Neutrofile scazute:
Scaderea neutrofilelor in sange se mai numeste si neutropenie si poate fi cauzata de:
Infectii (bacteriene, virale sau cu paraziti cum ar fi HIV, malaria, tuberculoza, Epstein Barr);
Terapia cu radiatii;
Afectiuni congenitale;
Medicamente care pot deteriora maduva spinarii sau neutrofilele (chimioterapia pentru cancer);
Deficitul de vitamine (anemie megaloblastica sau anemie feripiva);
Boli ale maduvei spinarii (leucemie, mielofibroza, sindromul mielodizplazic, anemia aplastica);
Distrugerea autoimuna a neutrofilelor;
Hipersplenism.
Daca analizele de sange arata o usoara crestere a limfocitelor peste limita superioara, ne putem gandi la o infectie si mai departe trebuie sa analizam si alte celule (ca neutrofile NO, eozinofile EO, bazofie) si totodata trebuie sa aflam si simptomele pacientului pentru a decela tipul, durata si localizarea infectiei, eventual posibile complicatii.
Printre cauzele hipercalcemiei se numara:
Supraactivitatea glandelor paratiroide. Principala cauza a hipercalcemiei este supraactivitatea uneia sau mai multora dintre cele patru glande paratiroide, care se gasesc in spatele glandelor tiroide.
Cancer. Anumite tipuri de cancer, in special cancerul de plamani si de san maresc riscul de hipercalcemie. Si anumite tumori cancerose produc proteine care actioneaza ca hormonii paratiroidieni, stimuland eliberarea de calciu din oase in sange.
Medicamente. Anumite medicamente, precum lithium, care este folosit pentru tratamentul tulburarii bipolare, mareste riscul eliberarii hormonilor paratiroidieni. Si anumite diuretice maresc nivelul de calciu din sange.
Suplimente. Consumul in exces de suplimente de vitamina D si calciu maresc nivelul de calciu din sange la cote alarmante.
Deshidratare. O cauza comuna a hipercalcemiei este si deshidratarea. Atunci cand in sange se gasesc prea putine lichide, nivelul de calciu creste.
Ai fost bolnav si ai luat pastile cu pumnul.
Analizele sunt interpretate de medic. Du-te la medicul de familie.
Ne dai prea putine date (nu ne spui, de exemplu care este numarul total de leucocite), de aceea analizele sunt aproape imposibil de interpretat. Pentru o interpretare corecta trebuie sa reproduci intreg rezultatul, nu doar valorile pe care le consideri tu interesante.
In principiu, este posibil sa fi avut o infectie virala in ultimele 3 saptamani, care s-a vindecat, dar dupa care esti inca in convalescenta. Valoarea putin mai crescuta a calciului poate fi determinata de o deshidratare (nu stiu, nu ne dai destule date) sau de un tratament recent cu calciu sau vitamine.
Pai doar acestea au fost modificate... leucocitele sunt normale 6.9 (4.5-13.0)