TRATAMENT
Tratamentul cancerului de gat depinde de mai multi factori, cum ar fi localizarea si stadiul cancerului, tipul celulelor afectate si starea generala a sanatatii.
Radioterapia. Cancerul de gat reactioneaza la radioterapie si de aceea aceasta este utilizata in tratarea bolii. Radioterapia foloseste particule de energie cum ar fi razele X pentru a elimina celulele canceroase. Radioterapia se poate face cu raze externe provenind de la un aparat sau prin fire introduse in corp, in zona afectata de cancer, procedura numita brahiterapie. Pentru stadiul incipient al cancerului de gat, radioterapia poate fi suficienta. Pentru cancerul avansat, radioterapia se aplica impreuna cu chimioterapia sau operatia. In stadiile foarte avansate, radioterapia este folosita pentru a reduce simptomele si a ameliora starea persoanei bolnave.
Interventia chirurgicala. Aceasta se aplica in functie de stadiul cancerului de gat. Cancerul situat la suprafata gatului sau pe corzile vocale poate fi tratat chirurgical prin endoscopie. Endoscopul este introdus in gat si apoi prin acesta chirurgul trece laserul sau alte instrumente chirurgicale pentru a elimina celulele canceroase. Pentru tumorile mici, medicul va poate pastra cea mai mare parte a laringelui, astfel incat veti putea sa vorbiti si respirati normal. In cazul tumorilor mari, este necesara extirparea laringelui si realizarea unei traheotomii, adica o incizie in gat care va permite sa respirati. Daca se face laringectomie totala (eliminarea in totalitate a laringelui), este necesar sa aplicati proceduri speciale cu un logoped pentru a invata sa vorbiti fara a folosi laringele. Anumite tipuri de cancer pot fi operate prin extirparea unei parti a gatului, numita faringectomie. Partile eliminate pot fi reconstruite, astfel incat sa puteti inghiti mancarea normal. Operatia de extirpare a faringelui include de obicei si extirparea laringelui. In situatia in care cancerul de gat este raspandit, medicul poate recomanda extirparea unui nodul limfatic pentru a fi analizat. Interventiile chirurgicale presupun riscuri de hemoragie si infectii. Alte posibile complicatii, ca dificultati de vorbire sau inghitire, depind de procedura care este urmata.
Chimioterapia. Aceasta procedura utilizeaza substantele chimice pentru a omori celulele canceroase. In tratarea cancerului de gat, se foloseste de obicei impreuna cu radioterapia. Anumite medicamente utilizate in chimioterapie fac celulele canceroase mai sensibile la radioterapie. Dar combinarea celor doua tipuri de terapii creste efectele secundare ale ambelor tipuri de tratament. Este necesar sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a stabili daca rezultatele combinarii celor doua terapii vor fi mai importante decat efectele secundare.
Iti va trebui o operatie.de cancer nu se scapa fara oparatie imi pare rau. daca scapi cu bine de operatie ai sanse sa mai traiesti dar nu mult timp.el tot o sa reapara la un moment dat. dupa operatie ar trebui sa se opreasca de fumat daca nu vrea cancer si la plamani
Nu se mai vindeca. Poate stagna, dar nu se stie cat timp. Recidiveaza cu si mai multa intensitate. e boala afurisita. Trebuie tratament macar pentru ameliorare.Are tatal tau? Pacat. Cred ca va avea nevoie de citostatice/chimioterapie. ADca ti la persoana aia sfatuieste-o sa mearga la tratament. Va trai mai mult, in caz contrar moare mai repede.sanatate.
Daca are 14 ani fumeaza? Hai, mai lasa-ma! Prietenul ala al tau cred ca e ipohondru, doar isi imagineaza ca are boala de cancer daca il doar gatul. Poate e o tehnica de ati castiga apropierea, de a sti ca cineva are grija de el. Tu ai vorbit cu mamica luii? cu parintii lui? SA vezi daca diagnosticul i s-a pus in urma analizelor.Nu orice fleac e cancer.
Nu, nu se vindeca fara ingrijiri medicale. Bolnavul trebuie sa renunte imediat la fumat, sa mearga la un ORL-ist si sa faca o operatie care sa inlature cancerul, apoi sa faca radioterapie si, posibil, chimioterapie. Daca operatie este imposibila, se incearca radioterapie pentru reducerea tumorii si apoi operatie (fara de care vindecarea este aproape imposibila).
Posibilitatea ca la 14 ani sa aiba cancer in gat este infima (doar daca are ceva boli genetice). sa mearga totusi la un ORL-ist si apoi la un psiholog (fiindca cel mai probabil e doar ipohondru)