Salut;
În primul rând, ai făcut foarte multe alegeri greșite. Cea mai mare scăpare a fost că le-ai făcut pe toate :-)
Ce ți s-a întâmplat ție nu este un lucru cu care să glumești și insist să faci o vizită la un medic și să discuți problema. Chiar și la 13 ani poți discuta cu farmacistul, de exemplu, dacă nu vrei să îi spui maică-tii despre ce ai pățit.
Energizantul și cafeaua sunt stimulente. La fel este și nicotina din țigară. Toate astea îți slăbesc inima, iar căldura de la baia de care pomenești a fost prea mult pentru inima ta. Asta a împiedicat-o să pompeze sângele de care corpul tău are nevoie, iar pentru că oxigenul nu a mai ajuns la mușchi și creier pentru doar câteva clipe, au apărut toate senzațiile pe care le-ai descris tu.
Pare simplu, dar este ceva extrem de grav pentru 13 ani. Este foarte grav pentru 40-50 de ani, pentru cineva care te aștepți să aibă probleme cu inima.
Dar oricum ar fi, măcar pentru câteva săptămâni renunță complet la energizante, cafea, țigară, dereglări în programul normal de somn (cca. 8 ore din 24). Mai important decât orice: renunță să le combini pe toate astea, mai ales la vârsta ta. Este foarte, foarte grav ce faci tu.
Dar dacă înțelegi de ce este grav, poți să eviți problemele. Ești încă foarte tânăr și corpul tău are șanse mai mari să-și revină decât dacă ai fi avut, să zicem, 33 de ani.
Să le luăm pe rând:
1. Corpul tău este un sac de apă și molecule. Inima, ficatul, sistemul circulator, fiecare organ și sistem din interiorul său este compus din apă și molecule. Fiecare țesut, fiecare părticică de la unghii la păr, de la coșuri la smalțul dinților, toate se pot reduce la chimie. Tot ce se întâmplă în corpul tău este un proces chimic. Unul foarte complex, într-adevăr, dar un proces chimic, oricum.
Deasupra tuturor pare că se află gândurile tale. Dar oricât ți-ar spune gândurile tale că ești tânăr și plin de viață și rezistent și energetic, gândurile alea vin din creier și de nicăieri altundeva. Iar creierul tău este, tot un organ. Deci tot... apă și molecule. Este important să îți privești corpul (inclusiv creierul) din exterior și să înțelegi cum funcționează.
La fel cum, dacă ești șofer, te ajută foarte mult să înțelegi cum funcționează o mașină.
2. Corpul uman este un organism care a evoluat de-a lungul a zeci, chiar sute de mii de ani. Ce au făcut părinții tăi în viața lor te-a influențat și pe tine. Așa cum și corpul lor a fost influențat de comportamentul părinților lor și așa mai departe. Corpul tău are mai multe asemănări decât diferențe cu corpul unui om ce a trăit acum 100.000 de ani în Africa. Pe vremea aia nu exista atât de mult McDonald's, Red Bull, Starbucks sau Kent. Pe vremea aia nu exista nici atât de mult cancer sau infarct. În același timp nu exista nici la fel de multă apă caldă sau medicină modernă. Oamenii mureau înainte de 30 de ani pentru că nu înțelegeau cum funcționează corpul lor și (printre alte motive) mâncau și fumau, la fel ca și astăzi, toate prostiile :-)
3. Somnul este unul din mecanismele prin care corpul tău, acest sac de substanțe chimice, își regăsește echilibrul „deranjat" de activitățile sale din timpul zilei (sau atunci când ești treaz). În timpul somnului, corpul își reface necesarul de substanțe pentru a funcționa optim a doua zi, sau când se trezește. Aceste procese chimice nu pot avea loc cu randament optim în timp ce corpul este treaz, deci somnul (echilibrat) este extrem de important. Așa cum este important să duci mașina în service, să te asiguri că fiecare rotiță este unsă bine și nu funcționează „pe uscat", că nivelul uleiului este cum trebuie etc.
4. Energizantul, țigara, mâncarea, apa și orice altă substanță introduci în corpul tău, afectează acest echilibru de funcționare. Unele sunt bune, altele sunt mai puțin bune, altele sunt de-a dreptul grave. Deci este important să înțelegi ce bagi în corpul tău, așa cum n-ai face prostia să bagi motorină într-un motor care funcționează cu benzină.
5. Nu ai nevoie să ajungi să ai cancer ca să ai probleme majore. Așa cum nu e nevoie să ai un accident ca mașina să funcționeze prost. E suficient să nu-ți meargă frâna sau să rămâi fără combustibil, nu?
Energizantele conțin substanțe cu care corpul nostru nu este obișnuit. Deși este un mecanism extraordinar și foarte capabil să prelucreze cam orice substanță pe care i-o oferi, corpul depune un efort infinit mai mare pentru a se descurca cu taurina, cofeina, nicotina și alte substanțe prezente în drogurile enumerate de tine, decât dacă ar avea de-a face cu substanțele pe care le-au consumat oamenii în ultimii zeci de mii de ani.
Legumele și fructele, în schimb, există de sute de mii de ani. De asta nu-ți fac rău. Doctorul îți va spune că-ți fac bine, și nu ar zice un neadevăr. Dar informația importantă este că fructele și legumele nu-ți fac rău pentru că, în timp, corpul s-a obișnuit cu ele și îți fac bine pentru că sunt compuse din substanțe chimice nutritive. Adică elemente de care corpul tău are nevoie pentru a se ridica din pat, pentru a se duce la baie, pentru a deschide calculatorul și așa mai departe. La fel precum mașina are nevoie de combustibil și nu orice fel de combustibil.
Deci tu, la 13 ani, ar trebui să începi să înțelegi ce îți explică profesorii la școală la orele de biologie / anatomie / chimie / istorie etc. Și ar trebui să înțelegi de ce nu e bine să bei energizante, de ce nu e bine să bei prea multă cafea, de ce nu e bine să fumezi, etc.
Inclusiv de ce nu e bine să te temi când cineva îți spune că poți să faci cancer.
Adulții au tendința să-ți spună să faci cum zic ei. Pentru că le este lene să-ți explice.
Sfatul meu nu este să faci ce-ți spun adulții, dar să încerci să înțelegi de ce cred ei că este mai bine sau mai rău să faci acel lucru. Eu cred că tu ești un băiat suficient de capabil să decizi singur pentru tine.
Și cred că ai să înțelegi (și dacă discuți cu un medic sau farmacist) de ce nu este bine să faci lucrurile astea, chiar dacă creierul tău îți spune că e fain și plăcut.
Cred ca ar trebui sa mergi la medic si ar fi destul de bine sa vorbești cu parintii tai despre asta...bafta!
Dece nu e bine sa ma tem cand imi spune cineva ca fac cancer?
Draga mea., baia fierbinte este cauza.atunci cand faci baie si apa fierbinte iti acopera pieptul.simti ca te sufoci.inceteaza cu energizantele daca vrei sa-ti fie bine.eu am lesinat dn cauza lor.ai grija.cancerul nu se face asa usor.dar repet ai grija.sanatate
Pentru că teama îți schimbă percepția asupra lucrurilor și riști să „închizi ochii" la informații importante.
Cancerul este o boală foarte răspândită (afectează aproape orice organ din corp, inclusiv pielea sau oasele), dar umanitatea cunoaște prea puține lucruri despre cancer: cauze și tratamente.
Mătușa ta spune că faci cancer de la stres și lipsă de somn. Eu îți spun că faci cancer de la orice îți dezechilibrează compoziția chimică a corpului tău: mâncare, băuturi, lipsă de somn, lipsă de activitate fizică, aer poluat, zgomot mult, etc. etc. Toate lucrurile astea probabil te fac să-ți fie teamă, dar teama asta ajunge să îți blocheze gândirea și să crezi că tot ce ți se spune despre cancer e adevărat, pentru că ți-e teamă că ai să mori, nu?
Dar eu îți spun să nu te temi și să folosești senzația asta de frică, energia pe care ți-o dă, ca să cercetezi mai multe. Să înțelegi ce este cancerul și cum te afectează el. Să citești ce știu oamenii despre cancer și cum poate fi tratat. Și, în același timp, să înveți cum să descoperi cine spune adevărul și cine spune minciuni.
În ce privește știința, medicina modernă, în general, dacă un expert (precum un medic) îți spune mai degrabă „nu știu răspunsul la întrebarea ta", atunci ăla este adevărul.
Dar dacă descoperi un site unde cineva susține că este expert în cancer și el sau ea sau grupul său au răspunsul garantat la această problemă care afectează întreaga umanitate, atunci mai mult ca sigur acea persoană minte. Mai ales dacă îți cere bani în schimbul „leacului" său.
De asta nu e bine să te temi. Pentru că teama te face să îi crezi pe cei care te mint și îți cer bani sau alte foloase. Pentru că atunci când ți-e teamă ești ușor de manipulat.
Oamenii fac o mulțime de prostii pentru bani. Și una dintre cele mai bune metode să faci bani este să sperii pe cineva și să-i spui că ai o soluție la problema lui și că i-o dai pentru niște bani sau un favor.
De exemplu, poți să sperii pe cineva că are corpul plin de toxine și că, pentru asta, are nevoie de medicamentul X sau Y. Tu pui niște apă într-o sticlă și pui o etichetă frumoasă pe sticlă și-i spui omului că în sticla aia se află argint coloidal și că asta ajută la detoxifiere și costă 100 de lei sticla. Că argintul e scump, nu? Iar băutura aia ține doar 30 de zile. Apoi trebuie să mai cumperi una. Tot de la el, că altele nu sunt compatibile...
Dar dacă nu ți-ar fi teamă, te-ai duce acasă, ai deschide un browser și ai începe să citești despre „cum funcționează corpul uman" și după câteva zile ai să ajungi să înțelegi că toxinele sunt eliminate din corp în doar câteva zile, dacă te oprești din a băga în corp acele toxine și înlocuiești energizantul cu un pahar de apă sau hamburgerul cu niște legume. Nu numai că nu trebuie să scoți 100 de lei pe lună din buzunar, dar dai mai puțini bani pentru că și apa și legumele sunt mai ieftine. Și dacă mai citești și despre argintul coloidal, ai să înțelegi că singurul său efect real este că îți schimbă culoarea pielii. Pentru că la școală înveți despre argint că nu ruginește. Adică nu reacționează cu mediul înconjurător. Adică este aproape inert și n-are niciun efect în forma sa pură.
Dar dacă ți-e teamă, n-ai să te poți gândi la toate lucrurile astea. Ai să vrei o soluție rapidă fără să te gândești că poate problema nici măcar nu există. Și ai să scoți bani din buzunar. Și nu doar că celălalt face bani pe seama ta, dar chiar poți să-ți faci mai mult rău dacă nu te duci la un medic care înțelege cu adevărat dacă ai o problemă și cum poate fi rezolvată.
Frica există fără să vrei. Și e bună: te ajută să nu cazi într-o prăpastie când ești la marginea ei, sau să te ferești din calea mașinilor, sau să deschizi geamul și să inspiri aer răcoros atunci când simți că te ia un val de căldură.
Dar efectul fricii, teama, se poate controla. Mai ales atunci când nu ai nevoie să faci ceva în următoarele 3 secunde :-)
MUltumesc mult ti-as da 2 funde daca as putea.Esti medic? Sau esti doar un om care gandeste calculat?
Mulțumesc. Dar lasă fundele pentru alții :-)
Pe mine mă interesează să știu că ajut un om să-și controlezi viața în felul în care decide el singur că e bine. Asta valorează mai mult decât toate fundele din lume :-)
Sunt un om oarecare, dar consider cu tărie că este important să descoperi și să înțelegi lumea așa cum este ea, dincolo de părerile tale sau ale celor „mai mari". Pentru că orice gând sau emoție ai avea, lumea tot așa rămâne. Poate să zică oricine ce vrea, milioane de oameni să strige același lucru, universul este complet indiferent la gândurile și emoțiile tale. E păcat să crezi că lumea e așa cum ai vrea tu, în loc să o descoperi așa cum este ea și abia apoi să acționezi la modificarea ei.
Asta nu înseamnă neapărat că sunt un om calculat. Rațiunea și spiritualitatea, gândurile și emoțiile, toate se împletesc în mod echilibrat și toate sunt utile.
Când te duci la un concert de muzică și simți energia sau frumusețea muzicii, nu e nimic calculat, e ceva spiritual, nu? Sau când joci un joc și-ți calculezi fiecare mișcare și faci câte un combo pe care l-ai exersat de 10.000 de ori și-ți iese combinația și câștigi... E și asta o împletitură de rațiune și intuiție. Și e și o experiență spirituală, nu? Sentimentul ăla că ai reușit să depășești un boss e grozav! În același timp, dacă vrei să construiești un PC, îți calculezi exact bugetul și performanța fiecărei componentă și este destul de rigid calculul și nu prea e loc de emoție acolo, nu? :-)
Pentru că dacă vrei să schimbi lumea, te ajută să o înțelegi mai bine și abia apoi să treci la fapte. Iar dacă te schimbi pe tine, adică dacă te ajuți singur să-ți deschizi ochii și să te ferești de falsuri și manipulări și șmecherii și minciună și pseudo-știință, atunci ai cele mai mari șanse să schimbi și lumea. Cu cât începi mai din timp, cu atât devii mai bun și mai capabil să repari problemele tale, pe ale celor din jurul tău și, de ce nu, ale întregii lumi.
Îmi place să cred că fiecare om e capabil să facă asta, indiferent că are 13 ani, 30 sau 70. Și tu îmi arăți că probabil am dreptate să cred asta...
Salut,toata problema e asta: Daca ai baut energizante si ai fumat, corpul tau este inca fraged, nu trebuie sa fumezi am baut si eu 3 energizante la 15 ani si am lesinat, nu e bine :* pup, nu iti fa griji nu ai patit nimic :* =].
anonim_4396 întreabă: