| NuDauNiciunNume a întrebat:

Buna tuturor. Cred ca sufar de tulburare obsesiva-compulsiva dupa ce cineva mi-a atras atentia ca as putea avea. Am cautat pe net pentru ca nu stiam exact ce presupune si foarte multe lucruri mi se potrivesc, spre exemplu compulsii (eu numar pasii pana acasa, uneori imi imaginez ca pe jos e o tastatura si scriu cu picioarele si nu ma pot abtine, uneori cand merg cu masina sau autobuzul numar de cate ori ar incapea vehiculul intre doi copaci etc). In plus, uneori imi vin niste ganduri asa ciudate si morbide, dar fara sa vreau. Oricum, nu ai zice ca am daca m-ai cunoaste. Ideea este ca am citit ca pot fi exercitii pentru a scapa de asta. In prim plan, as dori sa stiu de la voi ce exercitii de genul cunoasteti? Abia astazi am aflat si sunt curioasa de ce exercitii imi veti spune. P.S.: Fara raspunsuri de genul,, Mergi la doctor" pentru ca asta stiu si eu. Dar pana dupa sarbatori mai am de asteptat, TPU-ul e doar un prim pas.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Spune-mi te rog ce te face sa crezi ca ai vreo obsesie, te speli pe maini cu orele, faci curat non stop sau esti dependenta de telefon, dependentele pot cauza un comportament haotic si impulsiv

| Violleta2022 a răspuns:

Nu te speria! Mai mult sau mai putin toti avem o usoara obsesie de comportament, unii numaram pasii, alti nu pot calca pe marginile pietrelor, altii calca din 2 in 2 pietre, altii inchid usa de mai multe ori, o verifica inainte sa mearga la culcare, desii stiu ca au incuiat-o samd.
Si sunt gramezi de asemena comportamnete pe care le avem cu totii, daca stai langa cineva si-l urmaresti pas cu pas, intr-o zi.
Eu cand sunt la volan si stau in trafic, inventez cuvinte cu numerele de la masina.
Toti ne ceeam jocuri ale noastre. Vorbeam cu sotul si de mute ori ne spunem ce jocuri inventam cu mintea noastra, fiind cred o latura a imaginatiei noastre, o latura versatila, care nu ne da inbalans, sa fim obsesiv convulsivi, precum bipolarii, autistitii samd.

| Skarr a răspuns:

Lasa ca si eu am stat sa caut simptomele si am mai multe. Verificam incontinu niste chestii, mai fac niste chestii dubioase. Si aia cu gandurile o am. Dar nu stiu sigur daca am ceva. Mai bine astepti sa te duci direct la doctor sa iti zica el.

| NuDauNiciunNume explică (pentru RAY):

Stau pe telefon aproape non stop, mereu mi-e frica sa nu uit ceva in priza si verific de zeci de ori la fel si cu butelia si ma spal si pe maini foarte des dupa ce ating veeo clanta, pe altcineva, mancare, pe jos etc

| NuDauNiciunNume explică (pentru Skarr):

Poate asa voi face, nu stiu.dar si tu ar trebui, altfel nu poti sti sigur.

| NuDauNiciunNume explică (pentru Violleta2022):

Hmm, parca m-a mai calmat raspunsul tau?

| RAY a răspuns (pentru NuDauNiciunNume):

La fel ca si mine,corona asta,teama,frica,spaima e normal,si eu ma dezinfectez mereu, si eu verific mereu butelia, eu am anexitate, nu am o siguranta de sine, ne potrivim noi doi, poate si la o cina unde o sa dezinfectam tacamurile

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna seara.
Incep prin a spune ca simptomatologia descrisa de tine poate fi cel mult de tip "borderline" sau poate trada o tulburare asociata, cel mai probabil de anxietate.
As vrea sa subliniez importanta expresiei "nu ma pot abtine" intrucat ea poate reprezenta un indiciu clar atunci cand discutam despre OCD sau related acestui sindrom.
Consider ca nu ar trebui sa te ingrijorezi in privinta "impulsurilor" tale intrucat ele, in forma descrisa de tine, nu iti pot periclita in vreun fel integritatea fizica, psihica sau conditia sociala.
La baza gandurilor morbide se poate afla o experienta neplacuta sau o trauma din trecut / copilarie, insa aici doar tu poti sa iti dai seama.
Este foarte ok ca esti obiectiva asupra anumitor elemente din comportamentul tau insa in lipsa unor elemente de gravitate ai putea incerca sa schimbi la tine tot ceea ce iti provoaca / mentine nivele ridicate de stress / teama / incordare psihica. Este posibil ca expunerea prelungita la nivele inalte de stress sa aiba ca rebound aceste apucaturi cu iz de OCD.
Ar mai fi multe de spus, insa crede-ma, pacientii cu tulburari obsesiv compulsive sunt de regula pacienti a caror calitate a vietii a fost vizibil afectata.

| Violleta2022 a răspuns (pentru NuDauNiciunNume):

Statul pe telefon duce la o problema grava de sanatate, fiindca radiatiile telefonului afecteaza creierul, iar cazurile de cancer la creier sunt deja in crestere masiva asa cum confirma cel mai mare neuro-chirurg australian, Teo Charlie.
Am tot postat un video dat pe postul de televiziune australian, unde un acest neuro-chirurg explica legatura directa dintre cancerul la creier si folosinta intensa a telefonului mobil.
Vezi acest video:
https://www.youtube.com/watch?v=_Cpn-Lnw9_U

| RAY a răspuns:

Jasmina scrii tampeni mari