Orice, de la o simpla iritatie a traheei, pana la infectie la plamani sau chiar mai rau.
Mergi sa-ti faci o radiografie la plamani si inceteaza cu fumatul!
Probleme la plamani. Mergi la medic
Renunta la fumat, te imbatraneste inainte de vreme.
Totusi, nu strica sa faci un control la medic.
Ar trebui sa sistezi fumatul și sa mergi la un control la plămâni! Tusea poate fi și de la sistemul imunitar slăbit care cam tot din cauza fumatului este
Poate fi un semnal ca ar trebui sa profiti acum de oportunitatea de renunta la viciul asta infam și ucigaș. Atenție însă, poate fi unica șansă, la al doilea semnal, probabil ca este prea târziu. Multă sănătate. Mentala.
Cheers
Trebuie să îți faci o spirometrie. Este un test al căilor respiratorii unde se evaluează capacitatea totala a plămânilor. Se face cu reversibilitate. Ca să afle dacă ai astm sau BPOC. Este important să începi cu spirometria şi nişte analize de sânge pentru alergii pentru că situațiile astea sunt cele mai des întâlnite. Apoi, dacă medicul consideră relevant, poți face radiografie la plămâni.
Bula: Nene, ai un foc?
Nenea: Vai de meine, dar tu fumezi pustiule, ce varsta ai?
Bula: Luna viitoare fac 6 ani nene.
Nenea: Pai si tu fumezi la varsta asta?
Bula, Oho nene, am si tras la buci!
Nenea: Tu ma, nu se poate, cu cine?!?!
Bula: Nu stiu nene, ca eram chior de beat.
Fumatul distruge. Ar trebui sa schimbam asta cu "fumatul ucide", da oamenilor impresia ca doar te omoara si atat. Te distruge pur si simplu. Distruge organele, le inflameaza, iti slabeste organismul, cauzeaza probleme enorme. Nici nu merita trait cu astfel de obiceiuri dupa cativa ani de dezastru. Ne modifica si genele astfel incat cauzeaza distrugeri in lant si predispozitii urmasilor nostri. Distruge practic orice in cale, alcoolul si tutunul. La fel si alimentatia toxica, procesata, mizerabila. Si sedentarismul si stresul.
Astea distrug, de cele mai multe ori ireversibil. Doar o mica parte din distrugere e reversibila, restul ramane distrus si traiesti asa pana te omoara altceva, de regula un organ vital.
Nu le pasa medicilor, nu te duci la doctor sa te repare sau sa te mentina, te duci la doctor sa vada doar distrugerea pe care ai facut-o si sa iti dea ceva care sa calmeze putin situatia. Reversibilitate nu mai este, nu va mai fi niciodata. Pacat ca multa lume nu stie asta. Am auzit si la oameni obezi sau supraponderali cum ca doctorul le spune ca nu au gasit boli la ei. Pur si simplu, in astfel de stil de viata, este imposibil sa nu ai afectiuni. Garatat le ai, doar ca nu s-au marit suficient, tot organismul are niste nivele de capacitate, si ele coboara cu timpul. Dar cand le distrugi, coboara mult mai repede. Practic asta inseamna distrugere.
La medic ti se va da o mica imagine a unei mici parti ale organismului, care nu e afectata in mod deosebit atunci, la momentul ala. Dar daca vrei sa intelegi puterea organismului tau, adica mai precis, puterea ramasa, vezi GFRul renal care scade an de an de la 40 de ani sa intelegi cat mai ai de trait. Vezi densitatea osoasa printr-un examen DEXA sa intelegi ce putere osoasa mai ai si cand se vor distruge oasele. Vezi capacitatea pulmonara sau cardiaca prin ceva analiza mai avansata, o amarata de raza X nu iti va spune astea, iti va zice doar ca e ok in sensul ca nu ai vreo tumora, dar cam atat. Puterea corpului tau se degradeaza cu timpul, si important e sa incetinesti aceasta degradare cat mai mult. Pentru ca altfel, batranetea va fi crunta, plina de dureri si spasme, si nu merita traita.
Exagerezi. Multe chestii sunt reversibile. Organismul uman are capacitati extraordinare de regenerare. Important e sa nu fie creierul/psihicul praf. Apropos de fumat, niciodata nu voi ezita in a da share pentru a n-a oara la articolul asta - https://arhiblog.ro/imbolnavesti-cancer-mori/
Of doamne. Am rămas fără cuvinte. Nu degeaba își bătea mama gura cu mine sa ma las. Mulțumesc și o sa ma gândesc bine. E o tuse mica deocamdată și tot ma gândesc mereu sa amân lăsatul de țigări ca eu oricum într o zi o sa ma las ca nu vrea sa mor de cancer. Asta e minciuna pe care mi-o spun tot timpul, ca într-o zi tot ma las și iata ca au trecut atâția ani și eu nu mai scap de viciul ăsta scârbos.
Într-adevăr am exagerat cand am zis ca tușesc tare, totuși mai am nopți când ma trezesc și tușesc foarte tare vreo 10 15 min pana adorm. Acum tușesc doar când fumez o țigară, nu sunt răgușita dar oricum voi merge sa îmi fac o radiografie sa vad în ce stare sunt plămânii mei. Ultima oara, acum câțiva ani aveam:"schimbări minore la plămâni din cauza fumatului".
Tu vrei sa iti faci radiografia ca sa ai scuza ca mai poti fuma ca nu e inca asa de rau? De lasat ar trebui sa te lasi IERI. Dupa aia cu restul.
Nu exagerez cu absolut nimic. Dar ma bucur foarte mult ca ai postat acest link. Paula, sper ca ai citit acel articol.
Eu nu exagerez, corpul uman se degradeaza continuu. Orice faci se resimte. Doare, sufera, primeste rani si leziuni care lasa "cicatrici" permanente in organism.
De ce crezi ca ti se spune la foarte multe boli, ca preventie, sa nu bei si sa nu fumezi? Pentru ca aceste substante dau in toate organele. Si dau ireversibil in foarte multe din ele.
Sa iti explic. Rinichiul are o capacitate de functionare ce se masoara prin GFR. Acesta o ia in jos dupa 40 de ani, cu 1 punct pe an in medie, la oamenii sanatosi. Orice valoare peste 90 reprezinta un nivel normal al functionarii lor. Sub 90 deja e putin deficitar in functionare. Nu doare, nu deranjeaza, dar slabeste, nu mai purifica sangele cu aceeasi putere. Sangele nepurificat raneste inima cate putin, cate putin, datorita toxinelor acumulate. Atunci cand bei si fumezi, omori din nefroni, omori din celule tubulare, si practic distrugi rinichiul treptat, reducandu-i puterea. Il slabesti mai repede. Daca te opresti, acele celule moarte nu mai revin niciodata, ele nu se multiplica. Alea care le ai mor cu trecerea timpului. La fel si creierul, cu neuronii. Mor pe masura ce trece timpul, dar cand consumi astfel de substante, mor mai multi si mai repede, in ritm accelerat.
Nimeni niciodata nu iti va reversa acea distrugere. Nimeni si nimic din ce ai face mai tarziu, fie ca tii dieta, fie ca mananci sanatos, fie ca faci sport, nimeni nu iti va restitui conditia pe care o puteai avea daca nu te distrugeai in mod accelerat. Te-ai fi lezat in mod incetinit, sa te "pastrezi", cum zic unii doctori.
Desigur, o inflamatie puternica a intregului organ poate reversa, de exemplu o nefrita interstitiala acuta, o inflamatie acuta de vreo infectie, dar puterea acelor organe slabeste nonstop, si stiind asta, intelegem si ce inseamna distrugerea accelerata.
Oasele sunt la fel, au o forma de acumulare a densitatii pana spre 30 de ani, dupa care o ia in jos. Daca te pastrezi si tii dieta si faci exercitii bune (nu sport violent care macina oasele), atunci densitatea osoasa scade mai lent, acumulezi calciu mai bine in oase pentru ca te misti, iar corpul stie unde sa iti trimita calciul, asimilarea devine foarte eficienta.
Distrugerea tuturor organelor se intampla asa, capacitatea lor scade, dar este dovedit in repetate randuri ca scade accelerat prin lipsa unei diete sanatoase (atentie, nu a unei alimentatii oarecare pentru ca orice mancare iti consuma organele, dar o dieta cu cat mai putine mizerii ti le distruge cat mai incet), prin prezenta comsumului de droguri, fie ele tutun, alcool, marijuana si altele. Acestea distrug plamanii, rinichii, ficatul, inima, oasele, pielea, creierul, cam tot in calea lor. Chiar si ADNul. Orice se departeaza de exercitiu fizic corect (nu obsesii de bodybuilding), dieta buna cu mancare sanatoasa, lipsa oricarui drog, aer curat si iesit periodic afara, orice deplasare de la acest ideal aduce cu sine distrugere accelerata, spre deosebire de distrugerea incetinita, care apare natural. Nu vei recupera distrugerea aceea extra, doar vei repara niste inflamatii cand deja s-a iritat prea tare un organ. Sigur, vei vedea niste analize relevante cu o conditie mai intensa ca o inflamatie renala sau pulmonara sau de stomac si etc, si vei vedea o forma de reversie acolo, dar capacitatea fiecarui organ s-a degradat in tot acest timp.
De asta, indiferent ce faci, nu e doar cancer de care te vindeci, nu e doar vreo osteoporoza de care te mai mentii, ci e distrugerea continua, care e chinuitoare, ireversibila si pe care noi vrem sa o incetinim. Asta nu intelege lumea de tot intreaba, am fumat, oare am cancer acum ca ma doare zona X? Cancerul apare cand distrugerea e foarte mare intr-o zona care sufera prea mult, se inflameaza prea tare si aduna erori celulare prea multe. Daca nu il ai, nu inseamna ca nu te-ai lezat. Te-ai distrus accelerat iar acea distrugere iti aduce moartea mai aproape, cu sau fara cancer, cu sau fara o conditie mai puternica evidentiata in zona aceea. Abia la batranete doctorii atrag atentia ca o anume problema X sau Y este ca a slabit capacitatea foarte mult, chiar de organul nu are vreo tumora.
Poate ati observat cum li se spune bunicilor ca mai au capacitate 20% renala, sau 40% cardiaca de functionare, si trebuie sa nu faca mai nimic, pentru ca nu mai au de unde cobori fara sa ii lezeze permanent cu prea mare usurinta, ca cum ar fi vanatoarea sau sporturile.
Daca stim aceste capacitati de tineri, si stim ca ele coboara ireversibil indiferent ce faci, probabil vom face alegeri mai intelepte de viata. Cel putin cei ce baga asta in seama.
In mare de acord. Doar ca amesteci marijuana cu alcoolul si tutunul si nu e chiar ok treaba asta. Sint sigur ca stii si de utilizarile ei terapeutice.
Vrajeala. Marijuana distruge ADNul. Utilizarile ei terapeutice n-au nimic a face cu sanatatea si cu uzura obisnuita. Aia e pentru cand nu mai ai ce face, pentru ca oricum urmeaza sa mori. Sau ai ceva foarte grav, si acepti distrugerea cauzata de fumat sau de consum de droguri, in favoarea unui lucru mult mai sever.
Daca tot te uiti pe net de lucrurile astea, asigura-te ca ai toata imaginea asupra subiectului. Distruge inima si circulatia, plamanii prin bronsita, spermatozoizii, psihicul, poate da psihoze si schizofrenie. Aici nu vorbim de efecte pe termen scurt, vorbim de efecte indelungate si ireversibile. Sanatatea compromisa in asemenea fel nu mai da inapoi.
Tu accepti aceste probleme si distrugeri care vor veni mai mult sau mai putin, doar pentru ca ai scleroza sau spasme ingrozitoare si trebuie cumva sa le mentii. Auto-distrugerea prin consumul de droguri e absolut inevitabila si ireversibila. Nu invata pe nimeni sa uite aceste aspecte doar pentru ca ai vazut tu niste povesti de bine, alea nu au luat in calcul restul efectelor, ti-au dat doar o metoda sa ai viata tolerabila.
Ok, fumata sa zicem. Cannabis oil, nimic? In alta ordine de idei, uite pe astia de la Pink Floyd care bagau LSD in anii 60-70 si inca mai cinta si acum, uite-l pe Ozzy. Sau pe Lemmy, care a murit la 70 de ani si vreo 40 de ani a baut cate o sticla de whisky pe zi. Da, de acord, alcoolul si tigarile sunt nasoale. Zaharul e si ala nasol. Important e sa nu faci excese cu nici unele, sa faci naibii miscare, sa fii pe cit posibil relaxat mental. Am stat la un moment dat cu zero alcool aproape un an. Nu pot spune ca a fost extraordinar de greu, la fel cum nici cu alcool nu pot spune ca e nasol ca stare fizica/psihica. Prin "cu alcool" intelegem o medie de 2-3 beri si un shot pe saptamana.