De data asta lipesc și eu ceva aici:
Diferența între Expertiza Psihologică și Evaluare Psihologică
17 martie 2019.
Printre elementele care diferenţiază Expertiza Psihologică de Evaluarea Psihologică, amintim:
1. Scopul: În expertiză esenţiale sunt obiectivele, fie că sunt formulate de către instanţă sau stabilite de comun acord împreună cu clientul. În evaluarea psihologică accentul este pus pe evaluarea personalităţii, a stării emoţionale, a mecanismelor de coping, etc.
2. Contextul: Alt element ce defineşte expertiza este cadrul formal. În cadrul expertizelor judiciare efectuate, cadrul este riguros şi se urmăresc anumite etape cum ar fi: reformumarea obiectivelor propuse de instanţă, comunicarea cu instanţa, structura şi frecvenţa şedinţelor, etc.
3. Atitudine: Expertul psiholog are o atitudine neutră faţă de client, în schimb persoana care evaluează psihologic are nevoie de alianţă terapeutică pentru realizarea evaluării.
4. Documentare şi culegerea datelor: În timp ce expertiza este extrinsecă (interesul este centrat pe fapte, se studiază materiale ce fac parte din dosar, pot fi necesare contacte colaterale, etc), evaluarea se bazează în principal, pe percepţia persoanei asupra unuia sau mai multor aspecte supuse evaluării.
În concluzie, Expertiza Psihologică este un act profesional, ce cuprinde opiniile de specialitate ale unui profesionist, raportate la anumite standarde în structurarea şi realizarea lucrării.
www.expertpsiholog.ro
Blackwoman27 întreabă:
CinevaDePeNet întreabă: