Bula
| Bula a întrebat:

Buna, tuturor!
Am o dilema, care ma framanta de un timp.
Daca un bolnav, care are diabet si ia insulina, ajunge inconstient in spital, i se poate administra perfuzie cu glucoza?
Daca da, atunci sunt anumite conditii speciale?
Daca nu, atunci cu ce se inlocuieste perfuzia cu glucoza?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

M-am gindit si eu uneori la chestia asta. E cosmarul oricarui diabetic. Pentru ca daca medicii de la urgente nu stiu, i se fac perfuzii cu glucoza, glucagon, sau ce-o mai fi, si asta ar putea sa ii dea glicemia peste cap si sa il omoare. Medicii pot sari peste asta, caci ei nu ar stii ca persoana are diabet, ca sa ii urmareasca constant glicemia. Dau perfuzia cu gandul ca il scapa, dar tocmai ea il omoara. De aceea e indicat ca diabeticii, in special cei cu forma grava, sa nu plece singuri de acasa.

14 răspunsuri:
| mont a răspuns:

In caz de hipoglicemie i se face perfuzie cu glucoza sau chiar glucagon. In caz de hiperglicemie i se face insulina.

| Furnicuta000 a răspuns:

Tratamentul de urgenta necesar in cazul instalarii comei hipoglicemie consta in injectii cu glucagon. Daca nu se poate, atunci i se pune perfuzie dar glucagonul injectabil ajunge mai repede in sange si cu hipoglicemia nu e de gluma, trebuie intervenit imediat pentru ca se poate muri. Nu stiu exact ce ai vrut sa intrebi, unde ai vrut sa bati

Bula
| Bula explică (pentru Furnicuta000):

Fac precizare.
Daca o persoana (accidentata in munti, deshidratata si vizibil nealimentat de perioada mai lunga) ajunge la urgenta inconstienta si nu poate sa spuna ca are diabet (n-are nici acte, nici nu este cine sa furnizeze aceste informatii), atunci cum va fi alimentat? Prin perfuzie? Cu ce? Sau prima data se fac analizele si doar dupa aceea se va administra ceva?
(o persoana "normala" primeste perfuzie cu glucoza)

| Furnicuta000 a răspuns (pentru Bula):

I se ia glicemia si daca se constata ca este in coma hipoglicemica sau hiperglicemica se fac injectii cu glucagon respectiv insulina. Cand e stabilizata i se administreaza fluid intravenos, adica perfuzie cu glucoza, clorura de sodiu sau solutie Ringer (ca ai intrebat cu ce se inlocuieste glucoza). Depinde si de personalul de pe ambulanta (banuiesc ca a ajuns la urgente dupa ce a fost luata cu ambulanta de pe multe). Ideea e ca doctorii si asistentele isi dau seama cand cineva are diabet. Dar se pot face si greseli

| cristi202 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Nemincat, sigur va avea hipoglicemie, chiar daca e diabetic. Intrebarea e: ii ia glicemia o data, si apoi ii administreaza perfuzia. Daca mai apoi nu o mai ia, sa vada efectul, si e posibil sa nu o ia, daca nu se stie ca pacientul are diabet, glucagonul nu ii da peste cap glicemia, marind-o prea mult?

| NunuNini a răspuns:

De ce dilema asta? Te duci tu si hotarasti ce medicatie sa aplice medicii?
Le spui doar ca are diabet si stiu ei ce au de facut.
Am vazut comentariul. Daca e fara insotitor, la sosire i se fac analizele de baza printre care si glicemia.

| Brizbriz a răspuns:

"Daca un bolnav, care are diabet si ia insulina"... "i se poate administra perfuzie cu glucoza"
i se administreaza perfuzie cu orice spune doctorul ca ii salveaza viata, iar asta e o chestie absolut, ABSOLUTA, nu conteaza ce greseli medicale CRASE faci tu, si anume:
diabet = PREA MULTA glucoza in sange (adica glicemie mare) deci i se administreaza perfuzie cu insulina ca sa SCADA glucoza
ca sa i se administreze perfuzie cu glucoza, trebuie sa fi luat o supra-doza de insulina sau ceva asemanator, nu conteaza daca are diabet sau nu

| Catrice a răspuns:

Nașpa dacă n-ai auzit de situatii din astea date la teveu unde pacientii au decedat.

Bula
| Bula explică (pentru NunuNini):

Tocmai asta-i problema!
N-am vazut sa se ia glicemia, dar au aplicat perfuzia imediat la un asemenea bolnav!

| NunuNini a răspuns (pentru Bula):

Ciudat. Ce oras gen Caracal, Slatina, Galati, Vaslui o fi fost?
Eu personal am ajuns odata la uegente. Fara apartinator. Si inainte de a-mi cere CI, ma intepasera pe toate partile. Pana mi-au facut fisa, venisera si cele mai multe rezultate.

Bula
| Bula explică (pentru NunuNini):

Cand a ajuns pacientul la spital, acolo i se fac deja o gramada de analize si investigatii.
Problema este mai mult pe teren, la ambulante sau la dispensare (puncte sanitare) mici, la tara.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru cristi202):

Cu parere de rau pentru toti scepticii de pe TPU, va garantez ca urgentistii sunt antrenati pentru absolut toate scenariile posibile. Inclusiv pentru cel descris mai sus sau pentru cazuri cand pacientul reactioneaza alergic la medicatia administrata.
In orice autospeciala tip B1/B2/C1/C2/atpvm exista glucometru cu ajutorul caruia se determina glicemia pacientului ori de cate ori este nevoie, la fata locului sau pe drumul spre spital, fie ca vb de un drum pe A2 pana la Medgidia sau un zbor cu spartanul pana la Cluj. Medicul stie in permanenta toti parametrii pacientului. Nu faceti greseala sa va aruncati in scenarii de nisa / filme plecand de la premisele "daca... dar daca si apoi daca...".

Tratamentul unui pacient diabetic este intr-adevar mai diferit dar nu atat de mult precum va imaginati. Se folosesc insuline rapide cu care se tamponeaza glucoza din perfuzie si in functie de valorile pacientului, o poti tampona mai mult sau mai putin, mai des sau mai rar.
In UPU, investigatiile se efectueaza aproape instantaneu cum ai intrat pe usa. Se fac acolo, in cadrul departamentului. De la biochimie si HLG care dureaza 2 minute pana la markeri inflamatori sau markeri cardiaci etc etc etc.

Nu subestimati, va rog, capacitatile unui medic de urgenta (care este cel mai bine pregatit si experimentat medic pe care orice sistem medical din lume il poate produce/forja) si judeca/responsabilitatea pe care o poarta in relatie cu viata pacientului.

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca esti cadru medical, te cred! happy
E adevarat ce spui tu. Dar problema adusa de mine in discutie tine mai mult de aspectul psihologic. Imi place sa urmaresc emisiunea "Dezastre in aer" de pe NatGeo. Acolo, la greselile de pilotaj, unele greseli s-au facut datorita faptului ca, in multitudinea de date obtinute, nu a fot luat in seama un aspect critic, pentru ca in acea situatie in mod normal nu ar fi trebuit sa conteze, caci asa au fost antrenati pilotii, si de aceea nu luau in calcul acel aspect. Oamenii lucreaza cel mai adesea dupa tipare. Si crede-ma, ca unul care cunosc psihologia, e extrem de greu sa scoti omul din tipare. E adevarat ca adevaratii profesionisti stiu sa iasa din capcana tiparelor, dar si ei pot cadea prada lor.
Nu subestimez capacitatea medicilor. Si inteleg deplin ce munca grea duc ei, cei de la urgente. Caci adesea trebuie sa puna un diagnostic la modul cel mai rapid posibil. Dar tocmai aici e problema. In cazul diabeticului, daca nu stie ca e diabetic, si moare omul linga el, caci functiile inimii ii sunt afectate, si mai sunt si alte probleme critice, medicul trebuie sa ia rapid o decizie, care tine de secunde. Problema e ca, desi aparatul ii poate arata in fata glicemia, pe linga multi alti parametri, pentru ca medicul nu stie ca pacientul are diabet, el sa fie "setat" sa acorde primul ajutor pentru inima, sa atribuie o mult mai mare atentie parametrilor ce tin de inima, si sa ii neglijeze pe ceilalti. Si asa apare eroarea. Problema e ca creierul medicului e pur si simplu bombardat cu informatii in acele momente, si el trebuie sa discearna in cel mai scurt timp care sunt critice, acordindu-le atentie doar acelora. Si poate sari peste glicemie, nestiind ca pacientul e diabetic. E ca la aviatori, in situatii critice, cand 4-5 alarme suna pe bord. Prioritatea suprema e sa descopere care sunt cele critice mai intii, pentru ca sunt alarme care pot dobori avionul daca nu sunt luate in seama, si alarme "inofensive", cu care avionul poate zbura fara prea mari probleme. Daca ei, pentru ca in anumite scenarii pe simulator asa au fost invatati, iau o alarma ca fiind "inofensiva" cand de fapt e critica in situatia lor reala, au pus-o, accidentul e de neevitat. Si asta cu toata tehnica care arata pilotiilor si cele mai mici defecte ce pot aparea in zbor. Chiar se spunea in emisiune daca nu cumva toata acea tehnica, toate informatiile primite de piloti in situatii critice nu e prea mult pentru ei, creierele lor neputind sa duca asa de mult, si astfel sa neglijeze date importante care au dus la accidente.

Bula
| Bula explică (pentru anonim_4396):

Aici am vorbit despre cazurile in care bolnavul este gasit inconstient, pe teren, la distanta mare de orice punct UPU (de exemplu in munti), dar unde trebuie intervenit imediat, de ceea mai apropiata unitate de salvare, chiar fara dotare de "laborator" (de exemplu: o unitate de transport pacienti la domiciliu).