| Kiduuuu1445 a întrebat:

va rog sa ma ajutati. Am 17 ani jumatate, mi-am inceput viata sexuala in august 2012, din septembrie 2012 nu mai sunt activa sexual. Acum cateva zile, mi-au aparut pe spate si umeri niste bubite mici, rosii (nu sunt cosuri), si ma mananca si gatul. Poate fi sifilis, sau alta boala cu transmitere sexuala? va rog sa ma ajutati, mi-e frica!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Azµre a răspuns:

Poți avea și o alergie, chiar o toxi infecție alimentară dacă zici că te doare capul, ți-e sete.
Ai putea lua Alerid de la farmacie, 5 pastile, una pe zi dacă e de la o toxi infecție alimentară sau o alergie vor dispărea mâncărimile și se vor retrage într-o zi

29 răspunsuri:
| dorelmarc a răspuns:

Dute.la.un.dermatolog.
nu.cere,sfaturi.pe.aici.ca.nu.e.de.joaca

| mona a răspuns:

Orice e posibil, du-te de urgenta la un dermatolog pana nu se extinde pe tot corpul

| Empathizer a răspuns:

Cel mai probabil ai o dermita de contact sau o alergodermie de alta cauza, pentru ca ai si mancarimi. Dar nu poti sa excluzi cu totul un sifilis secundar, daca ai facut sex fara prezervativ.

Mergi la dermatolog pentru diagnostic si tratament.

Si fa serologia sifilisului la un laborator (VDRL si TPHA), plus testul HIV (care va trebui repetat si peste 3 luni si 6 luni).

| Azµre a răspuns:

Vezi un medic dermatolog, cauze pot fi multe!

| Kiduuuu1445 explică (pentru Empathizer):

Ma pot duce fara parinti?

| Kiduuuu1445 explică (pentru Azµre):

Poate fi sifilis?

| Azµre a răspuns (pentru Kiduuuu1445):

Pot fi multe de la o simplă reacție alergică la ceva, până la piriazis și așa mai departe.
Vezi medicul dermatolog.

Am psoriazis, asta stiu, mi-a zis doctorul. dar nu seamana cu bubele de la psoriazis. sunt puncte mici, rosii...la psoriazis imi apar mari,cat un banut,si au o crusta alba. daca poate ajuta cu cv, mi-e ba cald, ba frig, ma doare-n gat, mi-e sete mereu, si sunt obosita. (cred ca se datoreaza trezirii la 6).

E o diferență eu am spus Pitiriazis! Pitiriazisul se manifestă cum spui tu mai sus.
Psoriazisul e altceva
sunt două lucruri diferite! Ține minte!

Scuze...:d. am incurcat.o sa caut sa vad ce este.

Multumesc mult. sifilis poate fi? cum se manifesta? of..regret enorm ca am facut o data o prostie si acum stau cu frica :-s. la dermatolog nu ma pot duce, il cunoaste pe tata..si daca ma duc cu el, si afla ca am sifilis..vai de capu meu

Sifilis

boala infectioasa transmisibila pe cale sexuala cauzata de o bacterie, treponema pallidum.
Treponema palida este o spirocheta, bacterie de forma helicoidala, deosebit de mobila multumita aparatului sau locomotor intern. Descoperirea ei dateaza din 1906.

Cauze - In mai mult de 95% din cazuri, transmisia se face pe cale sexuala. Microbul patrunde in organism prin zgarieturile pielii sau ale mucoaselor. Aceasta explica de ce raporturile sexuale cu o persoana infectata pot sa nu fie contaminante daca mucoasa partenerului este sanatoasa. Sifilisul este o poarta de intrare pentru H.I.V. (virusul cauzator al SIDA), din cauza eroziunilor sau ulceratiilor anogenitale pe care le produce. Alte cazuri de contaminare privesc, in principal, personalul care acorda ingrijiri. Ele sunt provocate de contactele cutanate, de intepaturile sau de taieturile accidentale. Contaminarea fetoplacentara (a fatului de catre mama, prin intermediul placentei) se produce, in general, in cursul celei de a doua jumatati a perioadei de sarcina, doar in mod exceptional inainte de luna a 4-a.

Simptome si semne - Incubatia (perioada in timpul careia aceasta bacterie se instaleaza in organism si care precede aparitia semnelor bolii) dureaza de la doua la sase saptamani. Infectia evolueaza in continuare in trei stadii.
- Stadiul primar este caracterizat prin aparitia unui sancru, mica ulceratie cu diametrul de 3 pana la 5 milimetri, in majoritatea timpului nedureroasa, amplasata pe o baza indurata (foarte tare la palpare). Leziunea, foarte contagioasa deoarece in ea sunt foarte multe bacterii, se afla la punctul de inoculare, de cele mai multe ori pe organele genitale (glandul, corpul membrului viril, scrotul, colul uterin, vulva, anusul), uneori intr-o zona extragenitala (buzele, limba, gingiile, amigdalele etc). Din cauza micii sale dimensiuni sau a localizarii sale, sancrul trece de multe ori neobservat. El se asociaza cu o adenopatie (umflarea ganglionilor limfatici) nedureroasa in aceeasi zona. Sancrul dispare in una pana la trei luni si, sub tratament, in una pana la trei saptamani; adenopatia si induratia persista in schimb timp de mai multe luni.
- Stadiul secundar consta in eruptii cutanate asociate unui sindrom gripal (febra, oboseala, curbaturi, dureri de cap) si o poliadenopatie (umflare generalizata a ganglionilor limfatici). Acest stadiu survine la doua luni pana la patru ani dupa inceputul bolii. Aceasta prima eruptie (prima inflorire, ori sifilisul secundar precoce sau florid) este o rozeola (pete rozalii) adesea putin vizibila. O a doua eruptie (a doua inflorire, sau sifilisul secundar tardiv) consta in sifilide, mici ridicaturi brun-rosietice infiltrate, adesea macerate. Aparitia lor se asociaza adesea cu semne generale (febra, dureri de cap, oboseala), cu o atingere hepatica cu icter, cu dureri osoase. In timpul acestei perioade, o atingere renala (glomerulonefrita) sau oculara (scaderea acuitatii vizuale) este, de asemenea, posibila, la fel ca si o atingere cutanata (altemanta petelor inchise la culoare si a petelor decolorate in jurul gatului, denumite colierul lui Venus). Stadiului secundar ii urmeaza o perioada in timpul careia subiectul infectat nu prezinta nici un semn de infectie. Aceasta perioada de latenta poate dura pana la mai multe zeci de ani. In anumite cazuri, sifilisul este latent din capul locului, adica nu se manifesta nici prin sancru, nici prin vreun alt simptom obisnuit al sifilisului primar sau secundar
- Stadiul tertiar consta in gome, nodozitati moi care evolueaza spre ulceratii. Acestea pot afecta ori dermul, sub forma unor mici ridicaturi rotunde, ori hipodermul; ele sunt atunci voluminoase si sunt amplasate pc gambe, pe brate, pe fata, pe pielea capului si pe piept. Atunci cand sunt localizate pe mucoase, gomele sunt susceptibile sa antreneze importante distrugeri osteocartilaginoase. Ele pot, de asemenea, sa afecteze oasele si viscerele: sifilisul cardioaortic antreneaza in unele cazuri o insuficienta aortica; atingerea coronarelor este raspunzatoare de angina pectorala, chiar de infarct. Sunt posibile complicatii neurologice: sindrom psihiatric care defineste paralizia generala (micsorarea tuturor facultatilor intelectuale sau, din contra, exaltarea acestor facultati insotita de activitate psihomotorie), tremuraturi, dificultati ale elocutiunii, absenta a contractiei pupilelor (semnul lui Argyll Robertson). Mai tarziu poate surveni un tabes, atingere a maduvei spinarii care se traduce prin tulburari ale sensibilitatii profunde, o incoordonare motorie (mers ataxic) si dureri viscerale fulgurante.
- Sifilisul congenital priveste copiii nascuti sifilitici, boala fiindu-le transmisa de catre mama lor in timpul sarcinii; ea poate evolua in doua modalitati diferite. Sifilisul congenital precoce se manifesta, in cursul primilor doi ani de viata, prin atingeri ale pielii si mucoaselor, oaselor, ficatului, splinei, rinichilor, plamanilor si ochilor. Sifilisul congenital tardiv apare intre cinci si zece ani si se traduce prin atingeri ale pielii si mucoaselor (perforatia palatului), ochilor, urechilor, dintilor, articulatiilor si sistemului nervos.

Diagnostic - Acesta trebuie sa fie confirmat printr-o proba categorica, ea putand fi punerea in evidenta fie a treponemei in leziuni (examen direct la microscop a serozitatii sancrului sau a placilor mucoase), fie a antigenelor specifice treponematozelor, antigene aflate in serul sangvin. In al doilea caz, se utilizeaza actualmente reactiile de imunofluorescenta si de hemaglutinare pasiva (TPHA); testul clasic de imobilizare a treponemelor sau testul lui Nelson nu mai este deloc practicat din cauza costului sau ridicat. Mai exista si inca alte reactii (Bordet-Wassermann, VDRL), care permit sa se detecteze antigenele cardiolipinice, dar care mai pot fi pozitive si in cursul altor afectiuni (boli autoimune).

Tratament - Acesta se bazeaza pe administrarea de penicilina sau, in caz de alergie la penicilina, de tetraciclina. Daca boala este tratata precoce, o doza unica, masiva, de penicilina este suficienta pentru vindecare. In caz contrar, poate fi necesar sa se urmeze tratamentul timp de mai multe saptamani. Acesta trebuie sa fie intreprins cat mai devreme posibil, cu scopul de a rupe lantul contaminarii si de a evita constituirea de leziuni viscerale tertiare, care sunt deosebit de grave. Este posibila o recontaminare.

Prevenire - Bolnavii de sifilis nu pot transmite boala decat in timpul stadiilor primare si secundare. Prevenirea consta in depistarea sistematica si in tratamentul partenerilor sexuali ai bolnavilor. Sifilisul este o boala cu declaratie obligatorie.
Sinonim: lues.

Eu ți-am dat să citești, sifilisul se poate manifesta în foarte multe feluri, prin urmare nu cred. Nu se știe niciodată.
De ce crezi că ai avea așa ceva? Știi tu că persoana cu care ai făcut era infectată? Sau ai făcut-o neprotejat? Explică-te!

Neprotejat. am fost fraiera si...m-a pacalit. recunosc. a fost si fortat totul. a zis ca o sa-mi fie mai usor fara prezervativ. copil prost am fost..regret enorm. dar nu se mai poate face nimic, am invatat din greseala si nu ma mai culc cu nimeni pana nu sunt sigura de tot.gandesc altfel. scuze, am deviat de la subiect. n-am nici un simptom din cele de mai sus..in afara de cateva bubite mici rosii pe spate si cateva pe umeri...n-am avut nimic. nici un sancru.

Fă ce ți-am zis eu mai sus, dacă nu trece cu alerid dai și tu o fugă la spital fără să știe nimeni și vezi ce faci.

Multumesc mult. poate fi rubeola/rujeola/varsat de vant/varicela...etc?

Mai greu cu orice medic..lucreaza ai mei in domeniu si ii stiu pe toti

Depinde ce vârstă ai dacă ai făcut înainte, dar aia apare peste tot nu doar pe umăr.
Arată părinților, nu are legătură cu sifilisul oricum.

Multumesc multttt. nici nu stii in ce hal am fost in ultimele zile. devastata.

| Empathizer a răspuns (pentru Kiduuuu1445):

La varsta ta nu e necesara prezenta parintilor si ai dreptul la confidentialitate. Poti merge singur atat la laborator (ca sa-ti faci analizele), cat si la dermatolog.

| Empathizer a răspuns (pentru Kiduuuu1445):

NU LUA NICIUN MEDICAMENT FARA RECOMANDAREA MEDICULUI, IN SITUATIA IN CARE TE AFLI!

Daca esti fata, sancrul sifilitic primar putea trece neobservat, fiind localizat in interiorul vaginului sau pe colul uterin (zone pe care nu le vezi si nu le atingi, de regula). Intervalul de timp la care ti-au aparut bubitele corespunde cu perioada in care ai fi putut ajunge la sifilis secundar. Nu face niciun tratament pana nu iti faci analizele. Pentru ca eruptia externa sifilitica (rozeola sifilitica) trece oricum de la sine, iar tu vei crede ca a trecut de la tratament. Si boala va evolua mai departe, afectandu-ti grav organele interne.

Repet, poti merge singura la medic si la un laborator de analize, esti la varsta la care ai dreptul la confidentialitate. Cat despre faptul ca dermatologul e prieten cu tatal tau, ei bine, acesta nu e singurul dermatolog din lume! Mergi la altul.
Uite aici un laborator serios unde iti poti face analizele despre care ti-am spus mai sus: http://www.synevo.ro/laboratoare/ Cand ajungi acolo, poti intreaba si de un dermatolog la care sa mergi ulterior la consultatie.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Poate fi sifilis, dar nu este deloc obligatoriu. Poate fi o alergie, pitiriazis sau alte ciuperca. Trebuie sa te vada un dermatolog. Iar daca cumva dupa inceperea vietii sexuale nu te-ai dus la ginecolog, trebuie sa te vada si un ginecolog. Tinand cont ca contactul sexual a fost neprotejat si ca nu stii daca barbatul era sanatos sau bolnav, e cazul sa-ti faci, la 6 luni de la ultimul contact sexual neprotejat, cateva analize de sange: HIV, virus hepatitic C, B, HPV, VDRL si o secretie vaginala si de col uterin. Toate astea (consult dermatologic, ginecologic, analize) fara un parinte la varsta ta.

| Kiduuuu1445 explică (pentru Brigaela):

Va multumesc mult pentru raspuns.

Multumesc!

Sunt dintr-un oras unde toti se cunosc intre ei.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru Kiduuuu1445):

Du-te in orasul vecin, nu ai alta sansa

| Kiduuuu1445 explică (pentru Brigaela):

Cum se manifesta sifilisul?

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru Kiduuuu1445):

La inceput cu aparitia unei leziuni la poarta de intrare, leziune ulcerata, nedureroasa care poate trece neobservata daca este in vagin si se vindeca de la sine in 7 zile.
Apoi cu aparitia unei eruptii cutanate, cel mai adesea pe trunchi si la baza membrelor, sub forma de pete rosii, nu foarte aprinse la culoare, care apar si dispar dar nu raspund la tratamentele de alergie. Dupa aceasta faza, in cativa ani apar semnele de paralizie, psihoza si leziunile cardiace

| marcous a răspuns (pentru Kiduuuu1445):

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Sifilis
Gasesti aici cam tot ce poti afla despre sifilis