Cancerul de colon are o mare componenta genetica. Prin urmare, riscul tau de a face cancer este mai mare decat al populatiei generale. E important sa se faca niste analize pe tesutul tumoral prelevat de la tatal tau (teste de instabilitate microsatelitara), mai ales daca avea sub 60 de ani la momentul diagnosticului. In principiu, tu va trebui sa faci o colonoscopie de control la o varsta egala cu varsta la care tatal tau a fost diagnosticat minus 10 ani, iar apoi cate o colonoscopie la 5 ani (daca nu ai leziuni).
Tu ai niste neintelegeri: spui ca a avut cancer, asta inseamna, obligatoriu ca e malign si nu benign. G2 este gradul de diferentiere al cancerului, sustine ideea ca e malign, are rol prognostic.
Pe fragmentele de tumora se pot realiza teste imunohistochimice (un fel de coloratii speciale) pentru a stabili daca exista instabilitate microsatelitara. Aceasta este o mutatie a ADN-ului care se poate mosteni, in cadrul unei boli genetice numite sindrom Lynch. Daca tatal tau are sindrom Lynch, atunci e posibil sa ai si tu, caz in care ai niste riscuri suplimentare (cancer de colon, vezica, endometru daca esti fata). Daca nu are sindrom Lynch, tu ai in continuare un risc crescut de a face cancer, mai ales daca tatal tau a facut cancerul inainte de varsta de 50 de ani. Acest risc poate fi prevenit prin colonoscopiile de screening de care ti-am spus mai sus.
Cancerul colonic are o rata de supravietuire foarte buna si un raspuns excelent la terapie atunci cand e in stadii incipiente. Tu nu stii stadiul, dar din cate spui, probabil era unul incipient in care, operatia plus tratamentul oncologic pot chiar vindeca pacientul.
Dar asta nu are nici o legatura cu intrebarea ta. In principiu, ce trebuie sa tii minte este ca trebuie sa faci prima colonoscopie de screening la o varsta mai mica cu 10 ani decat varsta la care a fost diagnosticat tatal tau.
Si ai putea sa mergi la biblioteca, sa ceri ceva carti si sa citesti despre tumori, ce inseamna malign si benign, etc. Ai totusi 17 ani, trebuie sa incepi sa iti faci o cultura generala si in acest domeniu, nu se poate sa spui cancer benign.
Tu nu ai facut la scoala genetica? Toti ne nastem cu un set de cromozomi, jumatate de la mama, jumatate de la tata. Pe unii din acest cromozomi pot exista mutatii, daca acel cromozom mutant este transmis la copil, atunci si el va avea mutatia. Cancerul de colon are legatura cu vreo 650 de gene. E probabil sa fi mostenit unele de la tatal tau.
Asa cum ti-am zis, ai un risc mai mare de a face cancer de colon decat populatia generala. Sa zicem dublu, ceea ce inseamna un risc de cam 7-8%. Adica din 100 de oameni care au tala bolnav de cancer de colon, 7 sau 8 vor face boala (chestie care poate fi prevenita prin colonoscopii periodice, care sa identifice si sa trateze leziunile precanceroase), iar restul de 92 sau 93 nu vor face cancer de colon.
Asadar, faptul ca tatal tau a facut cancerul mai tarziu, nu are absolut ncii o legatura cu riscul tau. Conteaza daca a fost diagnosticat inainte de 60 de ani (caz in care este probabil sa aiba mai multe mutatii genetice si deci sa iti fi transmis si tie). De asemenea, e complet neimportant daca l-a dezvoltat dupa nasterea ta (ceea ce este probabil, dar complet lipsit de importanta). Asadar, doar o mica parte din copiii celor cu cancer de colon fac si ei boala, majoritatea nu o fac. Insa nimeni nu poate sti in ce categorie esti tu.