anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Când pofta de dulce e ridicata, înseamnă că nivelul glicemiei este scăzut sau ridicat?
Întreb in cazul persoanelor fără diabet.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Eireann a răspuns:

Nu e nici una, nici alta. Teoretic se crede ca pofta de dulce apare cand glicemia e scazuta dar nu e asa de simplu. Corpul nu cere dulce pentru o nevoie fizica ci una mentala - consum de dulce creste nivelul de dopamine si cand dopamine scade corpul cere dulce din nou.
Alte cauze sunt lipsa de vitamina B12 sau de magneziu.

5 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Depinde,in principiu ce este diabetul Gr 2? Pancreasul da insulina, celule sunt insensibile la insulina, adică ele numai pot consuma zaharul din sânge, drept urmare îți poate fii foame chiar daca ai zahar în sânge, de asta postul intermitent e foarte bun + dieta low carb

| Simpatic a răspuns:

Contrar legendelor rurale de la babele ascultatoare de radio Sant, diabeticii nu simt nevoia de dulce.
Totusi pofta de dulce are legatura cu glicemia scazuta, motiv pentru care unii fara sa aiba diabet au o stare proasta inainte sa guste o bucatica de ciocolata de exemplu, simt ca nu au forta, vlaga, ametesc sau se prabusesc din picioare.
Iar ce spune Eireann nici acolo nu exista o legatura directa, bunicii nostri nu aveau probleme de natura psihica si nu vedea ciocolata decat in poze si nici alti stimuli pe care ii cere dopamina si duceau o viata ok, fara probleme de natura psihica.
Acum ai de toate dar majoritatea au probleme fie cu 'dopamina fie cu serotonina', de ce oare?

| Emma30555 a răspuns:

Eu simt nevoia de dulce când sunt obosita fiindcă dulciurile oferă energie, glicemia e scăzută.

| Eireann a răspuns (pentru Simpatic):

Zaharul produce un fel de dependenta ( similar cu nicotina). "Pofta de dulce" e un simptom al sevrajului. Cei care nu au fumat niciodata nu simt nevoia de tigari dar fiindca toata lumea consuma zahar (e pana si in paine, in ketchup, etc, nu doar in dulciuri) toti avem mai mult sau mai putin aceasta pofta. Nu am zis nicaieri nimic de probleme psihice - dar fiindca dopamina iti da senzatii placute cand nivelul ei scade creirul te indeamna sa gasesti o metoda sa il cresti la loc. "Dopamine is naturally made by the brain. However, things like alcohol, caffeine, sugar, social media, video games, and substance use can sharply increase dopamine levels and lead to a type of addiction.".

| Simpatic a răspuns (pentru Eireann):

Daca te las fara amicul tau google vei abunda in orice dar in cunoastere nu!,
Nu m-am nascut ieri am idee de ce zaharul este considerat mai periculos decat nicotina de exemplu!