Deci vrei sa stii cum se face, nu cu ce se face. OK.
O injectie intramusculara in zona fesiera (patrimea supero-externa a muschiului gluteus maximus) se face cu acul perpendicular pe zona de injectat si trebuie introdus tot acul.
O injectie intravenoasa se face cu acul inclinat oblic fata de axul venei, de regula in venele de la plica cotului, dinspre marginea externa (pentru ca pe la marginea interna a cotului trece o artera pe care Doamne fereste s-o intepi). Dupa ce simti ca ai patruns cu acul in vena (poti verifica prin aspiratie daca vine sange in seringa), apleci acul si mai mult, ca sa continui sa il introduci paralel cu peretii venei, in lungul venei, pana introduci tot acul.
Modul de injectare intravenos sau intramuscular e in functie de substanta ce trebuie injectata. Suspensiile se injecteaza intotdeauna intramuscular, aspirand in seringa dupa introducerea acului, ca sa fii sigura ca acul nu a nimerit intr-o vena. Daca vine sange in seringa la aspiratie, scoti acul, il schimbi, si mai intepi o data, repetand aceeasi procedura. Ar trebui sa ai un ghinion deosebit ca sa nimeresti tot intr-o vena si a doua oara. Oricum, nu injectezi o suspensie pana nu esti sigura ca substanta va ajunge intramuscular, nu intravenos. Daca nu faci asta, risti sa-i produci pacientului o embolie.
De ce e important sa introduci tot acul? Ca sa ramana pe loc in momentul injectarii, altfel risti sa patrunda mai mult in tesuturi cand apesi pistonul seringii. In cazul unei injectii intramusculare, poti patrunde cu acul intravenos, iar in cazul unei injectii intravenoase poti iesi cu acul paravenos, ceea ce poate provoca necazuri.
Daca stii, de ce mai intrebi? Ti-am raspuns la intrebarea pe care tu ai pus-o. Reciteste-ti intrebarea pe "Intrebarile mele" si foloseste butonul "Editeaza" ca sa corectezi ce ai vrut sa spui.
Exact ce ti-am spus mai sus: scoti acul, oprind injectia respectiva, si faci alta, prin alta intepatura. Pe locul intepat din care curge sange tii apasata o compresa sau pui un plasture special pentru injectii (din acela mic si rotund). Daca ai intepat o artera, sangele tasneste in jet si e mai greu de oprit. Trebuie sa pui un bandaj compresiv, foarte strans, pe care il mentii 15-20 de minute.
... iar injectia intramusculara nu o faci in sold, ci in patrimea supero-externa a muschiului fesier mare. Muschiul acela care defineste fesa se imparte virtual in 4 parti egale, prin 2 linii care impart fiecare fesa in doua, una pe orizontala si alta pe verticala fesei. Zona in care se fac injectiile intramusculare este sfertul situat superior si spre exterior.
Sangele care curge din intepatura provine din vasele mai superficiale strapunse cu acul, nu neaparat din locul in care s-a oprit acul si ai injectat. Apesi cu un tampon pana se opreste sangerarea.
Dar nu e admisibil sa uiti sa aspiri in seringa dupa ce introduci acul, daca urmeaza sa injectezi o substanta de administrare strict intramusculara. Risti sa-i produci pacientului o embolie si se poate intampla chiar sa-l omori.
Pentru substantele care se pot administra si intravenos, si intramuscular folosind acelasi tip de solvent, nu e o problema atat de grava.
O grija deosebita trebuie sa acorzi medicamentelor injectabile care, pentru administrare intravenoasa, se dizolva cu un solvent, iar pentru administrare intramusculara se dizolva cu un alt solvent. Starea medicamentului reconstituit depinde de solventul folosit. Se poate intampla ca medicamentul reconstituit pentru injectare intramusculara sa fie o suspensie, si atunci trebuie sa te asiguri ca nu il injectezi intravascular.
Un exemplu din categoria asta este Axetine (sau alt cefuroxim injectabil). Pentru injectii intravenoase se dizolva cu apa distilata si se obtine o solutie limpede, iar pentru injectii intramusculare se dizolva cu Xilina 1% (lidocaina) si se obtine o suspensie injectabila, opaca.
Acorda o atentie sporita tratamentelor pe care le faci la domiciliul pacientului tu singura, la recomandarea scrisa a unui medic necunoscut. Medicii de regula prescriu medicamentele, dar nu se ocupa personal de administrarea lor, si nu toti medicii cunosc bucataria asta a reconstituirii corecte a unui medicament injectabil. Asa ca, atunci cand trebuie sa prescrie un tratament la domiciliu, mai dau si indicatii extrem de precise, dar cu totul gresite. Cel mai prudent este ca, daca te solicita cineva pentu un tratament injectabil la domiciliu, sa te interesezi dinainte cu ce medicament are de facut injectii si sa te informezi in prealabil despre calea de administrare si solventul adecvat caii de administrare. Poti face asta citind cu atentie prospectul medicamentului, sectiunea numita Mod de administrare. Acolo gasesti in amanunt toate indicatiile de care ai nevoie. Daca indicatiile medicului prescriptor contravin recomandarilor din prospectul medicamentului, refuza sa faci injectia.
Unde gasesti prospectul fiecarui medicament? Pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului exista un fisier pdf cu RCP-urile tuturor medicamentelor disponibile in Romania, pe care ti-l poti descarca in computerul personal. RCP=rezumatul caracteristicilor produsului, adica un prospect pentru profesionisti.
O artera mare, nu. Dar o ramura arteriala musculara nu e exclus sa nimeresti, si nu din greseala, ci pentru ca muschiul are vascularizatie sa proprie, necesara pentru o buna functionare.
In brat, injectiile intramusculare se fac doar la nivelul muschiului deltoid, nu oriunde.
Fetele, daca vreti sa stiti mai multe despre aceste proceduri intrati pe siteul Scoala Postliceala Sanitara
gasiti acolo si cursuri, teste admitere, absolvire eva filmulete, chiar si exemple de lucrari de diploma, tot ce vrei!