Am citit mai multe chestii pe subiectul asta, dar nimeni, niciun doctor, nu a reușit sa demonstreze ca statul prea mult la calculator poate înrăutăți vederea, nu face decât sa obosească ochii, dar atât. Cei care spun aceste lucruri pur și simplu nu sunt deloc avizați. Vederea se poate diminua din anumite afecțiuni, miopie, hipermetropie, glaucom și altele, înaintarea in vârsta, poate tu ai dioprii mici și vederea ta nu a fost nici înainte buna dar nu ti-ai dat seama sau ai o afecțiune si trebuie sa faci un control.
Chiar daca este vina la calculator ( bine, nu este vina la calculator ochiul de strica la fel daca stai cu vederea fixata pe acelasi loc pe o perioada indelungata de timp.) Si daca citesti foarte mult tot acelasi efect o sa aiba.
Daca nu iti iei ochelari vederea se va degrada foarte rapid si o sa ajungi sa nu mai vezi nici de la 10 cm. Daca "iti scoate ochii" nu este nici o problema cu timp-ul (maxim 1 luna) nu iti va spune nimic. Majoritatea copiilor din ziua de astazi poarta ochelari
Eu dupa 5 ani de lucrat la calculator, nu mai vedeam la 100 m in fata si de condus nu se punea problema. Am fost diagnosticat cu miopie, destul de grava.Cu siguranta calculatorul mi-a afectat vederea.De facut bine, niciodata, am inteles ca poate fi doar stopata sa nu mai avanseze.Ma gandesc in viitor la operatie cu laser, e unica speranta.P.S la apropiere vedeam perfect, la mai mult de 2 m deja vedeam led-urile de la router sau alt aparat in ceata.Bafta!
In 4-5 ani operatiile cu laser deja vor deveni o normalitate, ele avand o rata foarte mica de esec si poti recapata o vedere perfecta (10/10) sau aproape perfecta (9/10). Si sunt relativ ieftine daca te uiti la operatia REFLEX SMILE (este facuta in totalitate de catre aparat, doctorul fixeaza aparatul si urmareste operatia ca totul sa decurga bine) sunt aproximativ 16.000 lei pentru ambii ochii. In cativa ani vor ajunge foarte ieftine (9.000-12.000 lei pentru ambii ochii) tehnologia fiind relativ noua riscurile sunt foarte scazute.
Nu trebuie neaparat sa faci operatia fix cand ai dioptri 0.5-2 (miopie sau astigmatism, merge la miopie de pana la -10 si astigmatism de -5) dar atunci cand ele cresc si o sa ai un disconfort cu ochelarii/lentilele de contact este chiar foarte ieftin tinand cont ca inainte nici nu se putea imagina de o astfel de operatie cu o eficienta mare (rata de esec/complicatii este foarte foarta scazuta).
Aproape orice fel de operatie estetica costa cu mult mai mult decat cele pentru ochii.
Parerea mea... poate ca alte persoane considera prioritati alte lucruri. Este bine ca totusi exista operatii de genul la pret accesibil. Exista metode si mai ieftine dar cu un risc mai mare la complicatii.
Accesibil o sa fie cand o sa coste cit un salariu mediu pe economie. Majoritatea amicilor mei (ma includ si pe mine) cistiga de la 1500 EUR in sus, in Romania, insa poate tu nu iti dai seama pentru citi oameni 50 RON inseamna un efort financiar deosebit.
Daca stai sa te gandesti mai amanuntit ai si tu dreptate, nu te contrazic. Poate se va stabiliza si situatia in tara noastra...