| laurcalota a întrebat:

vin si eu cu un subiect sa aud pareri daca ati trecut prin ceva asemanator. De ani de zile am paradontoza, am facut vaccin cu Cantastim 10 saptamani, sa zic ca mi-a stopat un pic ( precizez ca imi e foarte frica de dentist de aia am stat si am ajuns in halul asta). Intre timp s-a depus un strat destul de gros de tartru si mi s-au dezgolit dintii de jos destul de mult dar nu mi se misca un dinte.Bun pana aici, saptamana viitoare vreau sa ma duc la stomatolog sa vad ce mai poate face, posibil ca va incerca un detartraj dar mi-e teama sa nu ramana cu dintii in mana cand face treaba acolo, mai am si vreo 2 carii la 2 masele de sus inca nu ma dor foarte tare dar trebuie sa le fac daca tot ma duc sa ma vada si aici am o nedumerire, doare cand scoate nervul? Ca am auzit iar pareri si pareri, ba ca doare de mori, ba ca nu simti nimic etc, care e procedura.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| Bpr_Vlas_1997 a răspuns:

In paradontoza nu exista un tratament universal, ci un tratament individualizat, in functie de faza evolutiva a bolii. Acesta se poate baza pe o terapie nechirurgicala in stadiile incipiente ale bolii, precum si pe un arsenal chirurgical, in cazul unor afectiuni grave, ireversibile, ale paradontiului.

Tartrul este dusmanul numarul unu al paradontozei, deoarece piatra dentara tine gingia departata de dinte, in spatiul respectiv inmultindu-se microbii.

Tendintele moderne in terapia parodontala nechirurgicala sunt detartrajul cu ultrasunete si periajul facut profesionist. Considerate a fi cele mai simple manopere terapeutice, ele au rolul de a elimina factorii iritativi locali. Prin educatie si autocontrol, pot fi corectate si abaterile nefunctionale, de exemplu bruxismul (ticul nervos al strangerii involuntare a arcadelor dentare, pana la auzul unor scrasnete).

Este intalnit din ce in ce mai des la pacientii cu responsabilitati decizionale si supusi stresului emotional, in conditiile unui ritm alert de viata. Pentru pacientii care nu isi pot corecta singuri acest gest involuntar, se confectioneaza gutiere (mulaje) din material plastic, care impiedica tocirea in timp a dintilor.

Detartrajul ultrasonic trebuie facut de doua-trei ori pe an si poate fi asociat cu detartrajul clasic. Este sigur si eficient in profilaxia bolii parodontale. Indepartarea nedureroasa a tartrului reprezinta optiunea stomatologica cea mai indicata in tratamentul preventiv al bolii.

Periajul profesional apeleaza la sistemul air flow, care nu este altceva decat un dus bucal, care curata, fara sa agreseze, gingiile si spatiile interdentare.

Implantul dentar nu este o solutie de tratament al paradontozei, ci o solutie de protezare pentru 10-15 ani.
De cantitatea de durere primita in cabinetul stomatologic in momentul scoaterii nervilor, depinde de calitatea muncii stomatologului, si de pozitie nervilor tai in egiunea bucala. Bafta))

| laurcalota explică (pentru Bpr_Vlas_1997):

Multam mult pentru raspuns, intr-adevar ai dreptate trebuie sa suport un pic si sa imi controlez teama