| VasileMirela a întrebat:

Buna ziua. Va rog daca se poate un raspuns pe intelesul nostru. Ce inseamna :imagine nodulara de 35/30 mm in izosemnal T2 si FLAIR, hiposemnal T1, cu moderata restrictie de difuzie, cu priza de contrast paramagnetic, cu topografie mediana si paramediana oarietala stanga cu aparenta interesare a corpului calos si modificari edematoase adiacente. Structurile liniei mediane deviate spre dreapta cu aproximativ 9 mm. Sistem ventricular asimetric, cu dilatatie a cornului posterior al ventriculului lateral stang si reducere in dimensiuni a corpului si cornului anterior al acestuia. Foramen occipital in limite normale, fara semne de angajare.
Va multumesc

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Floridori a răspuns:

T1 si T2 se refera la timpii de relaxare ai protonilor (densitatea lor), aliniati magnetic/paramagnetic, in contrast cu FLAIR (anularea semnalului lichidelor in stare pura). Diferentele dintre timpii de relaxare a macromoleculelor si a apei celulare, si miscarea protonilor, ofera semnale albe si negre, numite "hipersemnal", respectiv "hiposemnal".
Fiecare tip de semnal, incluzand izosemnalul (semnal al curbelor conturului in relatie cu intensitatea hipo- si hipersemnalului tesuturilor patologice), este specific unor anumite tipuri de formatiuni (grasime, calcificari, hemangioblastom, glioblastom etc. etc. etc.).
Asta pentru a intelege, pe scurt si cat de cat termenii tehnici.

In concluzie, rezulta ca exista o formatiune nodulara de 35mm/30mm ce se intersecteaza cu corpul calos (fascicul de fibre nervoase ce are rol de unire ale celor doua emisfere cerebrale).
Aceasta formatiune se prezinta ca fiind partial edematoasa. (Edematos= cu acumulare in exces de lichid s.eros, intracelular).

In plus, exista o deviatie de linie mediana (cauzele pot fi hipoxie cerebrala in timpul nasterii, AVC, sau traumatism cranian).

Deviatia, din moment ce afecteaza cornul posterior (in apropierea corpului calos), este in legatura stransa cu formatiunea nodulara si a fost, cel mai probabil cauzata, direct sau indirect, de un traumatism cerebral.

In acest caz, medicul va trebui sa stabileasca natura formatiunii nodulare.
In mod normal, in functie de ce vizualizeaza medicul in imagini si de simptomele ce te-au facut sa mergi la el, poate recomanda analize suplimentare pentru a se asigura de natura formatiunii. Daca imagistica este destul de clara, acesta va putea intelege din prima, natura nodulului si iti va putea recomanda metode de tratament cat mai rapid cu putinta.

Deci, mergi la medic, nu mai amana si multa sanatate!

7 răspunsuri:
| Scorillo a răspuns:

UAU. Asta e o intrebare care trebuie pusa medicului curant. Locul ei nu este aici. Aici noi ne dam cu parerea - Cand e vorba de sanatate, nu e bine sa vorbesti cu habarnisti ca noi. Raspunsul tot la medici il gasesti. In anumite cazuri e bine si de "second opinion" (a doua opinie) Succes si sanatate

| Violleta2022 a răspuns:

Mergi la medic sa-ti interpreteze analizele, fiindca NU exista medici pe acest forum!

| ReddY25 a răspuns:

Ai greșit site-ul

| VasileMirela explică (pentru Floridori):

Multumesc mult de tot pentru raspuns.

| Floridori a răspuns (pentru VasileMirela):

Cu drag!
Sper sa poti merge la medic cat mai rapid si sa fie o situatie care sa se poata trata relativ usor.

Multa sanatate!

| VasileMirela explică (pentru Floridori):

Va rog, daca tot va pricepeti, conform RMN, puteti sa aveti o parere daca poate fi malign sau benign? Ba rog si va multumesc mult

| Floridori a răspuns (pentru VasileMirela):

Nu cred ca ar fi prudent sa formulez o opinie in acest sens, din mai multe motive (discutam in mediul online, nu am vazut imaginile, nu cunosc istoricul medical, nu cunosc rezultatul altor analize daca exista etc.).

In orice caz si indiferent de natura formatiunii, este de extrema importanta sa se mearga cat mai curand la medic, deoarece vizita la medic in astfel de cazuri poate face diferenta intre leziuni permanente si evitarea acestora, intre afectarea permanenta a sistemului nervos si mentinerea in parametri normali, ori intre viata si moarte (in cazuri extreme).