| AlexGoga7 a întrebat:

Acum 10 minute mi-a cazut o masea cariata...Eu am 14 ani si vreau sa stiu daca imi mai creste alta noua daca mi-a picat asta...Nu vreau sa am un dinte lipsa =(

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| anamariarot a răspuns:

În mod normal dinții de lapte ar fi căzut până acum, dar nu e ceva neapărat, existând inclusiv adulți care au mai rămas cu cate o măsea din copilărie. Dacă ești printre acei norocoși, o să îți crească alta. Altfel, dacă era din dentiția permanentă...nu, nu mai crește la loc.
Discută cu părinții tăi să căutați un cabinet stomatologic care are parteneriat cu CNAS(pentru că tu minor fiind, ai dreptul la mai multe consultații și servicii stomatologice gratuite sau decontate cam pe la 50%, sper să nu mă înșel), pentru a-ți trata și ceilalți dinți cariați, măcar să nu îi pierzi.
Pe viitor ai mai multă grijă de ei. 10 minute alocate zilnic spălatului pe dinți chiar ți-i pot salva. Măcar dimineața și seara spală-i(nu doar pastă de dinți, ci și apă de gură, pentru a curăța toată cavitatea bucală și ață dentară, pentru a scăpa de resturile dintre dinți. Inclusiv resturile de mâncare înmulțesc bacteriile, deci șanse mai mari să dezvolți carii), mănâncă dulciuri cât mai puține și evită băuturile acidulate.

3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu, la 14 ani nu mai cresc maselele, "dintii se lapte" s-au schimbat la 6-7 ani.
Mergi de urgenta la dentist sa-ti faca reconstructia dintelui, acum, cat radacina este inca acolo si poate sanatoasa, ca un implant dentar costa 2-3000 de euro de dinte si este foarte dureroasa.

| AlexGoga7 explică (pentru Violleta2022):

3000 Euro? de unde sa fac eu atatia bani =O

| Violleta2022 a răspuns (pentru AlexGoga7):

Da, cam atat este un implant dentar!
Dar, daca te-ai fii dus de cand ti s-a cariat maseaa, acum nu se rupea si nu aveai de facut atatea lucrari in gura si nici de platit o caruta de bani.
Oricum ar fi, trebuie sa mergi de urgenta la stomatolog, poate iti va salva radacina, daca mai este inca buna, pe care ar putea reconstruii dintele (sau maseaua).