| PaulaPaulayt1 a întrebat:

Bună ziua, as vrea sa știu dacă e posibil ca să scapi de tot de ptiriazis versicolor. Le am pe tot corpul, pe picioare sunt de o culoare asa spre mov. Am pe spate și pe mâine pete albe și maronii. E foarte inestetic și ma simt inconfortabil. Știu ca ketaconazolul e foarte bun și după ceva timp dispar dar problema e ca reapar foarte des și se extind puternic. Chiar nu exista nimic sa le facă sa dispară pentru totdeauna?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| StudentLaMedicina a răspuns:

În primul rând trebuie să încerci să foloseşti Nizoral 2% 5 zile la rând. Dacă după asta ai recidivă, în mod sigur ai nevoie de tratament cu Fluconazol tablete. Nu ai nevoie de un dermatolog să ți le prescrie, poate şi medicul tău de familie pentru că deja ai un diagnostic.

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

Continuă să te speli cu Nizoral 1x pe săptămână ca să eviți să recidiveze.

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

Mulțumesc pentru fundă, Paula!

| PaulaPaulayt1 explică (pentru StudentLaMedicina):

Cu drag, și eu îți mulțumesc ca ți-ai împărtășit cunoștințele cu mine și mult succes în ceea ce faci.

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Psoriazis este "boala" al pigmentarii pielii.
Cunostintele medicinii actuale nu-l pot videac, doar tine sub control.
Ajuta foarte mult regimul alimentar si sterea psihologica linistita.

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru Bula):

Este o altă boală pe care ea o menționează în postare. Pitiriazis versicolor este o ciupercă.

Psoriasis nu este o boală a pigmentării pielii, ci o boală autoimună care dă inflamații articulare şi erupții cutanate.

| Bula a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

Sorry, am facut confuzie.
O cunostinta are psoriazis, dar n-am auzit ca e boala autoimuna si nici de probleme articulare. Insa, tine regim alimentar, sa franeze simptomele si n-are voie sa se streseze, sa se enerveze. Starea lui este inca din copilarie, dar acum este mult ameliorata.

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru Bula):

Probabil confunzi psoriasis cu vitiligo. Vitiligo este o boala unde pielea se depigmentează.

Psoriasis poate afecta doar pielea, încheieturile sau amândouă. Tratamentul este cu diverse grupe de Corticosteroizi. În unele cazuri este nevoie de tratament biologic. Depinde cât de grav este.

| Bula a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

Multumesc!
La aceea cunostinta, este luat in evidenta de medicii de specialitate. E doar pe piele.

| relian a răspuns:

Sa scapi de tot de aceasta afectiune, trebuie sa mentii anumite conditii ale pielii, in general sa mentii pielea uscata, sa folosesti produse specifice, care sa iti mentina pielea in conditii cit mai normale, sa aiba un ph normal.

Afectiunea asta se datoreaza unei ciuperci, asta deja stii, ciuperca asta se afla pe orice om, nu exista om sa nu aibe ciuperca asta pe piele.
Dar la uni oameni, se intampla ceva care schimba conditiile pielii si atunci ciuperca se inmulteste excesiv si provoaca ce vezi si tu, pete, mancarimi uneori, si mai stiu eu ce alte simptome.

Singura cauza a acestei afectiuni este aceasta ciuperca. Dar ca ciuperca sa se inmulteasca asa excesiv, ceva se intampla cu pielea, se schimba acolo ceva, datorita multor factori, de la fiziologici la mai stiu eu ce defectiuni. Hormonii din noi, sistemul imunitar, transpiratie excesiva, alti factori externi care schimba conditiile pielii si favorizeaza aceasta ciuperca, ii creaza conditii mult mai bune pentru a se inmulti si dezvolta.

Aceasta ciuperca de regula, atita timp cit numarul lor este normal, ele ajuta pielea, consumind excesul de sebum al pieleii, adica consuma grasimea din piele.
Cind devin foarte numeroase, consuma si mai mult, produc si ele reziduri de ale lor si apar acele simptome.

De aceasta ciuperca nu putem scapa niciodata. Daca tu poti sa iti revii la normal, sau ciuperca sa revina la populatia normala, asta depinde de factorii care sunt implicati in mentinerea unui echilibru al pielii, de la hormoni la ce factori mai sunt.

Daca chestia este genetica, adica ceva s-a intamplat genetic, sau se defecteaza ceva sisteme care contribuie la mentinerea unor conditii echilibrate, atunci nu mai poti face nimic, sau doctorii nu mai pot face ceva.

Daca este doar ceva trecator, ca de exemplu pubertate, esti insarcinata, atunci au loc ceva schimbari hormonale care pot aduce un dezechilibru, apoi trec si totul revine la normal.

Dar daca factorii astia is permanenti, gandeste ca pielea nu mai are acele conditii perfecte si asta duce sau face ca aceste animaluri care stau pe noi sa se inmulteasca si sa ne calareasca intruna.

Doctoru daca e, poate sa stabileasca cauza, sau factorii care duc la aceasta afectiune si sa spuna e ceva dezechilibru permenent in organism, sau este unul trecator.

Pina una alta cauta sa mentii pielea mai uscata, sa nu transpiri, foloseste produse de astea specifice.

Stai ca mai ma gandii la ceva. Uneori si populatiile de pradatori pot contribui la aceste afectiuni.Adica?

Adica fiecare animal care sta pe noi, sau in noi, are si el nasu lui, adica unele se hranesc cu ce ia de la noi, iar altele se hranesc cu aceste ciuperci care iau ceva de la noi, adica sunt pradatori.

Si aici avem un echilibru. Stiu asta de la alta ciuperca aia care iti face limba alba si la git, am uitat cum ii zice, tot o ciuperca este.
De exemplu aceste ciuperci sunt consumate de alte ciuperci sau de bacterii pradatoare.
Daca populatia acelor bacterii pradatoare scade, atunci astea care se hraneste cu sebum, cresc ca numa, nu mai are cine le minca, ca urmare pot provoca simptomele respective.

Sunt f multi factori care face ca aceasta ciuperca sa creasca ca numar si sa dea acele simptome.
Noi pe aici doar vorbim, un raspuns asa clar, doar un doctor specialist si foarte bun iti poate da.

| Cipi1212 a răspuns:

Cere un sfat unui dermatolog.

| PaulaPaulayt1 explică (pentru Cipi1212):

Ma gândeam ca poate știe cineva pe aici despre acesta ciupercă a pielii. Am fost mai demult la dermatolog dar cred ca nu o sa scap în veci de ele.