Salut,
Eu inteleg asa: metaforic vorbind, te afli intr-o padure si vrei sa ieso din ea. Ai doua optiuni:
1. Sa descoperi iesirea singur, urmand diverse semne, urme de poteci si intuitia, dand dovada de sarguinta... si asta inseamna ca rezolvi singur.
2. Sa iei un ghid si sa iesi mai repede de acolo ca sa iti traiesti viata... si asta inseamna ca iei un ajutor.
Tu ce ai alege?
Dacă nicicum nu merge prima variantă atunci a doua.
Deci dacă nu mă descurc singur, caut ajutor. Ce altceva pot să fac?
Daca mi se permite o parere, "padurea" are mai multe iesiri. Chiar daca ceri ajutor, nimeni nu stie mai bine ca tine incotro vrei sa ajungi.
Cred intr-o metoda combinata, in care te mai sfatuiesti periodic cu psihologul iar in rest lucrezi singur. La reintilnirea cu el poti sa reevaluezi cu ajutorul testului.
Pai... ce anume te opreste sa cauti un ghid prin padure?
E adevarat ca padurea are mai multe iesiri, dar in general, fara o directie ajungi in padure sa mergi de multe ori in cerc sau spirala, facand ca un drum de iesire de cateva zile sa dureze o viata.
Ai putea sa incepi cu asta. Si ai mai putea sa incerci sa ajuti persoane in varsta sau ma rog ce te atrage pe tine. Intr-o institutie. Gen azil, ONG, etc. Ai grija doar sa nu aluneci pe partea asta si sa ramai doar in domeniul acesta.
Sa vezi problemele altora care in general sunt mult mai grave, vor pune in cu totul alta lumina ceea ce crezi tu despre tine. Si apoi ajuta si la suflet, nu neaparat pentru un loc mai in fata la inviere, ci asa... general.
Nu te oprește nimeni să apelezi la sprijin din afară, ba încă în multe situații e util și necesar.
Spuneam însă că dacă nu ai personal o idee a ceeace vrei sa realizezi riști să fii îndrumat nu chiar în direcția în care dorești. Nu e știință exactă.
Un dubiu pe care il am este constatarea că de prea multe ori "pacienții" ies de la acești "ghizi" cu prea multe nelămuriri în ce privește modul în care trebuie să pună în practica ceeace li s-a recomandat, dacă li s-a recomandat. Intrebarile ajung să fie puse pe TPU cand de fapt ar fi fost rolul psihologului să pună la dispoziție la terminarea ședinței și o foaie de parcurs. De la el trebuie să știi dacă mai trebuie să revii și cand, la ce interval. Interesul ni-l apărăm noi înșine. Ceilalți ne ajuta cum pot dar pe riscul nostru. Dacă reușim, e meritul lor :-)
Se spune ca si cel mai lung drum... incepe cu primul pas. Primul pas este o asemenea persoana.
Acea persoana trebuie doar sa ne arate o cale. Oricare.
Drumul cu el va fi al lui. El va putea deveni mai bun, mai rau sau cum iso doreste.
Singura lui problema este ca sta pe loc. Si se aplica principiul apei statute. Se umple de mizerie.
Cred ca deja ai pornit treaba.
Descrierea de mai sus arata despre tine mai degraba ca esti minutios, observi si descrii detaliile. Deci esti si (capabil) de atentie. Esti introspect, ai ambitie sa corecetezi ceeace multor altora nici nu le pasa la ei.
Poate va trebui sa-ti inventezi tu insuti misiuni care sa iti antreneze progresiv atentia, dar sa nu fie doar sterile si fade. Misiuni care sa te si pasioneze. Poate studiul unor aspecte ale pshiologiei este o poarta de intrare. E cunoscut si faptul ca acei care simt ca au un handicap intr-un domeniu ajung sa-l stapineasca mai bine ca altii cand se mobilizeaza.
Si nu in ultimul rind. Fii sigur ca nu te judeci nici prea aspru. Esti un tip de personalitate care corectat atita cit trebuie isi va primi rolul sau.
Imi pare rau ca nu am sfaturi concrete pentru tine. Si eu sunt un superficial. Dar am supravietuit :-)
Nu ai spus ce facultate faci.
Alimentatia trebuie sa fie variata. Nu te lua prea mult dupa dogmele la moda. Ecologic, organic si sustenabil nu te ajuta mai mult.
Mai ajuta sa faci miscare regulat si sa nu fi sedentar. Forma fizica face bine in mod dovedit formei psihice.
Gaseste-ti un tel profesional care sa te duca de nas inainte. Cind iti place ceva trebuie sa te lege ca sa nu faci lucrul acela.
Rezultatele bune asa cum le descrii, oadata stimulate si repetate, pot da si ele un efect de avalansa.
Nu ai liniste? Poate e de cerdetat o forma usoara de ADHD? Nu sunt specialist.
Eu nu cred ca esti "bolnav".
Daca vei avea acces la testul psihologic, ai putea periodic, la o luna, doua sa iti verifici progresele in atentie.
Inot e perfect! Apa nu te lasa sa te grabesti. Tragi concluzii dupa vreo luna de inot. Incearca sa nu intrerupi. Fa-o de placere. Retine senzatia traita de placere combinata cu durere atunci cand incepi sa obosesti dar ajungi la capat, dorinta de a o retrai si alta data.
Asta vei incerca sa retraiesti si cand inveti, cand, cum spuneai, iti reuseste ceva cu truda. Retine senzatia de satisfactie de dupa si incearca sa devii "dependent". Nu numai sa inveti lucrurile pentru ca sunt importante, ci si de dragul placerii de dupa.
Un mod posibil ar fi sa inveti un instrument. Pian, chitara. Sa cinti dupa note sau ureche. Sa inveti piese din ce in ce mai complexe pe care sa le executi dind sunetelor nuanele si tariile potrivite.
Am citit 3 intrebari diferite pe care le-ai adresat pe TPU. Ești foarte bun în a relata detalii situații și în a explica ce simți. De asemenea sa scrii mult ceea ce presupune răbdare. Cred ca deficitul de atenție distributiva vine din dorința de a cunoaște și a asimila mai multe informatii simultan.Inteligent ești trebuie sa Îți antrenezi creierul si sa te detensionezi... înotul te va ajuta mult.
Exact! Citor tineri le pasa de astfel de aspecte la înșiși și nu așteaptă sa se adapteze lumea după ei?
Aceasta întrebare mi-a stârnit mai mult admirația decât îngrijorarea.
Salut!
Îți mulțumesc pentru complimente însă deja termenii de "inteligent" și "prost" îmi creează mai mult stres. Dacă cineva mă numește inteligent eu mai degrabă încep să mă stresez ca să dovedesc asta (altfel să mă numească prost, nu?) decât să mă bucur de calitate. Sunt om. Că pot avea idei bune sau tâmpite e partea a doua. Și apreciez de mii de ori mai mult un om cu care pot vorbi sincer, care mă poate vedea pe mine așa cum sunt eu, de care să nu mă ascund deloc, decât un om care să mă laude că sunt inteligent sau pentru alte calități.
Am început să înot. Dar e cam dificil pentru mine. Am luat deja 2 lecții de înot. Încă nu mi-am potolit frica de apă. Sunt deci cu instructorul că nu risc să mă înec și să mor. Cel puțin nu acum, nu acum vreau să mor (asta dacă am vrut vreodată).
Tu nu poți accepta un compliment, (dezinteresat în cazul meu fiind o persoana străină nu mă poți acuza de intenții ascunse) pentru ca tu te subestimezi și nu esti mulțumit de tine prin urmare nu poți accepta ca cineva poate sa vadă în tine calități nu doar defecte. Mult succes la înot și eu trag de mine cu școala de șoferi nu sunt o fana a mașinilor o văd ca pe o necesitate, depind niște suflete de mine.
Da, dar mai bine să declar că am defecte decât să mă laud cu calități.
Și mai bine să fiu pesimist chiar când situația nu pare rea și apoi să mă bucur decât să fiu optimist și să sufăr o dezamăgire.
Iar școala de șoferi.A fost cea mai grea activitate pe care am făcut-o până acum. Nici eu nu sunt fan al mașinilor iar problema cu atenția m-a taxat destul de mult.
Daca imi permiti o parere, cu observatia ca nu incerc sa iti schimb abordarea.
> Da, dar mai bine să declar că am defecte decât să mă laud cu calități.
Partea declarativa dupa parerea mea nu are mare valoare de intrebuintare. Indiferent cum declaram o insusire a noastra, ea este asa cum este.
In schimb, atunci cand in formul tau interior evaluezi ceva ca fiind mai prost decat este sau invers, eventual din teama de a nu fi dezamagit, deformezi realitatea. Pentru asta exista riscul sa platesti. Ori afectezi prea multa energie pentru ceva care e aproape rezolvat, ori treci cu vederea ceva cu care chiar merita sa lucrezi.
Genul acesta de modestie e spectaculoasa si tentanta, dar cit de pragmatic este?
In cazul de fata, atunci cand apelezi la parerile altora, este de asemenea discutabil daca informatia care li se pune la dispozitie este distorsionata, chiar si cu buna intentie.
In orice caz, it is anyone's choice :-) toti facem asta cand si cand.
Incearca sa iei legatura cu cei de la danom.ro, sunt psihologi care lucreaza cu probleme de genul prin joc la copii si sigur stiu ce sa iti recomande