Bună!
Întârzierea menstrei NU se datorează administrării de agnus castus!
NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, etc.
Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!
În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.
Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.
Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.
NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.
Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!
Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).
Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html
http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur
http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php
Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!
La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).
Toate cele bune.
Preparatele/Produsele pe bază de vitex agnus castus se recomandă ca adjuvante în patologii precum:
- infertilitate feminină şi masculină;
- acnee seboreică şi rozacee cu substrat hormonalo-bacterian, la femei şi bărbaţi;
- insuficienţă de corpus luteum;
- hiperprolactinemie produsă de stres sau de un prolactinom hipofizar;
- sindrom premenstrual (cu manifestări precum: inflamaţii şi dureri ale sânilor, iritabilitate, depresii, migrene, retenţie hidrică);
- sindromul ovarelor polichistice;
- amenoree secundară (absenţa sângerării menstruale);
- menoragie (flux menstrual abundent);
- sindrom postmenopauză;
- dismenoree (durere menstruală);
- hipermenoree (menstruaţie abundentă);
- oligomenoree sau spaniomenoree (spaţiere treptată a ciclurilor menstruale la mai mult de 6 chiar până la 8 săptămâni; scăderea frecvenţei menstruaţiilor, cu cicluri de peste 35 de zile (întârzieri ale apariţiei menstruaţiei));
- hirsutism (pilozitate excesivă);
- hipomenoree (diminuarea cantitativă a fluxului menstrual);
- menopauză (cu manifestări precum: osteoporoză, depresip, palpitaţii, ameţeli, migrene, insomnie, iritabilitate, anxietate, transpiraţii excesive, bufeuri);
- tulburări de libidou;
- mastopatie fibrochistică;
- endometrioză;
- mastalgie sau mastodinie ciclică (durere de sâni);
- hiperplazie endometrială;
- dermatoze endocrin-dependente;
- sindrom Matzenauer-Poland;
- dependenţă de masturbare (la bărbaţi);
- satiriazis (exacerbare anormală a apetitului sexual la bărbaţi), `don juanism` sau hipersexualitate copulativă;
Efecte adverse: La doza şi frecvenţa de administrare recomandate, ţinându-se cont de indicaţii, precauţii şi contraindicaţii, niciun preparat pe bază de vitex agnus castus nu are efecte adverse, în mod normal; totuşi, persoanele hipersensibile, rar, pot experimenta efecte adverse minore spre moderate precum: ameţeală, greaţă, senzaţie de vomă, alergie cutanată, oboseală, disconfort gastro-intestinal (la apariţia efectelor secundare este necesară reducerea dozei, întreruperea administrării şi/sau prezentarea la medic!).
Observaţie: Vitex agnus castus poate produce agitaţie psihomotorie şi halucinaţii persoanelor predispuse la dezvoltarea de dopaminergism!
___ Contraindicaţii:
NU vă administraţi niciun preparat oral sau topic pe bază de vitex agnus-castus dacă suferiţi de Parkinson, tumori hormono-dependente, schizofrenie sau orice afecţiune psihică ce presupune existenţa unei exces de dopamină sau al unui hipermetabolism al receptorilor dopaminergici;
NU vă administraţi niciun supliment pe bază de vitex dacă luaţi medicaţie antipsihotică şi/sau anticoncepţională, nici dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi;
NU vă administraţi niciun preparat oral sau topic pe bază de vitex agnus castus dacă NU aveţi o necesitate medicală.
___
ATENŢIE!
Instalarea efectului benefic al terapiei cu vitex agnus castus poate dura până la 1-3-6 luni de administrare continuă!
Deşi preparatele pe bază de vitex agnus castus se pot cumpăra şi administra fără prescripţie/reţetă şi aviz medical, ar fi indicat să consultaţi un medic fitoterapeut sau homeopat înainte de cumpărare şi administrare.
PRECIZES DUPA PAREREA MEA AR TREBUI SA VOBESTI CU MEDICUL FARMACEUT, DACA LUAM EU SIGUR TI-AS FII SPUS MAI EXACT, DAR POATE GASESTI UN RASPUNS CARE SA TE INCANTE
Iti multumesc frumos.Cunosc prospectul medicamentului pentru ca pana ieri am luat agnus castus si cand am vazut ca imi intarzie menstruatia si testul de sarcina e negativ m-am suparat pe el si un am mai luat.
Am varsta de 32 de ani.Prima menstratie am avut-o la varsta de 14 ani, dar problema mea e recenta si cred ca se datoreaza unui fapt.in luna iunie am avut un contact sexual la care metoda contraceptiva a dat gres si am luat pastila de urgenta pe data de 16 iunie.in data de 20 iunie am avut o sangerare normala de 4 zile si total a decurs normal. urmatoarea menstruatie am avut-o pe data de 11 iulie deci exact la 23 de zile menstruatia mea normala. datorita sindromului menstrual si a starii mele de stres cineva mi-a recomandat agnus castus.am inceput sa il iau pe data de 29 iulie si in data de 3 august am avut menstratie.mentionez casi un am avut nici un contact sexual pe toata perioada lunii august. datorita faptului ca menstruatia lunii august a fost mai putin abundenta mi-am facut un test de sarcina care a iesit negativ cam in data de 14 august.socotindu-mi urmatoarea menstruatie care trebuia sa vina pe data de 24-25 august, menstrauatie ce un imi venise am intrat in pánica si am efectuat alt test de sarcina care a iesit negativ.in data de 28 august am inceput sa sangerez normal ca la menstruatie cu niste dureri insuportabile, spre dezamagirea mea a durat doar o zi dupa care se scurgea ca un mucus cervical ca albusul de ou.astazi de dimineata cu prima urina mi-am facut alt test de sarcina care a iesit la fel negativ.am dureri ca la menstruatie.o menstruatie de o zi un e normala.
După "pilula de a 2-a zi" pot apărea dereglări hormonale şi întârzieri menstruale timp de 3-6 luni :(
Sângerarea din 20 iunie NU cred că a fost menstruaţia normală!
Această sângerare este o reacţie ADVERSĂ la "pilulă" - ea poate să apară în primele 5-10 zile după administrarea tabletei şi poate fi mai abundentă ( poate dura chiar 3-5 zile ) - motiv pentru care este des CONFUNDATĂ cu menstruaţia!
Această sângerare ( efect advers ) NU are nici o legătură cu efectul contraceptiv al pilulei!
De obicei, menstra vine la data obişnuită.
Iniţial, m-am gândit la "ciclu peste sarcină"...
Există "ciclu peste sarcină" : acesta apare cam la aceeaşi dată ( în lunile 1-4 de sarcină ), durează DOAR 1-2 zile, este slab cantitativ şi sângele este închis la culoare ( maroniu/brun-roşcat ).
Dacă menstruaţia ta a avut aceste "caracteristici", atunci e POSIBIL să fi însărcinată!
1-2 % dintre femei testează "fals negativ" pe toată perioada sarcinii.
Dacă, în schimb, menstra a fost "normală" şi a durat 3-7 zile cu o cantitate acceptabilă de sânge, atunci NU cred să fi însărcinată.
"Ciclul peste sarcină" este o denumire GENERICĂ ( de aceea am obiceiul s-o pun în ghilimele ) pentru o FALSĂ menstruaţie, adică o sângerare care apare DUPĂ fecundarea ovulului.
Pot exista 2 ( sau chiar 3 ) situaţii :
1. poate fi vorba de o sângerare de implantare a ovulului fecundat în peretele uterului ( numită şi "sângerare de nidaţie" ), care apare la 5-10 zile după fecundare
2. poate fi vorba de "sângerare deciduală", care este o sângerare similară menstrei şi poate apărea din cauza unor disfuncţii hormonale ( care provoacă desprinderea unei părţi din mucoasa uterină )
3. mai RAR, apare "Ciclul menstrual regulat" - situaţia este întâlnită mai ales atunci când femeia rămâne însărcinată în apropiere de debutul următoarei menstruaţii.
Vezi detalii la linkul :
http://www.mami.ro/......na-1819757
http://www.sfatulmedicului.ro/......cina_10870
Dar, având în vedere că NU ai avut contact sexual în luna august şi cele 2 teste de sarcină au ieşit negative, NU cred că mai poate fi vorba de "ciclu peste sarcină"!
Mai rămâne posibilitatea unei dereglări hormonale ( datorate "pilulei de a 2-a zi" ) sau a unei afecţiuni ovariene ( un posibil chist ovarian ) :(
Deci, ar fi indicat să mergi la un control ginecologic şi să faci o ecografie transvaginală!
Multă sănătate.
Multumesc mult pentru raspuns.As mai avea o intrebare, daca se poate! Dupa asa zisa menstruatie de o zi, in a doua zi am observat un mucus cervical de consistente unui albus de ou care a tinut aproximativa doua zile, dupa care am vazut ca se schimbase, se facuse mai apos cu un miros specific a sangelui sau acru un stiu exact si ma doare pieptul si am puternice contractii uterine sau sa le spun asa ca si o durere de menstruatie.Se poate datora asta consumului de agnus castus? Si de ce o menstruatie de o zi care a fost sange curat nu de culoare maro si nici cheaguri.mentionez caci in luna ianuarie m-i s-a extras un d.i.u si m-i s-au facut si testul papanicolau si eran perfect.multumesc.o zi buna.
Cu plăcere :)
Aspectul mucusului cervical/secreţiei vaginale diferă de la o femeie la alta şi în funcţie de perioadele de fertilitate.
La unele apare acel mucus de consistenţa albuşului de ou în perioada menstruală, la altele este aproape absent în această perioadă...
Vezi mai multe detalii la linkul :
http://www.mamicamea.ro/sanatate-femei/secretia-vaginala-normala.html
Aspectele menţionate de tine NU ar trebui să aibă nici o legătură cu consumul de agnus castus - acesta are rol de reglaj hormonal, după cum se observă şi din pasajul reprodus după Prospect ( de către @vocea ).
Aspectul sângerării menstruale diferă în funcţie de cât de repede este eliminat sângele din organism : dacă se elimină mai repede, atunci este un sânge curat de culoare roşie; dacă se elimină mai târziu/greu, atunci este un sânge maroniu şi apar cheaguri.
Cel mai "corect" aspect ar fi sângele curat, roşu şi fără cheaguri :)
O zi frumoasă.