Deci despre ce ardei vrei sa afli de ardei gras sau iute?
u mai stiu cand am aflat secretul asta pe care vi-l impartasesc si voua astazi. Pentru cei interesati de cultivarea ardeilor iuti, e bine de cunoscut, zic eu.
Si in urma cu ani si ani imi luam de la supermarket ardei iute, le opream samanta cu gand sa o pun in pamant si sa am si eu macar in ghiveci in primavara si vara urmatoare din soiul de ardei iute cumparat si pastrat prin seminte. Nu imi aduc aminte sa imi fi rasarit vreodata ceva din semintele oprite de ardei iuti si nu doar o data mi-am zis ca probabil cultivatorii sau vanzatorii de legume le faceau roadelor astora ceva sa nu poata fi viabile semintele pentru consumatori, ci sa continue sa le cumpere lor marfa. Si nu doar la ardei am gandit asa, ci si la unele dintre flori, pe care nu am reusit sa le reproduc acasa prin diverse metode, care m-as fi asteptat sa functioneze.
Ba si mai mult decat atata. In urma cu un an v-am aratat ce recolta de ardei iute faceam. I-am fotografiat si cruzi, direct in gradina mea (in 06 septembrie 2011), culesi (in 22 octombrie 2011) si mai tarziu uscati la dehidratorul de legume si fructe (in 28 octombrie 2011).
Am avut cateva feluri de ardei iute pe care le-am cultivat unul in vecinatatea altuia, in loc prielnic, caldut si insorit in care au crescut si au rodit foarte frumos. Mi-am frecat mainile de incantare si am si oprit cateva seminte din fiecare soi, gandind ca voi putea avea din ei pentru ani de-a randul sa-i tot pastrez ca soi in gradina mea. Din ce recolta am avut, credeam ca as fi putut sa impart la tot orasul samanta si sa devenim cu totii iuti .
Dar n-a fost asa!
Din toti ardeii iuti pe care i-am mancat in cursul iernii de anul trecut si a caror samanta am pastrat-o, cand am ajuns sa o pun in primavara in pamant, numai un singur soi a rasarit si a crescut si apoi rodit. Si anume ardeiul iute omni colour, care ca si anul trecut a crescut dintr-o singura samanta o planta intinsa, cu brate multe si bogate in rod. Celelalte doua soiuri, habanero chocolate si Orange nu au mai dat niciun rezultat. Tarziu, cand am constatat ce patanie mi s-a intamplat am incercat sa mai comand de pe acelasi site de unde imi luasem si prima data, insa nu am primit niciun raspuns de la ei. Nici ca nu au pe stoc, ca li s-ar fi terminat, nimic. Pamant. Mut. Mi-am zis ca poate la fel li s-a intamplat si lor si poate cineva sa le fi reprosat/ reclamat problema asta. Si nu am insistat.
Am luat atunci din alta parte alte soiuri, care insa nici recolta frumoasa de ardei iute de anul trecut nu mi-au mai dat si nici ardeii nu au fost la fel de …teposi si gustosi . Haha! asta este despre ardeiul iute deci este sanatos pentru organismul omului funda te rog
O scurta precizare: Vreau informatii despre semintele de ardei grasi, NU iuti. Multumesc!
Buna:)
http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/A/ardeiul_gras/
e tot ce am gasit.
O seara buna:)
Scuze dar cred ca nu stii despre ce este vorba.Cind cumperi seminte de orice trebuie sa stii cind au fost produse.Semintele nu sint margele sa le tii si o mie de ani.Semintele au un termen in care ele sint viabile, deci pot rasari.Pe fiecare an ce trece semintele isi perd din capacitatea germinativa, ca in citiva ani depinde de specie sa si-o piarda de tot, cu alte cuvinte simplu vorbind mor.Deci tu ori ai luat seminte vechi si normal sa nu-ti mai rasara ori nu leai semanat etc cum trebuie.Acum referitor la faptul ca ai strins ardei sau semintele de la ardei si nu ai obtinut iar mai nimic iar gresesti.Cind vrei sa stringi seminte de orice fel trebuie sa stii cu ce ai dea face in primul rind.Adica trebuie sa stii daca este HIBRID sau Soi. Daca este hibrid nu te astepta ca din acele seminte sa iasa ce ai avut. Daca este soi atunci vei avea ce iti doresti.Dar acum apare urmatoarea probleme si anume trebuie sa lasi acele plante sau ardei pe planta pina cind semintele se matureaza, adica pina ce ardeii devin complet rosii sau ardeiul ca fruct incepe sa se usuce. Daca tu recoltezi un ardei verde si opresti semintele acestea nu sint mature si ca urmare semeni si astepti sa iasa, dar nimic nu iese.Acum apare cea dea 3a problema si anume atunci cind doresti sa ai seminte de la un anumit soi trebuie sa stii ca acea planta trebuie crescuta izolat de alte plante din alte soiuri sau familie aproapiata.Cred ca ai auzit de polenizare da? Ei daca tu cultivi 2-3 soiuri de ardei la tine acasa si apoio stringi semintele cum am aratat nu o sa iti iasa din ele ce te astepti.Cind se produc seminte se fac loturi izolate la 1500 de m sau depinde de fiecare specie in parte.Acum speri ca intelegi cum sta treaba cu semintele.Deci nu face nimeni nimic acelor seminte sau plante sa nu poti tu stringe saminta.Bafta
Legumele consumate au seminte care nu dauneaza organismului. Daca ar fi cumva daunatoare atunci tot fructul ar fi daunator.Deci semintele de ardei gras nu dauneaza organismului. Explicatii complexe nu prea exista.Este o explicatie f simpla si anume ca acele seminte nu contin substante daunatoare organismului uman sau animal.Dar animalele nu mainca ardei din alte motive si anume pentru faptul ca ardeiul dea lungul miilor de ani sau zeci de mii si-au luat masuri de precautie si au bagat in seminte si pulpa sau sa-i zicem in fruct o substanta care sa alunge consumatorii.Substanta se numeste capsacină si da senzatia de iute. Daca este daunatoare in consum normal nu.Dar daca consumi sa zicem cantitati uriase atunci cu orice aliment poti avea probleme.Si ca incheiere toti ardei au fost iuti de cind ii stim noi, iar restul aparuti au aparut ca urmare a selectiei umane.Deci ardei gras natural nu exista sau gogosar, lung etc. Existatu doar ardei iuti din care au aparut restul varietatilor, sau mai bine spus au fost facute de om.
cristi54 întreabă:
anonim_4396 întreabă: