Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub numele de depresie maniacala, este o boala psihica ce determina schimbari bruste ale dispozitiei. Bolnavul simte ca traieste intr-un roller coaster: acum se afla in varf, se simte fericit, iar in secunda urmatoare se prabuseste intr-o depresie ce pare fara iesire.
Simptomele fazei depresive
Fara tratament, o persoana care sufera de tulburare bipolara experimenteaza episoade intense de depresie. Simptomele includ: tristete, anxietate, pierderea energiei si a sperantei, plans incontrolabil. Pacientii isi pierd interesul pentru activitati care le erau odata pe plac. Ei se ingrasa sau slabesc, dorm prea mult sau prea putin si se gandesc la suicid.
Simptomele fazei maniacale
In timpul fazei maniacale, pacientii se simt euforici si cred ca pot reusi orice. Sunt foarte increzatori in fortele proprii, nu judeca lucrurile corect, au apetit sporit pentru sex, cheltuie multi bani, comit indiscretii sexuale, conduc cu viteza, abuzeaza de vicii. 3 sau mai multe din aceste simptome manifestate saptamanal indica un episod maniacal.
Bipolar I vs. Bipolar II
Oamenii cu tulburare bipolara I cunosc episoade de manie sustinuta si au adesea episoade depresive. Cei cu tulburare bipolara II trec prin episoade depresive majore, cu manii mai putin severe.
Tulburarea bipolara mixta
Bolnavii cu tulburare bipolara mixta experimenteaza depresia si mania in acelasi timp. Acest lucru duce la un comportament imprevizibil, cum ar fi plansul in timpul realizarii activitatii preferate. Tulburarea bipolara mixta este comuna la varste tinere, mai ales in timpul adolescentei. Insa unele estimari sugereaza ca 70% dintre pacientii bipolari experimenteaza episoade mixte.
Trebuie cineva sa te studieze, cineva specializat, un psiholog sau cineva aproape. Bipolaritatea este mai greu de depistat, dar nu imposibila.
Cine ti-a bagat tie in cap asocierea vesel-trist cu bipolaritatea?
Si daca ai fi, te-ar deranja cu ceva asta?
Daca tu crezi ca esti bipolara de ce dracu` mai stai pe TPU sa pui intrebari? Du-te urgent la psiholog. Daca esti bipolara este destul de grav, pentru ca acesti oameni nu pot mentine relatii de prietenie, probleme la munca, performante scazute, etc. Si situatia se poate inrautati. Asta insemnand ca te poti chiar sinucide. Concluzie, du-te la psiholog!
Cauza poate fi alta; poate ca ti-ai indus singura aceasta stare. Raspunde la intrebarile astea:
Cand ai aflat despre bipolaritate?
Prin cate experiente de genul ai trecut?
Daca e cum cred eu, atunci e ca si cum ti-as spune "Nu te gandi la elefanti!" Acum spune, la ce te gandesti? Exact: la elefanti.
Dupa parerea mea nu ar trebui sa te ingrijorezi, ci sa incerci sa te examinezi. E win-win. Daca ai bipolaritate o sa observi la timp si o sa te tratezi. Daca nu ai, o sa ajungi sa te cunosti mai bine. Merita timpul investit in introspectie!
Cine ti-a bagat tie in cap prostiile astea despre bipolaritate?
Nu mai cititi toate vomele din reviste de 2 bani.
Daca vrei sa iti dau toate contra-argumentele te astept pe privat.
Se vede cat de mult te pricepi la medicina... te lasi pe mana medicilor din Buzau...
Haha,ce amuzant esti! Nu,nu ma las pe mana medicilor din Buzau, ci doar ca nu decid eu in totalitate la ce doctor sa merg, si daca ma crezi, nici nu am luat in considerare sfaturile lor. Si am citit despre bipolaritate pe Internet, nu din reviste de "doi bani".