anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In urma cu cateva zile, mi-am facut analize. Am 21 de ani. Si intr-adevar am o menstruatie destul de neregulata. Mi-am facut analizele, deoarece ultima oara imi intarziase 2 luni, insarcinata nu eram. Imi facusem pana si bHcg. Acum sunt ingrijorata pentru ca am prolactina peste valori cu aproape dublu peste valoarea maxima. Glicemia este 69.00 ceea ce inseamna hipoglicemie. Cortisolul iarasi este dublu. Am auzit ca se mareste prolactina si pe baza de stres.Si ce ma nelamureste Sideremie maricica 152. Eu lucrez intr-un laborator cu pacienti(receptie) si dimineti stresante si fara masa.Multumesc mult cineva ma poate ajuta cu informatii pana ajung la endocrinolog.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Anonimuserr a răspuns:

Nu în nici un caz nu ai rămas însărcinată. Glicemia este tocmai ok, dar este și ea cam mică, exact da, hipoglicemie. Prolactina se poate mări pe fond de stres dar poate afecta fertilitatea.
Trebuie să fi cu băgare de seamă dacă ai sideremia măricică trebuie să echilibrezi această valoare înscrisă în analize. Fierul poate afecta, poate crea cancer, leucemie dacă este în cantități mari prezent în sânge. Cea mai mare cantitate de fier din organism se găsește în compușii hem, în special hemoglobina si mioglobina.
Legat de prolactină, unele fete și femei suferă de hiperprolactinemie aceasta se referă la nivelurile mari de prolactină care se regăsesc în organismul femeilor. Deci, poate avea repercusiuni asupra fertilității femeii, provocând producția necontrolată de progesteron in timpul fazelor luteale de dupa ovulatie. De asemenea, nivelul crescut de prolactină poate fi determinat și de si de o menstruație neregulată și o ovulație.
Exceptând intoxicațiile cu fier, au creșteri în perioada premenstruală și scăderi în timpul menstruației.

12 răspunsuri:
| Noonee a răspuns (pentru Anonimuserr):

Da stiu, pot fi diferite cauze stiu ca poate fi de la hipofiza (trebuie sa fac un rmn) sau probleme cu ovarele ( eco transvaginala) poate sa fie problema si la sani. Sunt destul de grave lucrurile astea si sper sa fie totul ok. Problema e sa nu fie afectata fertilitatea definitiv, sa se poate trata cumva. Un copil sa fac pana in 30, neaparat laughing). Multumesc, seara buna

| Anonimuserr a răspuns (pentru Noonee):

Citește tot mesajul meu de mai sus chiar dacă a apărut complet după. Un RMN ar fi indicat dar vei plăti mult, sunt decontate parțial prin CASMB. Să știi că nu contează vârsta neapărat când faci un copil. Pot ieși copii sănătoși și la 40 de ani și peste 40 de ani. Există factori de risc dar să nu generalizăm e ok apoi va veni și menopauza. Un set complet de analize se poate face oriunde la oricare laborator. Elimină sau micșorează stresul, mănâncă sănătos fă mișcare cu siguranță se mai echilibrează din valori. Evident valorile sunt diferite de la zi la zi. Marea problemă este glanda, de la glanda tiroidă pleacă majoritatea bolilor asta conform teoriei medicale, potrivit altor teorii situația stă diferit și fondul pe care vin bolile.

| Noonee a răspuns (pentru Anonimuserr):

De eliminat stresul. nu stiu daca pot, lucrand in cadru medical...cu pacienti grabiti, si nemultumiti de noul sistem al cardurilor, dar o sa incerc. De mancat sanatos.o sa incerc si asta. Miscare intr-adevar stau mult pe scaun, dar asta imi e meseria, dupa munca poate dansez putin prin casa, ca la ce oboseala prind, de alergat sau altele nu sunt in stare. Usor usor, trebuie sa le investighez, chiar daca costa.Mai astept 2 anlize si apoi merg la endocrinolog. Multumesc mult pentru timpul acordat!

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Prolactina se poate mari pe stres, in sensul ca daca suferi o interventie chirurgicala majora, sau esti intr-un stres foarte mare (decesul cuiva apropiat, etc) poti avea cu pana la 10% mai mult decat valoarea maxima. O valoare dubla este foarte mare si arata ca ai o tulburare endocrinologica. Asociata cu hipoglicemia si hipercortisolemia arata ca ai o tulburare a hipotalamusului sau a hipofizei. Se va trata, dar trebuie sa ajungi repede la endocrinolog, fiindca ai neglijat-o extrem de mult si fiecare zi care trece te pune in pericol. O femeie de varsta ta ar trebui sa inceapa investigatii in maxim a 12 a zi de intaziere a menstruatiei, fara nici o amanare mai mare (si asa 12 zile e extrem de mult). Dar tu ai asteptat de 5 ori mai mult, chestie care ar fi putut sa-ti puna viata in pericol. Este foarte periculos modul in care iti neglijezi sanatatea si incalci reguli foarte stricte, cum este cea privind intarzierea menstrei. Ar trebui, dupa endocrinolog, sa mergi si la un psiholog. Inteleg ca muncesti mult si esti foarte stresata, dar chiar si 18 ore pe zi daca muncesti, nu poti sta atatea zile fara sa mergi al medic. Asta denota un comportament suicidar (probabil din cauza stresului indelungat si a lipsei de somn sacrificat pentru munca). Disuta si cu angajatorul tau, incearca sa nu depasesti 14 ore de munca pe zi, fiindca poti muri din cauza asta

| Anonimuserr a răspuns (pentru Noonee):

Adevărul e că noul sistem al cardurilor de sănătate s-a dovedit a fi nefolositor. Vrem să preluăm modele fără a face studii de fezabilitate înainte. Trebuiau specialiștii din timp să conceapă un sistem foarte eficient. E mult de discutat și explicat.
Un servici stresant atrage cu sine boli și boli psihice de la epuizare. Mișcare când ai timp să faci plimbări în pauze, timp liber concediu etc. Diagnosticarea completă trebuie făcută în centre care au un renume și având medici profesioniști, și nu în oricare laborator. Mâncarea sănătoasă și mișcarea = cheia succesului. Plăcerea a fost de partea mea. Multă Sănătate

| Noonee a răspuns (pentru Brigaela):

Mi-a mai intarziat ciclul menstrual, am fost la ginecologie si mi s-a dat tratament de anticonceptionale, ceea ce imi reglase ciclul menstrual, dar le-am intrerupt acum 9 luni. Nu vreau sa cred ca duce la moarte de om. Comportament suicidar cum ati spus dumneavoastra nu cred ca am (scuzati-ma ca va contrazic) sunt o femeie(sau fata) puternica, optimista, m-am bucurat de viata la fiecare ocazie de relaxare. Mereu gandesc ca orice problema, are o rezolvare...suicidar a sunat unpicut ciudat pentru mine(eu nu cunosc asa foarte bine). Din pacate nu am rezultatul cu mine sa va spun sincer valoarea maxima era 29, ++ si eu am 42, ++ (++- nu stiu exact cat mai scria). Sincer as prefera un chist pe ovar, decat ce imi povestiti dumneavoastra, scap cu un tratament sau o opratie mica. Ma gandesc la chist pentru ca si femeile din familia mea au avut probleme. Multumesc mult pentru raspuns si timpul acordat! O seara frumoasa!

| Anonimuserr a răspuns (pentru Noonee):

Frica de boli este o problemă psihologică și se tratează serios la psiholog. Te poți îmbolnăvi serios prin aceste gânduri și energii negative. Mai ascultă și tu pe youtube despre puterea gândului etc. Bolile majoritatea lor în esență vin pe stres pe sistemul nervos slăbit și mai puțin sunt de origine internă, organe bolnave etc. E de preferat să fi sănătoasă să nu ai nimic. Cum spneam mai sus, mâncarea sănătoasă, mișcarea sunt foarte utile combinate cu un tratament adecvat prescris de medic sau medici. Măcar acum în ceasul al 12-lea să te duci să îți faci setul complet de analize și totul se va rezolva încet încet. Mai bine mai târziu decât niciodată.

| Noonee a răspuns (pentru Anonimuserr):

Da, asa este. Este un sistem foarte, foarte prost. Va spun sincer, stau cu 50 pacienti la usa, si nu pot sa iau urmatorul pacient care, saracul trebuie sa isi faca insulina si nu a mancat nimic, pentru ca nu imi citeste cardul de sanatate, nu imi semneaza analizele, nu-mi verifica pacientul daca este asigurat nicaieri, le pica sistemul. Imi da tot felul de erori. Nu stiu de ce am impresia, ca este un plan bine pus la punct in asa fel, incat, pacientul sa se sature sa vina sa faca analize. In asa fel incat noi sa nu putem lua mai mult de 50 de pacienti pe zi (inainte aveam 100), nu ne mai permite timpul, si asta sa rezulte mai putini bani cheltuiti. Mai multe economie. Doar o parere personala. Din cate stiu, germanii au scos cititoarele de card, si tot germanii au renuntat la ele... nu stiu de ce le-am preluat noi. Macar sa fi fost un sistem pe masura bolnavilor din Romania. Si da sunt multe de discutat intr-adevar. Multa sanatate si dumneavoastra!

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru Noonee):

Un chist pe ovar nu ti-ar fi dereglat in halul asta menstruatia si nu ar influenta cortizolul si prolactina (desi nu intekeg cat de mare e prolactina, fiindca initial ai zis ca este cu dublu mai mare decat normalul, adica daca valoarea normala este 29, cu dublul mai mare inseamna aproape 90, iar acum vii si spui ca e doar un pic marita, cu 40% fata de normal).
Ziceam ca ai un comportament suicidat, fiindca mi se pare imposibil sa ai o intarziere de 60 de zile, cand se stie ca imediat cum faci 10 zile de intarziere devide foarte foarte urgent sa mergi la medic. In general, persoanele care isi neglijeaza in asemenea hal sanatatea au o problema psihologica. Inteleg sa neglijezi o durere, ceva minor, dar o intarziere uriasa a menstrautiei, care ingrijoreaza la maxim orice femeie si care este atata de cunoscut ca reprezinta o problema extrem de importanta. Tu pari o persoana educata, stii as scrii corect, ai calculator, spui ca ai o munca de birou, nu esti in situatia de a locui in cort sau intr-un bordei si a nu avea acces nici la informatie, nici la medic (uneori, femeile foaret sarace, care nu au fost la scoala, care sunt tinute in ignoranta si neglijate mai ajung la medic dupa intarzieri atat de socante ale menstruatiei)
Ideea este ca acum a trecut, raul este facut, ai supravietuit si pari hotarata sa nu iti mai distrui sanatatea si as te prezinti al medic. Presupun ca ai programare la endocrinolog maine sau vineri, ca ar fi prea mult sa mai amani iar pana saptamana viitoare. Nu e cazul sa iti faci pana aclo idei cam ce boala ai prefera (mai ales ca chisturile ovariene nu se mostenesc). E posibil sa ai si ovare polichistice (ar merge cu hipoglicemia), dar cu siguranta este si ceva endocrinologic. Poate a fost ceva minor in urma cu doua luni, dar acum cu siguranta nu mai este ceva de care sa scapi usor, fiindca atata timp a dus la o agravare a bolii. Tu iti dai seama ca inseamna doua luni fara menstruatie pentru uterul tau? e cam ceea ce ti-ar face la stomac daca nu ai manca doua saptamani deloc (doar ca stomacul e mult mai rezistent si se vindeca mai usor decat organele genitale).

| Anonimuserr a răspuns (pentru Brigaela):

Depinde și de starea pacientului dacă e ok se simte bine e în regulă pe termen scurt sau mediu. Dar aici e marea provocare. În general, durerea te trimite la doctor, o măsea, o durere de mâini, luxație, entorsă, sinuzită, răceala etc. În România cei care se tratează sau își fac consulturi preventive sunt puțini comparativ cu cei care sunt la ananghie și merg la medic. Știu că inconștiența este mare dar îți neglijezi sănătatea datorită job-ului stresant vieții de acasă, acest lucru periclitează și mai mult sănătatea și se poate agrava orice boală. Dar tot răul spre bine, fiecare alege ce să facă cu viața lui/ei este la libera alegere, o alegere deliberată. De am putea aduce în vizorul populației această idee că sănătatea trebuie pusă în prim plan, ca atare lumea, copiii să conștientizeze că grija față de propria sănătate este eminamente foarte importantă, de asemenea prevenția, diagnosticarea și tratamentul în fază incipientă așijderea.

| Noonee a răspuns (pentru Brigaela):

Eu nu am lucrat intodeauna in cadru medical, lucrez de putin timp, in acest timp, am "furat" multe informatii si vreau sa vad orice problema o am.Parintii mei, intr-adevar nu au fost avuti si nici nu sunt, oameni saraci cu multe datorii la banca dar cat ne-am permis, la medic am mai fost, cum v-am spus, si tot pentru ca am avut intarziere de menstruatie (cum i-am spus si medicului 2 luni cand aveam 14 ani mi-a intarziat, si niciodata la aceeasi data si atunci cand fusesem la dansa, imi intarziase 3 saptamani)mi-a spus sa iau anticonceptionale, ca am un ciclu neregulat si se rezolvase. Am renuntat la ele si a aparut din nou aceasta problema. Stiu ca am gresit ca nu am fost atunci, eram ingrijoarata doar de faptul sa nu fie vreo sarcina, altceva nu aveam in cap. Cu prolactina m-am exprimat exagerat, dar tot mi se pare mult de la 29, ** la 42, ** sau 45"" numai stiu exact datele. Eu maine ma duc la endocrinolog este din incinta unde lucrez. In orice caz, cand faci investigatii amanuntite e imposibil sa nu gasesti ceva care trebuie s-o rezolvi. Multumesc din nou

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru Noonee):

Succes!
Sa stii ca in 90% din cazuri daca faci investigatii fara simptome, nu gasesti nimic de rezolvat. dar era absolut normal ca in situatia ta, cu o intarziere extrem de mare, sa ai niste probleme foarte serioase. Cred ca am intalnit, in viata mea, maxim doua situatii in care o femeie sa fi stat cu o intarziere menstruala atat de mult fara sa mearga la medic. Nu conteaza ca ai fost in urma cu 9 luni, conteaza ca trebuia sa mergi imediat cum ai implinit 10 zile de intarziere, fara sa amani momentul cu mai mult de doua, maxim 3 zile.