani cu stomacul asta dar doar acum au aparut si displaziile si asa cum am spus, cu o incarcare genetica in familie s-a luat decizia asta.

| eliasp explică (pentru HoneyPot):

Multumesc mult de incurajari si sfaturi.Probabil sunteti cadru medical pentru ca stiti foarte exact despre ce e vorba.Curaj am, pot spune ca simt o usurare ca scap de un lucru groaznic ce mi-i se putea intampla, desi nu cred ca-mi va fi usor nici dupa.Adevarul ca nu am ales partea cea mai buna ci din doua rele am ales raul cel mai mic.Sunt curios daca dupa operatie cineva specializat ma va instrui asupra modului de viata(alimentatie)care va trebui sa-l urmez dupa. Multumesc inca o data.

| Cosmin86 a răspuns (pentru eliasp):

Buna, ti-ai facut operatia? cunosc eu pe cineva care si-a facut recent ( in iunie ) aceasta operatie, daca vrei mai multe detalii