Component al urinii ce contine azot. Acid rezultat din degradarea acizilor nucleici (adn si arn) ai organismului. acidul uric continut in sange este filtrat de catre rinichi, care il elimina prin urina. La subiectul sanatos, rinichii actioneaza astfel incat mentin uricemia (procentajul sangvin de acid uric) in limite acceptabile. Uneori, eliminarea renala a acidului uric este insuficienta sau producerea sa este excesiva (boli de sange, boli enzimatice ereditare), provocand o hiperuricemie (procente anormal de ridicate de acid uric in sange). In acest caz, acidul uric tinde sa precipite sub forma de cristale, ceea ce poate declansa crize de guta, o litiaza urinara sau ambele concomitent. Se mai numeste si Hipouricemie
Diminuare a nivelului de acid uric in sange. O hipouricemie poate fi consecinta fie a unei diminuari a sintezei acidului uric, la randul ei legata de o insuficienta hepatica grava, fie a unei cresteri a excretiei urinare de acid uric, cum se intampla in cazul unor cancere. Mai mult, alaturi de medicamentele hipouricemiante utilizate in tratamentul hiperuricemiilor, numeroase alte medicamente au o actiune hipoglicemianta. Hipouricemia este fara consecinte clinice si nu necesita deci nici un tratament.
Trebuie insa sa mergi la medic pentru mai multe explicatii.
Du-te la medicul de familie si da-i analizele si iti va explica mai bine despre ce e vorba!
Nu, Robert, nu faci cancer si nici hepatita, insa ar fi bine sa mergi la medic si sa vezi ce anume a provocat hipouricemia.
Valorile normale ale acidului uric sunt 3-5 mg/100mL.Hipouricemiile constau in scaderea valorilor sub 2, 5, insa este foarte rara.Cred ca ai o valoare normala a acidului uric, insa ca sa te linistesti cere opinia unui doctor.
dobrin1019 întreabă: