Spui ca ai 13 ani si ca de mic ai avut aceasta problema.Asta inseamna ca nu te confrunti cu o polipoza nazala simpla (intalnita in general la adulti), ci cu o (rino)adenoidita cronica.In principiu nu sunt diferente atat de mari, iar tratamentul este acelasi, dar cauzele pot fi diferite, precum si complicatiile ori impactul.
Pe intelesul tau, aceasta problema, acesti polipi nu iti afecteaza doar respiratia, ci pot avea complicatii mult mai grave in timp, cu precadere in aceasta perioada in care incepi sa te dezvolti mult, iar modificarile fizice vor fi majore.
Aceasta problema a polipilor la copii (care repet, este o adenoidita, o afectiune separata de polipoza nazala a adultilor), poate degenera si, in afara infectiilor recurente, poate afecta urechea interna, de la otita seroasa (cauzata de infectiile mai sus mentionate) pana la pierderea auzului, dar poate afecta si ochii, de la o dezvoltare deficitara a vederii, pana la pierderea acesteia, fie partial, fie total in cazuri extreme.
Poate ca tu esti obisnuit deja sa respiri pe gura si aceasta este normalitatea in cazul tau (cu toate ca nici asa nu este ok, respiratul pe gura modificand fizionomia, afectand dezvoltarea anumitor simturi, predispunand la infectii bacteriene si virale, oxigenare incompleta deci posibila dificultate in dezvoltarea musculaturii etc.), dar nu cred ca merita sa risti sa iti pierzi auzul sau vederea, avand in vedere ca operatia este una foarte simpla.
Deci medicul nu s-a referit la dezvoltarea fizica in inaltime, greutate, ci la dezvoltarea anumitor organe, precum urechile si ochii, care in mod categoric, sunt compromise, dar si la dezvoltarea musculara, atat de importanta in faza adolescentei.
Nu stiu ce opinie au parintii tai, dar o operatie ar fi mai mult decat indicata, pentru a inlatura definitiv problema.
Multa sanatate!
Nu te-ai dezvoltat pana acum? Arati anormal fata de restul copiilor de varsta ta?
Nu cred sa te afecteze atat de mult...
Nu stiu daca chiar nu o sa te dezvolti dar respiratia deficitara afecteaza calitatea proceselor cognitive.
Respiratul pe nas este important pentru sănătate. Dacă nu, corpul este lipsit tot timpul de oxigenul de care are nevoie. Asta poate duce, dacă ești în creștere să nu te dezvolți în mod normal.