Poti sa iti faci papnicolaul dar cel mai bine iti faci un alt tip de analiza ca sa vezi daca mai ai ceva sau nu.
Si daca doctorul ti-a spus ca e doar o rana nu cred ca trebuie sa iti faci probleme
ASCUs inseamna, in traducere directa: poate ai cancer, poate nu ai, nu se poate stii fiindca ai o infectie severa care mascheaza totul. De aceea ai tratat infectia si era absolut esential ca dupa 3 luni sa faci un nou Papanicolaou sa vezi daca modificarile celulelor au ramas (si atunci aveai cancer intr-un stadiu incipient) sau s-au vindecat (si atunci erau date de infectia veche si neglijata). Nu poti sti, fara test Papanicolaou daca esti sau nu ok, fiindca in acel stadiu, cancerul nu da nici un simptoom, daca aveai dureri sau scurgeri ele erau date de infectie. La femeile in situatia ta, testul Papanicolaou se face la intervale de maxim 6 luni, fiindca leziunile pot avansa destul de repede.
Este foarte normal sa-ti fie teama, esti intr-o situatie foarte periculoasa. E important daca stii sa fii infectata cu HPV sau nu. Daca esti infectata, e destul ed posibil sa fi pierdut momentul in care te puteai trata cu usurinta si vindeca. daca nu esti infectata HPV (minim 3 fenotipari negative), atunci e probabil ca mai ai timp sa-ti tratezi leziunile inainte sa ajunga la stadiul de cancer. Totusi mi se pare absurd ca o femeie sa nu mai fi facut test Papanicolaou de aproape un an si jumatate. In ziua ed azi, cand exista mijloace de informare, toate femeile merg cel putin o data pe an la aceasta investigatie (ma refer la femeile sanatoase care nu au nici o problema genitala). Tu ai fost suspecta ed cancer, ti s-a dat tratament tocmai in vederea repetarii unui Papanicolaou pentru diagnostic si totusi nu mergi nici macar la consultatiile absolut minime. Esti intr-o situatie grava in care te-ai bagat singura din neglijenta. Din pacate, s-ar putea ca pretul sa fie extrem de mare.
Am zis septembrie 2011 adica sunt 6 luni de atunci si chiar m`ati speriat destul de tare Brigaela. daca aveam doamne fereste inceput de cancer cum spuneti presupun ca doctorul imi spunea dar daca el a spus sa fac acel tratament ca este o problema minora ma incred lui doar ca am vrut sa vad si parerea altor femei care au avut asa ceva nu care isi dau cu presupul despre asta.multumesc
Am zis septembrie 2011 adica sunt 6 luni de atunci si chiar m`ati speriat destul de tare Brigaela. daca aveam doamne fereste inceput de cancer cum spuneti presupun ca doctorul imi spunea dar daca el a spus sa fac acel tratament ca este o problema minora ma incred lui doar ca am vrut sa vad si parerea altor femei care au avut asa ceva nu care isi dau cu presupul despre asta.multumesc
Eu nu imi dau cu presupusul, sunt medic anatomopatolog, citesc astfel de citologii zilnic, stiu ce inseamna ASCUS. Imi cer scuze ca am inteles gresit anul, dar restul este perfect valabil. Orice femeie stie ca o rana pe col nu e niciodata ceva minor ci ceva foarte grav si ca o rana pe col netratata duce intotdeauna la cancer.
ASCUS inseamna, in traducere exacta: Atypical Squamous Cells of Unknown Significance (adica Celule Atipice scuamoase cu semnificatie necunoascuta). Atipiile sunt modificarile pe care o celula le sufera cand trece de la celula normala, la celula canceroasa. Asadar, ASCUS inseamna: celule care ar putea fi canceroase sau ar putea fi pe cale de malignizare din cauza unei inflamatii grave. Asta intelege anatomopatologul cand da acest diagnostic (il dau si eu, nu foarte des, poate de 2-3 ori pe saptamana). Si ma astept ca ginecologul si pacienta sa inteleaga ca situatia poate fi foarte grava dar nu pot fi sigura din cauza infectiei, ca ma gandesc serios ca pacienta ar putea avea cancer, dar nu ma pronunt. Asta este parerea unei femei care are 6 ani de facultate de medicina si 8 ani de experienta in anatomie patologica (ramura medicinii care se ocupa cu examinarea microscopica a celulelor si singura ramura care poate formula diagnosticul de ASCUS). daca asta vi se pare a-mi da cu presupul, inseamna ca aveti o problema in a intelege gravitatea situatiei in care va aflati.
Deeaandreea9156 întreabă: